• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Alles over puppy voeding

Je wil als baasje natuurlijk het beste voor je nieuwe pup en de voeding is daar een belangrijk onderdeel van. De juiste puppy voeding zorgt ervoor dat jouw kleintje de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt om uit te groeien tot een gezonde volwassen hond. In dit artikel lees je alles over hoe je de pup voeding kunt afstemmen op de behoeftes van jullie nieuwe gezinslid.

Waarom puppy voeding niet hetzelfde is als dat voor volwassen honden

Het grootste verschil tussen pups en volwassen honden is dat pups hun voeding gebruiken om de snelle groei van hun botten, organen en spieren te ondersteunen, terwijl volwassen honden voeding gebruiken om hun lichaam in vorm te houden.

De voedingsbehoeften van volwassen honden zijn dus heel anders dan die van jonge honden. Zo is de speciale puppy voeding van Yarrah bijvoorbeeld verrijkt met extra eiwitten en vetten die de groei van een jonge hond kunnen ondersteunen. Er zitten biologische erwten in die rijk zijn aan vezels, wat zorgt voor de optimale balans tussen calcium en fosfor. Dit is essentieel voor het voorkomen van groeiproblemen en het helpt om de bloedsuikerspiegel laag te houden.

In de puppy voeding van Yarrah zit ook& haring met een MSC-keurmerk. Dat is niet alleen duurzaam gevangen vis, maar het zit ook nog eens boordevol omega-3 en -6 verzuren. Deze hebben een ontstekingsremmend effect, waardoor de huid en de vacht van je pup altijd in topconditie blijven. Ook helpt het om de spieren soepel te houden.

Natuurlijk is ook de pup voeding van Yarrah helemaal vrij van chemische geur-, kleur- en smaakstoffen, pesticiden en GMO. Wij zorgen er al 30 jaar voor dat alle honden en katten kunnen genieten van een eerlijke, complete, voedzame en natuurlijk smakelijke maaltijd.

Van spenen naar vaste voeding

In het begin krijgen de pups voeding van de moeder, pas na een week of 4 zijn ze niet meer in staat om alle benodigde calorieën uit moedermelk te halen. Rond deze periode begint de fokker met spenen, het overschakelen van zogen op vaste voeding. Na 7 á 8 weken wordt de pup volledig overgeschakeld op droogvoer.

Als eigenaar ben je hier nog niet bij betrokken, omdat een pup in Nederland pas na 7 weken bij de moeder mag worden weggehaald. Op het moment dat je een pup mee naar huis krijgt, is deze dus al volledig gespeend en in staat om vaste voeding te krijgen.

Veel dierenartsen raden echter wel aan om in het begin, voor de leeftijd van 8 weken, de brokken een beetje te bevochtigen. Het is niet de bedoeling dat de brokken drijfnat worden, maar een sponsachtige structuur is op dit moment nog een goed idee. De overgang van moedermelk naar vaste voeding wordt op deze manier wat gemakkelijker gemaakt.

Hoe kies ik de juiste puppy voeding?

In de eerste zes maanden veranderen de voedingsbehoeften van je puppy continu en daarom is het belangrijk dat je als baasje geen steken laat vallen. Kies dus altijd voeding die speciaal is ontwikkeld voor pups en houd de ontwikkeling van je pup goed in de gaten. Wanneer je pup een mooie glanzende vacht heeft, energiek is en graag speelt, dan krijgt je pup voeding die goed genoeg is.

Hoe vaak moet een pup voeding krijgen?

Na het spenen moet een pup drie keer per dag eten en na zes maanden mag dat worden aangepast naar twee keer per dag. In de eerste vijf maanden groeit je pup namelijk het hardst, waardoor het belangrijk is dat het energieniveau op peil wordt gehouden.

Vooral bij grotere rassen is het belangrijk dat je oplet dat een pup niet te veel voeding krijgt. Grote honden hebben namelijk meer risico op het ontwikkelen van gewrichtsproblemen door overgewicht. Geef de pup voeding volgens het schema van drie keer per dag, maar pas de grootte van de porties aan zodra je merkt dat je pup wat dikker begint te worden. Het is heel normaal dat je pup wat babyvet heeft, maar rond de leeftijd van 5 maanden moet de pup strak in zijn vel zitten.

Kan een puppy ook worden beloond met snacks?

De meeste fokkers en dierenartsen zijn terughoudend wanneer het aankomt op het geven van snacks. Niet omdat deze niet goed zijn voor je puppy, maar omdat de meeste baasjes geneigd zijn om een schattige puppy meer snacks te geven dan goed voor ze is.

Over het algemeen kun je aanhouden dat niet meer dan 5% van de dagelijkse calorieën van je pup uit snacks en andere beloningen mogen komen. Controleer ook altijd of de snack die je geeft wel geschikt is voor pups. Zo zijn de biologische kauwstaafjes van honden van Yarrah bijvoorbeeld wel geschikt om ook als puppy voeding te gebruiken. Je breekt de staafjes ook gemakkelijk in kleinere stukjes om er zo voor te zorgen dat je pup goed kan kauwen en niet te veel calorieën in één keer binnenkrijgt.

Naar de puppybrokken van Yarrah

Meer tips over de opvoeding van je pup:

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Biologische landbouw kan miljarden besparen

Nieuwe studie toont aan dat biologische landbouw miljarden aan milieukosten kan besparen

Help, mijn hond eet poep!

Het is een veelvoorkomend probleem onder hondeneigenaren: je trouwe viervoeter die poep of ontlasting eet.

Is mijn kat zwanger?

In deze blog lichten we een aantal van deze kenmerken uit en geven we antwoord op de vraag: hoe lang is een kat zwanger?