Let op: levertijden kunnen langer zijn in aanloop naar de feestdagen.

Veelgestelde vragen

Heb jij een vraag over Yarrah, de producten van Yarrah of de biologische ingrediënten die worden gebruikt? Hier vind je een antwoord op de veelgestelde vragen.

illustration

Verwerkt Yarrah vlees dat voor menselijke consumptie is bedoeld?

Dieren doden om andere dieren te voeren, gaat ons een stap te ver. Wij gebruiken dan ook alleen het vlees dat overblijft nadat de mooie delen zijn weggehaald. De biologische karbonades, riblappen en biefstukken belanden op je eigen bord (tenzij je vegetariër bent natuurlijk). De rest van het vlees wordt niet weggegooid, maar gebruiken we voor ons honden- en kattenvoer.

Moet ik mijn hond of kat bijvoeren als ik voer van Yarrah geef?

Al het hondenvoer en kattenvoer van Yarrah is volwaardig. Dit geldt voor zowel het droogvoer als het natvoer in blik en alu-kuipje. Volwaardig betekent dat het voer alle essentiële benodigdheden voor je hond of kat bevat. Extra bijvoeren is daarom niet nodig. Let er wel op dat de voedingswaarde van blikvoeding door het hoge vochtgehalte een stuk lager is dan van brokjes. Je kat of hond heeft daarom veel meer blikvoeding nodig dan brokjes om dezelfde hoeveelheid energie binnen te krijgen.

Hoe kan ik mijn kat het beste laten overstappen op Yarrah?

Om je kat zonder problemen over te schakelen van z'n huidige voer op Yarrah voer, kun je je kat het beste langzaam laten wennen. Vervang het huidige type voer voor hetzelfde type voer van Yarrah. Dus brokjes door brokjes, natvoer door natvoer, enz. Begin op de eerste en de tweede dag met 75% van het huidige voer en 10% Yarrah. Op dag drie en vier 50% van het huidige voer en 50% Yarrah voer, dag vijf en zes 75% Yarrah en 25% oud voer en op de zevende dag 100% Yarrah. Zo is je kat binnen een week van het oude voer over op Yarrah. Katten kunnen lekker eigenwijs zijn, dus het kan gebeuren dat je kat stellig weigert om een ander soort voedsel te gaan eten. Om het nieuwe voer aantrekkelijker te maken voor je kat, kun je de brokjes mengen met wat Yarrah natvoer. Natvoer heeft namelijk een hoge acceptatie, waardoor je kat het voer sneller zal eten dan alleen brokjes.

Waarom zou ik mijn hond of kat overzetten op biologisch voer?

In de afgelopen jaren is het aantal allergieën bij honden en katten toegenomen. Mogelijk wordt dit veroorzaakt door de aanwezige resten (‘residuen’) van herbiciden, pesticiden en antibiotica en hormonen in regulier kattenvoer. Ook het (veelvuldig) gebruik van chemische kleur-, geur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen in kattenvoer kan hiermee te maken hebben. In de biologische landbouw worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. In biologische producten zitten dus geen residuen en wordt er geen gebruik gemaakt van chemische kleurstoffen, aroma’s en andere kunstmatige toevoegingen. De producten zijn puur en zuiver. Biologisch voer is daarnaast beter voor het dierenwelzijn. Het vlees dat wij gebruiken is van dieren die een goed leven hebben gehad. En die net zo gezond en biologisch gevoerd zijn als jouw eigen hond of kat. Dus, beter voor je dier, beter voor alle dieren!

Hoe kunnen de producten van Yarrah zonder toevoegingen zolang houdbaar worden gemaakt?

In gangbare producten wordt vaak gebruik gemaakt van chemische conserveringsmiddelen om producten langer houdbaar te maken. Voorbeelden van chemische antioxidanten die bederf tegen kunnen gaan, zijn BHA, BHT en Ethoxiquine. Deze zijn relatief goedkoop en worden veel gebruikt bij de conservering van vetten. Uit diverse onderzoeken blijkt dat wanneer deze chemische middelen veel worden gebruikt, ze mogelijk schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van mens en dier. Yarrah gebruikt voor de conservering van het droogvoer uitsluitend tocoferol, oftewel vitamine E. Het natvoer in blik en alu wordt luchtdicht verpakt en tijdens productie gesteriliseerd. Verdere conservering is dan niet nodig. Ook in de aangeleverde grondstoffen worden geen chemische conserveringsmiddelen toegestaan. Onze producten zijn dus zonder chemische kleur-, geur- en smaakstoffen. Zonder pesticiden of GMO. Wel zo gezond!

