• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Help, mijn hond eet poep!

Het is een veelvoorkomend probleem onder hondeneigenaren: je trouwe viervoeter die poep of ontlasting eet. Hoewel dit gedrag vaak als weerzinwekkend wordt ervaren, is het belangrijk om te begrijpen dat dit gedrag niet ongewoon is onder honden. In deze blog bespreken we de mogelijke oorzaken van dit gedrag en enkele oplossingen om het probleem op te lossen.

Waarom eet mijn hond poep?

Als eerste moeten we ons afvragen waarom honden ontlasting eten. Er zijn verschillende redenen waarom een hond dit gedrag vertoont.

Er wordt er snel vanuit gegaan dat dit gedrag bij een hond veroorzaakt wordt omdat de hond iets ‘te kort’ komt in zijn voeding. Wanneer een hond complete voeding krijgt, ligt dit echter niet meer voor de hand. Juist als de voeding uit balans raakt door het toevoegen van allerlei extra voedingssupplementen gaat het mis. De hond zal deze onbalans proberen te compenseren door het eten van ontlasting. Maar ook als een hond 1 keer per dag een grote hoeveelheid voeding krijgt kan het zijn dat de hond de rest van de dag op zoek gaat naar eten om zijn behoeften te bevredigen.

Het gedrag kan zich ook ontwikkelen bij jonge honden die veel tijd doorbrengen in een kennel of bench. De nieuwsgierige pups gaan zich dan vervelen en gaan op onderzoek uit. Het eten van elkaars ontlasting kán dan een goede afleiding zijn. Als er dan door omstanders op gereageerd wordt leert de pup op deze manier de aandacht op zichzelf te vestigen. Maar ook als de pups, doordat ze te lang in een kennel verblijven, niet de kans krijgen om buiten hun ontlasting te doen, zullen ze uit nood hun eigen kennel bevuilen. De pup zal dit zelf opeten als het niet verschoond wordt en zo kan zich dit snel ontwikkelen tot gewoontegedrag. Het is niet eenvoudig om dit gedrag vervolgens weer te doorbreken.

Er zijn bepaalde rassen die nooit verzadigd zijn zoals de Labrador Retriever en de Beagle. Deze honden eten graag alles wat op hun pad komt. Als je dit gedrag corrigeert zal de hond de ontlasting alleen maar sneller naar binnen werken of het mee nemen om het vervolgens ergens anders op te eten.

Oplossingen als je hond poep eet

Als je merkt dat je hond ontlasting eet, moet je dit gedrag niet negeren. Hieronder bespreken we enkele oplossingen die kunnen helpen bij het veranderen van het gedrag van je hond.

1- Zorg voor voldoende beweging en stimulatie

Verveling kan een oorzaak zijn van het ongewenste gedrag. Als je hond voornamelijk de neiging heeft om ontlasting te eten als hij aan de lijn loopt, dan is dit zeer waarschijnlijk de oorzaak. Als je je hond dagelijks loslaat op een plek waar hij de mogelijkheid heeft om te kunnen spelen met andere honden zou dit al voldoende kunnen zijn om het ongewenste gedrag te voorkomen.

2- Verbeter het dieet van uw hond

Een gebrek aan voedingsstoffen in het dieet van je hond kan ervoor zorgen dat hij ontlasting eet. Zorg er altijd voor dat de hond een compleet voer aangeboden krijgt, zodat tekorten nooit een oorzaak kunnen zijn voor dit gedrag. Verspreid de voeding over 3 x per dag om te voorkomen dat de hond opzoek moet gaan naar voedsel om zijn behoeftes te bevredigen.

3- Koppel een negatieve associatie aan het eten van ontlasting

Corrigeren van het eten van ontlasting heeft geen effect. Het zorgt er alleen maar voor dat de hond de ontlasting sneller tot zich neemt of ergens anders zal opeten. Het is beter om het ongewenste gedrag te doorbreken. Dit kun je doen door middel van bijvoorbeeld een hard geluid bij het vertonen van het ongewenste gedrag waardoor de hond schrikt. De hond mag hierbij niet in de gaten hebben dat het geluid van de eigenaar komt. Aan het eten van ontlasting wordt dan een negatieve associatie gekoppeld.

4- Train je hond met positieve bekrachtiging

Het is ook mogelijk om je hond te trainen om ontlasting niet te eten met behulp van positieve bekrachtiging. Dit houdt in dat je je hond beloont voor goed gedrag, zoals het negeren van ontlasting, in plaats van het straffen voor slecht gedrag. Beloon je hond met traktaties en veel lof en liefde wanneer hij goed gedrag vertoont. Dit kan helpen om gewenst gedrag te versterken en ongewenst gedrag te verminderen.

Raadpleeg uw dierenarts

Als je merkt dat je hond ondanks de inspanningen ontlasting blijft eten, is het belangrijk om je dierenarts te raadplegen. Sommige medische aandoeningen, zoals pancreatitis of een slechte spijsvertering, kunnen ervoor zorgen dat je hond ontlasting eet. De dierenarts kan je helpen om de onderliggende oorzaak van het gedrag van je hond te achterhalen en je adviseren over mogelijke behandelingen.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.