• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Katten en koolhydraten

Een kat is een carnivoor, want fysiek gezien is hij gebouwd om een prooi te vangen, te verscheuren en te verteren. De wilde kat kan prima leven op een dieet van prooidieren en eet uit zichzelf geen besjes, aardappelen of granen. Dat heeft helemaal geen zin: zijn stelsel is hier niet op ingericht.

Op een gegeven moment hebben wij -de mens- de wilde kat in huis genomen. In eerste instantie om muizen, ratten en ander ongedierte te vangen, later ook als gezelschapsdier. Als muizenvanger kreeg de kat nog voldoende vlees binnen, maar de gezelschapskat kreeg ander voer, soms vers vlees, maar steeds vaker kant en klare brokjes. Brokjes met niet alleen vlees, maar ook met andere ingrediënten die een wilde kat uit zichzelf niet zou eten. Hoe goed of slecht is dit?

Samenstelling voeding

Even wat achtergrondinformatie: mens en dier kunnen energie halen uit eiwitten, vetten en koolhydraten.

cats and carbs

Voedsel bestaat naast deze drie energiebronnen uit vezels*, ruwe as en vocht. Niet alle onderdelen zijn altijd aanwezig: vlees bijvoorbeeld bevat van nature geen koolhydraten. Tel je alle losse onderdelen bij elkaar op, dan is het totaal altijd 100%.

cats and carbs

Katten eten geen koolhydraten, toch?

Vlees bevat geen koolhydraten, plantaardige producten wel. Een kat is een carnivoor en haalt zijn energie uit de eiwitten en de vetten van hun prooidieren. Een snelle conclusie zou dan kunnen zijn: een kat kan geen koolhydraten uit plantaardige producten verteren. Is dit waar? Deels wel, maar deels ook niet.

Het is waar dat een kat niet zomaar een erwt of rauwe aardappel kan verteren. Maar dat kunnen wij als mens ook niet. Wij koken, bakken, stomen en verwerken voedsel op allerlei andere manieren om ervoor te zorgen dat we het kunnen eten en verteren. Voor ons droogvoer geldt precies hetzelfde principe: de koolhydraten (zetmeel) in ons droogvoer zijn ‘ontsloten’ door verhitting waardoor de kat dit kan opnemen. Uiteraard is dit onderzocht** en wat blijkt? Katten kunnen gemiddeld 95% van ontsloten koolhydraten gebruiken om energie uit te halen.

Waarom niet 100% vlees?

In 1 kg droogvoer verwerken we ongeveer 1,2 kg kip. De kip wordt ingedroogd en in meel-vorm toegevoegd aan de samenstelling. Van alleen vlees kunnen we geen krokant brokje maken, daarvoor hebben we een zetmeelbron nodig. In de Cat food Dry Chicken en de Cat food Dry Fish gebruiken we tarwe als zetmeelbron, in de graanvrije variant tapioca en erwten.

Zouden we nog meer vlees kunnen toevoegen? Ja, maar het is niet nodig, omdat katten ruim voldoende energie kunnen halen uit de drie aangeboden bronnen: eiwitten, vetten en koolhydraten. Gezien de algehele discussie rondom de overmatige vleesconsumptie en de negatieve klimaatgevolgen hiervan, is het ook niet verantwoord om meer vlees toe te voegen dan nodig is.

Conclusie

Fysiek gezien is een kat een vleeseter die energie haalt uit eiwitten en vetten. Een kat kan daarnaast energie halen uit koolhydraten, mits deze ‘ontsloten’ zijn. Wil je je kat toch vers vlees voeren, zorg er dan voor dat dit biologisch is en dat je kat voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

* Officieel horen vezels ook tot de koolhydraten, maar vezels zelf worden niet opgenomen door het lichaam. Ze hebben een darmondersteunende werking. Op verpakkingen worden ze daarom apart vermeld.

** Onderzoek: Effects of six carbohydrate sources on diet digestibility and postprandial glucose and insuln respons in cats, L.D. de-Oliveira, A.C. Carciofi, M.C.C. Oliveira, R.S. Vasconcellos, R.S. Bazolli, G.T. Pereira and F. Prada.

Biologisch kattenvoer paté met zalm

€ 22,95
Biologische kauwstaafjes voor katten

€ 1,75
Biologisch kattenvoer paté met kip en kalkoen

€ 18,60 € 24,80
Biologisch kattenvoer paté met vis

€ 3,65

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Nieuwe en verbeterde recepten voor onze biologische brokken!

We hebben een aantal veranderingen aangebracht in een aantal van onze biologische brokken voor katten en honden.

Veganuary: Een vegetarisch dieet voor je hond

Veganuary, de maand waarin mensen worden aangemoedigd om veganistisch te eten, is ook het ideale moment om je hond kennis te laten maken met een vegetarisch dieet.

Tips voor katten met angst voor vuurwerk

Voor veel huisdieren en baasjes is het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling geen pretje.