Wat doet ijzer precies?

IJzer in het lichaam is nodig voor het aanmaken van bloed. Daarnaast is ijzer belangrijk voor de vorming van hemoglobine. Hemoglobine geeft een rode kleur aan bloed. Zonder ijzer kunnen hemoglobine niet worden aangemaakt en kan geen verbranding in het lichaam plaatsvinden. IJzer helpt bovendien bij de vorming van myoglobine. Myoglobine zorgt ervoor dat zuurstof kan worden gebruikt voor verbanding tijdens spieractiviteit. Bij een tekort aan ijzer kan bloedarmoede ontstaan. Symptomen hiervan zijn sneller moe worden, weinig eetlust hebben en sneller ademen bij weinig inspanning. Geef je jouw dier Yarrah voer, dan zal je hond of kat voldoende ijzer binnenkrijgen.

Wat doet mangaan precies?

Mangaan is een mineraal. Het komt o.a. voor in granen, rijst, bladgroenten, vlees en vis. Mangaan draagt bij aan de stofwisseling van je dier en helpt om andere voedingsstoffen beter op te nemen in het lichaam. Daarnaast is mangaan belangrijk voor de vorming van botten.

Hoeveel vlees zit er in de producten van Yarrah?

In het droogvoer van Yarrah zit gemiddeld 25% vleesproduct. In het blikvoer is het vleesaandeel hoger, ongeveer 45%. In de alu-kuipjes zit ongeveer 40% vlees. De alu-zalm is hierop een uitzondering; deze bevat 78% vlees en 4% zalm.   Het vleesaandeel in droogvoer wordt op onze verpakking aangeduid in een percentage gedroogde kip of kip zonder vocht. Om het percentage gedroogde kip terug te rekenen naar verse kip, wordt dit percentage met ongeveer 5 vermenigvuldigd. Een 2kg zak Small Breed bevat bijvoorbeeld 24,5% gedroogde kip, oftewel 490 gram, wat gelijk staat aan 2450 gram verse kip. Het percentage verse kip van de totale inhoud komt bij Yarrah Small Breed daarmee op 62%. We zouden nog meer vlees kunnen toevoegen, maar het is niet nodig, omdat honden en katten ruim voldoende energie kunnen halen uit de drie aangeboden bronnen in het voer: eiwitten, vetten en koolhydraten. Gezien de algehele discussie rondom de overmatige vleesconsumptie en de negatieve klimaatgevolgen hiervan, is het ook niet verantwoord om meer vlees toe te voegen dan nodig is.

Wat doet koper precies?

Koper is belangrijk voor het vastleggen van ijzer in hemoglobine (het eiwit dat een rode kleur aan bloed geeft). Hemoglobine zorgt ervoor dat zuurstof van de longen naar de organen en weefsels kan gaan. Omgekeerd zorgt het ervoor dat koolstofdioxide van de organen en weefsels naar de longen gaat. Koper helpt daarnaast bij het vormen van botten en bindweefsel en bij de pigmentvorming van haar en huid. Ook zorgt koper ervoor dat je viervoeter een goede weerstand heeft.

Wat doet zink precies?

Zink is belangrijk voor de opbouw van eiwitten en zorgt voor het vervoer van koolstofdioxide (CO2) in het bloed. Zink zorgt ervoor dat je viervoeter sterke botten heeft. Je hond of kat krijgt er gezondere haren en huid van. Daarnaast is zink goed voor de reuk, smaak en eetlust, zodat hij z'n voer met nog meer smaak zal eten! Het immuunsysteem functioneert beter met zink. Bij een tekort kunnen sneller infecties optreden en wonden langzamer genezen. We zorgen er daarom voor dat er voldoende zink in ons voer aanwezig is.

Hoe bereken ik de hoeveelheid koolhydraten in het voer?

Met de volgende rekensom kun je de hoeveelheid koolhydraten in het voer berekenen: Tel eerst de percentages van de volgende bestanddelen bij elkaar op. Deze informatie vind je op de verpakking van ons voer. Ruw eiwit + Ruwe celstof + Ruw vet + Ruwe as + Vocht = X% Trek vervolgens dit percentage af van 100%. Het overgebleven percentage is het percentage koolhydraten. Voorbeeld: Ruw eiwit: 26% Ruwe celstof: 3% Ruw vet: 12% Ruwe as: 9% Vocht: 10%+ Als je dit bij elkaar optelt, krijg je 60%. 100% - 60% = 40%, dus in dit voorbeeld zit 40% aan koolhydraten.

Wat doet kobalt precies?

Kobalt is een onderdeel van vitamine B12. Vitamine B12 (en kobalt) komt veel in dierlijke voedingsmiddelen voor. Het is noodzakelijk voor de bloedvorming.

Wat doet vitamine B1 precies?

Vitamine B1 draagt bij aan een goede werking van het zenuwstelsel en de hartspier. Ook helpt vitamine B1 om koolhydraten om te zetten in energie. Een gebrek aan vitamine B1 heeft invloed op het zenuwstelsel. Zo kan je hond of kat sneller vermoeid raken, minder eetlust krijgen of onrustiger worden. Geef je jouw dier Yarrah voer, dan zal je hond of kat voldoende vitamine B1 binnenkrijgen.

Wat is ruwe as?

Ruwe as heeft niks met verbrandingsresten te maken. Ruwe as is het deel van de voeding dat niet verteerd kan worden. Om energie te kunnen leveren, worden eiwitten, vetten en koolhydraten in het lichaam verbrand. Na verbranding blijven de mineralen over. Dit wordt ook wel ruwe as genoemd.

Wat wordt bedoeld met ‘ruw’ in de declaratie op het etiket?

´Ruw´ in de declaratie op het etiket staat gelijk aan de totale hoeveelheid eiwit, vet, celstof en as afkomstig uit alle grondstoffen in de voeding. Met ruwe as wordt het totaal aan mineralen bedoeld dat na verbranding in het lichaam van je dier overblijft. Dit is het deel van de voeding dat niet verteerd kan worden. Het heeft dus niks met verbrandingsresten te maken.

Wat doet vitamine E precies?

Vitamine E is een antioxidant dat zich in het vet van voedsel bevindt. Antioxidanten helpen schadelijke invloeden in het lichaam van je hond of kat tegen te gaan. Daarnaast zorgt vitamine E ervoor dat je viervoeter meer weerstand heeft. Door vitamine E wordt vitamine A beter in het lichaam opgenomen en houdt het de spieren en weefsels in goede vorm.

Wat doet vitamine D3 precies?

Vitamine D3 komt voor in dierlijke voedingsmiddelen en met name in (vette) vis. Het bevordert de opname van calcium uit het voedsel in de darmen. Vitamine D3 activeert de nieren en draagt bij aan een goede weerstand van je viervoeter. Ook zorgt vitamine D3 ervoor dat je hond of kat sterke botten krijgt en behoudt.

Wat doet vitamine B5 precies?

Vitamine B5 is nodig voor het functioneren van de koolhydraat-, eiwit- en vetzuurstofwisseling van je viervoeter. Daarnaast ondersteunt vitamine B5 het zenuwstelsel. Een tekort kan bij je hond of kat leiden tot bloedarmoede, huidontstekingen en een verslechtering van de zenuwen. Geef je jouw dier Yarrah voer, dan zal je hond of kat voldoende vitamine B5 binnenkrijgen.

Wat doet magnesium precies?

Magnesium is een mineraal dat belangrijk is voor een goede gezondheid en ontwikkeling van je dier. Samen met calcium zorgt magnesium ervoor dat botten sterk blijven. Magnesium is daarnaast nodig voor een goede hartwerking en het overbrengen van zenuwprikkels. Ook helpt het de zuurtegraad in het lichaam te regelen. Door magnesium is je viervoeter beter in staat om met spanning en stress om te gaan. Geef je jouw dier Yarrah voer, dan zal je hond of kat voldoende magnesium binnenkrijgen.

Wat doet vitamine A precies?

Vitamine A komt voornamelijk voor in (het vet van) dierlijke producten. Het is nodig voor de opbouw en werking van lichaamsweefsels van bijvoorbeeld de huid, luchtpijp en darmen. Vitamine A zorgt er ook voor dat je viervoeter beter bestand is tegen infecties. Daarnaast helpt vitamine A het gezichtsvermogen van je viervoeter te ontwikkelen. Een tekort aan vitamine A kan in het ergste geval leiden tot nachtblindheid, maar daarnaast ook zorgen voor een droge huid, doffe vacht en een slecht gebit. Geef je jouw dier Yarrah voer, dan zal je hond of kat voldoende vitamine A binnenkrijgen.

Wat doet fosfor precies?

Fosfor is een mineraal. Als fosfor is gekoppeld aan een andere stof, ontstaan er verbindingen. Deze verbindingen worden fosfaten genoemd. Met het eten van voer worden de fosfaten opgenomen in het lichaam van je hond of kat. Fosfaten zijn erg belangrijk in het lichaam. Ze maken deel uit van het DNA, de dragers van erfelijke eigenschappen. Ook dragen ze bij aan stevige botten en zorgen ze ervoor dat de cellen in het lichaam energie krijgen om te kunnen functioneren. Geef je jouw dier Yarrah voer, dan zal je hond of kat voldoende fosfor binnenkrijgen.

Wat doet natrium precies?

Natrium is een elektrolyt, een mineraal dat nodig is voor het functioneren van een lichaamscel. Natrium draagt eraan bij dat lichaamsprocessen goed werken. Samen met chloride vormt natrium natriumchloride. Dit ken je waarschijnlijk beter als keukenzout. Zout geeft smaak aan voedsel, doordat het de smaak van andere stoffen in voedingsmiddelen bindt. Het wekt daarnaast de eetlust op en zorgt dat voedsel langer houdbaar blijft.

Wat doet vet precies?

Vetten zijn een belangrijke leverancier van energie. Hoeveel vet jouw hond of kat nodig heeft, hangt af van hoe actief je viervoeter is. Een tekort aan vetten kan leiden tot een tekort aan vitamine A, D, E en K. Je hond of kat kan daardoor een doffe vacht en huidbeschadigingen krijgen. In het voer van Yarrah is goed gekeken naar de energiebehoefte van jouw dier. Het vetgehalte is hierop aangepast. Geen zorgen dus!

Wat doet eiwit precies?

Eiwitten worden ook wel de bouwstenen van het lichaam genoemd. Eiwitten zijn noodzakelijk voor de groei van je dier, maar ook voor het herstel en de instandhouding van lichaamscellen en weefsels. Eiwitten zijn een essentieel bestanddeel van het bloed en sommige enzymen. Eiwitten leveren ook energie, als er uit vetten en koolhydraten niet genoeg energie gehaald kan worden. Een tekort aan eiwitten kan leiden tot een groeiachterstand, slechte wondgenezing en bloedarmoede. Hoe weet je of jouw hond of kat voldoende eiwitten binnen krijgt? In het voer van Yarrah is hier al over nagedacht. Geef je jouw dier Yarrah voer, dan zal je hond of kat voldoende eiwitten binnenkrijgen.

Waarom zit er taurine in het kattenvoer van Yarrah?

Taurine is een natuurlijk zuur dat o.a. in het spiervlees van vlees zit. Een kat kan zelf geen taurine aanmaken. Om deze stof binnen te krijgen, moet je kat taurine uit het voer halen. Het is belangrijk dat je kat taurine binnenkrijgt, want een gebrek eraan kan leiden tot blindheid en hartkwalen. Alle complete maaltijden van Yarrah voor de kat bevatten daarom voldoende taurine.

Wat doet calcium precies?

De belangrijkste functie van calcium in het lichaam van je hond of kat is het zorgen voor sterke botten en tanden. Maar calcium is bijvoorbeeld ook nodig voor bloedstolling, het samentrekken van de hartspier en het doorgeven van zenuwprikkels. Calcium helpt mogelijk ook te beschermen tegen kanker. Een tekort aan calcium kan ervoor zorgen dat botten brozer worden en er een tekort aan vitamine D3 ontstaat. Als je hond of kat een wondje heeft, zal het minder snel genezen bij een calciumtekort, omdat het bloed minder snel stolt. Een deel van het calcium verlaat het lichaam weer via de feces of de urine. Yarrah zorgt ervoor dat er altijd voldoende calcium in het voer aanwezig is.

Is het verstandig om vlees toe te voegen aan de maaltijd van mijn viervoeter?

Calcium en fosfor zijn twee aan elkaar gerelateerde voedingsstoffen. Deze twee voedingsstoffen moeten in de juiste verhouding in het voer zitten. Dit is erg belangrijk voor de ontwikkeling en het onderhoud van de botten van je viervoeter. Een teveel van één van beide mineralen kan tot botproblemen leiden. Het voer van Yarrah is zo samengesteld, dat het de juiste verhouding tussen calcium en fosfor bevat. Vlees bevat veel meer fosfor dan calcium. Als je vlees toevoegt aan het voer van je hond of kat, dan wordt de verhouding tussen calcium en fosfor verstoord. Wil je toch wat vlees toevoegen aan het droogvoer, gebruik dan Yarrah natvoer uit blik of alu-kuipje. Dit bevat namelijk al de juiste verhouding calcium en fosfor.

Hoe hoog is de acceptatie van Yarrah producten?

We testen onze producten niet alleen op samenstelling en kwaliteit, maar ook op acceptatie door hond en kat. Vaak worden kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen aan voer toegevoegd om de acceptatie van voer te verhogen. In onze producten worden geen kunstmatige geur-, kleur- of smaakstoffen verwerkt. Honden en katten kunnen overgevoelig zijn voor deze toevoegingen. Wij bewijzen dat het niet nodig is ze toe te voegen. Uit onze testen blijkt namelijk dat Yarrah producten zeer goed worden gegeten door praktisch elke hond of kat, ongeacht ras of leeftijd. Ons geheim? In veel van onze producten is kip het hoofdbestanddeel. En dat vinden honden en katten heerlijk! Uiteraard zorgt ook de hoge kwaliteit van de overige ingrediënten in ons voer voor een goede acceptatie.

Welke dierlijke bijproducten gebruikt Yarrah?

In onze producten worden magen, harten, lever en nieren gebruikt. Er wordt absoluut geen verenmeel of bloed gebruikt. Waarom wij deze dierlijke bijproducten gebruiken? Het is zonde om deze nuttige bijproducten weg te gooien. Hart, nieren en lever bevatten namelijk veel essentiële mineralen en vitaminen. Magen bevatten veel eiwitten en bevatten weinig vet. Door deze producten toe te voegen aan ons voer, voorkomen we voedselverspilling én kunnen we een extra bron van vitaminen, mineralen en eiwitten toevoegen.

Hoe kan mijn hond het beste overstappen op Yarrah?

Om je hond zonder problemen over te laten stappen, kun je hem het beste langzaamaan laten wennen aan Yarrah. Vervang het huidige type voer voor hetzelfde type voer van Yarrah. Dus brokken door brokken, natvoer door natvoer, enz. Begin op de eerste en tweede dag met 75% van het huidige voer en 25% Yarrah. Op dag drie en vier 50% van het huidige voer en 50% Yarrah voer en dag vijf en zes 75% Yarrah en de rest huidig voer. Zo is je hond in een week van het oude voer over op Yarrah.   In de eerste dagen van het overzetten kan de ontlasting van je hond iets dunner zijn dan normaal, maar dit gaat snel over. En gaat je hond minder eten? Geen paniek. Dit komt waarschijnlijk doordat het voer van Yarrah zeer hoogwaardig is. Je hond komt absoluut niets tekort, integendeel!   Heeft je hond met de huidige voeding problemen met de spijsvertering? Dan adviseren we om je hond van de ene op de andere dag volledig over te zetten op Yarrah. Je hond zal misschien een aantal dagen tot twee weken last houden van maag en darmproblemen, maar je zult merken dat de klachten minder worden. En uiteindelijk helemaal verdwijnen.   Is je hond allergisch en stap je daarom over op specifiek voer, bijvoorbeeld Yarrah vega voer? Geef je hond tijdens het overschakelen naar Yarrah voer dan geen extraatjes, zoals tafelresten of snoepjes. Dit kan ervoor zorgen dat de problemen van je hond aanblijven.

Kan ik mijn hond kattenvoer geven of omgekeerd?

De vitaminen- en mineralenmix die aan het hondenvoer wordt toegevoegd, verschilt van de mix die aan het kattenvoer wordt toegevoegd. Deze premixen zijn helemaal afgestemd op de behoeftes van je hond of kat. Als je hond een keertje kattenvoer eet, is dat geen probleem. Honden komen in principe niks tekort als ze kattenvoer eten, maar de verhoudingen in kattenvoer zijn niet afgestemd op de behoeftes van een hond. Je hond langdurig kattenvoer geven is dan ook geen goed idee, net als deze producten. Je kat kun je beter geen hondenvoer geven. Een kat heeft namelijk bepaalde stoffen, zoals taurine, nodig. Deze stoffen zitten vaak niet in de juiste hoeveelheden in hondenvoer. Ook deze etenswaren kun je je kat beter niet geven.

Waarom zitten er granen in Yarrah voer?

Honden kunnen niet leven op vlees alleen. Ze hebben ook plantaardige voedingsstoffen nodig. Het spijsverteringskanaal van een hond is kort. Daardoor is het voor deze dieren moeilijk om voedingsstoffen op te nemen uit planten. Deze hebben namelijk een veel langere verteringstijd nodig dan vlees. De plantaardige ingrediënten in ons voer worden daarom ‘ontsloten’. Dat wil zeggen dat ze worden geplet en verhit om de voedingsstoffen beter beschikbaar te maken. In ons voer gebruiken we granen als plantaardige voedingstof. Granen zijn een belangrijke bron van koolhydraten en ruwe vezels. Ze zorgen hiermee voor energie en een optimale spijsvertering van je viervoeter.

Hoe vaak moet ik mijn hond eten geven?

Hoe vaak je je hond eten moet geven, is afhankelijk van de leeftijd en grootte van de hond en de hoeveelheid voer die de hond per keer kan eten. Pups moeten, zeker tot zij een half jaar oud zijn, drie tot vier keer per dag gevoerd worden. Jonge pups voer je bij voorkeur vier keer per dag en oudere puppy's drie keer per dag. Geef per maaltijd zoveel dat je pup verzadigd is, ook als dit betekent dat je meer moet voeren dan de voedingstabel aangeeft. Let er wel op dat je pup niet te dik wordt! Na ongeveer 6 maanden kun je het aantal maaltijden terugbrengen naar twee à drie per dag. Heeft je hond er moeite mee om een hele maaltijd in één keer op te eten? Verdeel het voer dan weer over meerdere maaltijden per dag. Geef volwassen honden het liefst 2 maaltijden per dag. Daarbij bestaat tenminste één, maar het liefst beide maaltijden uit droogvoer. We bevelen aan om een derde deel van de dagelijks benodigde hoeveelheid 's morgens te geven en de rest 's avonds. Wanneer je Yarrah voer geeft, is aanvullende voeding in principe niet nodig. Een blikmaaltijd op z'n tijd is een heerlijke traktatie! Gebruik dan bij voorkeur Yarrah blikvoeding. Dit wordt van dezelfde grondstoffen gemaakt als het droogvoer van Yarrah en vermindert daarmee de kans op problemen.

Zit er suiker in de producten van Yarrah?

Wij voegen geen suikers toe aan ons droogvoer en natvoer voor honden en katten. Wel kan ons voer suikers bevatten die in sommige grondstoffen aanwezig zijn.

Zitten er kunstmatige grondstoffen in de producten van Yarrah?

Al ons voer is biologisch en natuurlijk, gemaakt van zuivere ingrediënten. Er worden geen kunstmatige grondstoffen, conserveringsmiddelen of kleurstoffen toegevoegd aan het honden- en kattenvoer van Yarrah.

Wanneer moet mijn hond overstappen op senior hondenvoer?

Een hond wordt senior als hij ongeveer 7 jaar is. Krijgt je hond ouderdomsverschijnselen? Heeft hij stijve spieren en gewrichten en is hij sneller moe? Dan is het goed om over te stappen op senior hondenvoer. Het kan natuurlijk zo zijn dat je 7-jarige hond nog vol energie zit en erg actief is. In dat geval kun je nog prima even wachten met overstappen.

Wat zijn de voedingswaarden van Yarrah kattenvoer?

Benieuwd naar de voedingswaarden van ons kattenvoer? Bij ieder product in onze webshop is een tabel met voedingswaarden opgenomen onder het tabblad 'Voedingswaarden'.

Waarom worden de producten van Yarrah niet op basis van rijst gemaakt, maar op basis van tarwe en maïs?

Rijst wordt meestal gebruikt voor honden die een tarwe- en/of maïsallergie hebben. Deze groep honden is maar heel klein. Rijst is bovendien duurder dan tarwe en maïs. Het gebruik van rijst zou onze producten dus voor iedereen duurder maken, terwijl het voor maar een kleine groep honden daadwerkelijk voordeel oplevert. Het is niet bekend of honden (of eventuele pups van de hond) op termijn een tarwe- en/of maisallergie opbouwen, juist door het niet eten van tarwe of mais. Ze zouden als het ware kunnen verleren hoe ze tarwe en mais moeten verteren. Ook daarom hebben we er bewust voor gekozen het hondenvoer niet standaard op basis van rijst te maken. Kan jouw hond echt geen tarwe en/of mais verdragen? Kies dan voor Yarrah Sensitive droogvoer dat wel is ontwikkeld op basis van rijst.

Waarom zit er heermoes / paardenstaart in sommige Yarrah producten?

In het senior hondenvoer van Yarrah zit heermoes, ook wel paardenstaart genoemd. Onze biologische heermoes uit Namibië is rijk aan kiezelzuur (silicium). Kiezelzuur is een heel belangrijk onderdeel van de huid en haren, maar versterkt ook het gewrichtskapsel en kraakbeen. Heermoes helpt daarom het bindweefsel te versterken en gewrichtspijn te verminderen. Plus, het is goed tegen reuma, jicht en zenuwpijnen. Perfect voor oudere honden dus. Ook fijn: heermoes is vocht afdrijvend en stimuleert de nier- en blaasfunctie, wat blaasontsteking en blaaskrampen kan voorkomen. En het heeft een goede werking bij niergruis en blaas- of nierstenen. Moeten we nog even doorgaan?

Wat zijn de voedingswaarden van Yarrah hondenvoer?

Benieuwd naar de voedingswaarden van ons hondenvoer? Bij ieder product in onze webshop is een tabel met voedingswaarden opgenomen onder het tabblad 'Voedingswaarden'.

Waarom zit er duivelsklauw in sommige Yarrah producten?

In ons senior hondenvoer verwerken we biologische duivelsklauw uit Albanië, Kroatië, Frankrijk en Polen. Duivelsklauw bevat gluco-iridoïden. Deze bezitten ontstekingsremmende, pijnstillende, kalmerende en vocht afdrijvende eigenschappen. Perfect voor de oudere hond. Het is namelijk goed voor de reiniging en soepelheid van gewrichten en vermindert gewrichtspijn. Duivelsklauw heeft een ontspannende invloed op de spieren. Daarnaast stimuleert duivelsklauw de afvoer van afvalstoffen en kan het helpen bij gebrek aan eetlust en spijsverteringsklachten.

Waarom zit er cichorei in sommige Yarrah producten?

In zowel ons honden- als in ons kattenvoer verwerken we soms cichorei. Biologische, uiteraard. Deze cichorei halen we speciaal uit Frankrijk en is een bron van voedingsvezels voor je dier. Zo bevat het de natuurlijke, plantaardige stof inuline, die bijdraagt aan een gezonde darmflora en een goede vertering. Ook zorgt cichorei voor een goede vetafbraak en optimale stimulering van de gal. Dankzij cichorei in ons voer, zit je hond of kat dus net even lekkerder in z’n vel.

Waarom zit er rozemarijn in sommige Yarrah producten?

In zowel ons honden- als kattenvoer verwerken we soms biologische rozemarijn uit de V.S. Dat doen we omdat we dan geen kunstmatige conserveermiddelen hoeven te gebruiken. Een extract van rozemarijn en vitamine E zorgt ervoor dat het voer langer houdbaar blijft. Rozemarijn versterkt bovendien de darmen, helpt de lever ontgiften en stimuleert de galproductie. Mooi meegenomen toch?

Waarom zit er peterselie in sommige Yarrah producten?

In zowel ons katten- als hondenvoer verwerken we soms biologische peterselie, afkomstig uit Nederland. Peterselie is erg goed bij nierproblemen, want peterselie werkt vocht afdrijvend en bloedzuiverend. Bovendien bevordert het de spijsvertering. Peterselie kan daarnaast galstenen voorkomen en verlichting bieden bij reumatiek. En daarnaast wordt je huisdier er ook nog eens mooier van, want peterselie draagt bij aan sterkere nagels, haren en huid.

Waarom zit er tijm in sommige Yarrah producten?

In zowel ons kattenvoer als hondenvoer verwerken we soms biologische tijm uit Turkije. Tijm staat erom bekend dat het helpt bij ontstekingen, huidproblemen en artrose. Heeft jouw dier darmproblemen? Dan kan tijm hier ook bij helpen.

Waarom zit er soja in sommige Yarrah producten?

In zowel ons kattenvoer als hondenvoer verwerken we soms biologische soja of sojaproducten, voornamelijk uit Frankrijk en China. Verhitte soja is een goede eiwitbron en zorgt voor zachtere uitwerpselen met een lagere pH-waarde en een lager ammoniakgehalte. Daarnaast zorgt soja voor een beter cholesterolgehalte van je viervoeter.

Waarom zit er brandnetel in sommige Yarrah producten?

In zowel ons honden- als kattenvoer verwerken we soms brandnetel. Onze biologische brandnetel komt uit Polen en Bulgarije. Brandnetel heeft vele goede eigenschappen. Het helpt bij nier- en gruisproblemen, werkt bloedzuiverend en vocht afdrijvend. Kwalen aan lever en nieren kunnen hierdoor worden verminderd. Ook werkt brandnetel goed op de darmen en stoelgang. Heeft je hond of kat last van gewrichtspijn en reumatische klachten? Brandnetel kan dan pijnstillend werken. Brandnetel remt namelijk de vorming van ontstekingsstoffen.

Waarom zit er Omega 3 en 6 in sommige Yarrah producten?

In ons voer verwerken we soms omega 3 en omega 6. Dit zijn vetzuren die voorkomen in vis. Omega 3 en 6 helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, artritis en depressie. En daar houdt het niet op! Ze verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en werken ontstekingsremmend. De vetzuren zijn ook belangrijk voor de oogfunctie en hersenmetabolisme. En, je huisdier krijgt er een prachtig glanzende vacht van. Wie wil dat nou niet?

Waarom zit er sorghum in sommige Yarrah producten?

Sorghum of sorgo behoort tot de grassenfamilie en is glutenvrij. We verwerken het soms in ons hondenvoer en kattenvoer. Onze biologische sorghum komt uit Italië en is rijk aan vitamine B. Vitamine B draagt bij aan een goede spijsvertering en een gezond zenuwstelsel.

Waarom zitten er zonnebloempitschilfers in sommige Yarrah producten?

In zowel ons katten- als hondenvoer verwerken we soms zonnebloempitschilfers uit Nederland, Duitsland en de Oekraïne. Het klinkt misschien niet zo lekker, maar ze zijn wel heel nuttig! Zonnebloempitschilfers bevatten veel voedingsvezels. Ze zijn daardoor goed voor de darmfunctie en voorkomen obstipatie. Zonnebloempitschilfers bevatten methionine, een aminozuur dat niet door het lichaam zelf gemaakt kan worden. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en spierweefsel en zijn onmisbaar voor een goede werking van het lichaam. Dat is de reden waarom we ook zonnebloempitschilfers aan ons voer toevoegen.

Waarom zit er aloë vera in sommige Yarrah producten?

In zowel ons honden- als kattenvoer verwerken we soms biologische aloë vera uit Mexico. Aloë vera bevat heel veel vitamines, mineralen, antioxidanten en enzymen. Deze stoffen versterken het gehele lichaam, en in het bijzonder het immuunsysteem. Ook is aloë vera goed voor de spijsvertering. Het stimuleert de darmactiviteit en helpt bij verstopping. Last van geïrriteerde slijmvliezen van maag en darmen? Aloë vera kan dit verzachten. En dat is nog niet alles! Aloë vera helpt ook bij het ontgiften, verhoogt de weerstand, verbeterd het energiepeil, bevordert soepele bewegingen én remt de groei van bacteriën, virussen en schimmels.

Waarom zitten er rozenbottels in sommige Yarrah producten?

In ons hondenvoer verwerken we soms biologische rozenbottels. Rozenbottels zitten bomvol vitamine C en bevatten daarnaast ook vitamine A, B1 en B2. De rozenbottel bevat veel pectine, wat ontstekingsremmend kan werken. De lycopeen in rozenbottels beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten. Rozenbottels staan erom bekend dat ze helpen bij het reinigen van het bloed en preventief werken tegen verkoudheid.

Waarom zit er tomaat in sommige Yarrah producten?

In zowel ons katten- als hondenvoer verwerken we soms biologische tomaat. De tomaten die we gebruiken komen voornamelijk uit Spanje en Italië. Tomaten zijn echte vitaminebommetjes. Ze bevatten veel vitamine A en C, caroteen, vitamine B1, B2 en B6 en de mineralen kalium, fosfaat en magnesium. Ook bevat tomaat lycopeen. Lycopeen is belangrijk voor het immuunsysteem. Het helpt om agressieve invloeden op het lichaam te verminderen, voordat ze grotere schade kunnen aanrichten. Wel zo fijn! Van rauwe tomaat wordt weleens gezegd dat het schadelijk is. Zolang in beperkte mate gegeven, is het rood van de tomaat niet schadelijk voor je viervoeter. Onrijpe tomaten en het groen van tomaten kunnen beter niet gegeven worden. In ons natvoer zit slechts 0,2% gedroogde, rijpe tomaat verwerkt. Door het verhittingsproces om ons natvoer te steriliseren, is er geen sprake meer van rauwe tomaat en kan het dus geen kwaad.

Waarom zit er spirulina in sommige Yarrah producten?

In zowel ons honden- als kattenvoer verwerken we soms spirulina, afkomstig uit China. Biologisch uiteraard. Spirulina heeft veel goede eigenschappen. Het bevat verschillende vitamines (waaronder B12), mineralen (zoals calcium, ijzer, zink, magnesium en kalium) en alle essentiële aminozuren die nodig zijn voor een gezond voedingspatroon. In spirulina zitten veel eiwitten die het bloedsuiker op peil houden en zorgen voor sterke botten. Ook zorgt spirulina ervoor dat je hond of kat lekker lang soepel blijft en minder snel ziek wordt. En na inspanning zal je viervoeter sneller hersteld zijn. Mooi toch?

Waarom zit er zeewier in sommige Yarrah producten?

In zowel ons katten- als hondenvoer verwerken we soms biologisch zeewier. Ons zeewier komt uit Ierland. Zeewier bevat veel vitamines (waaronder vitamine A, D en E), mineralen en aminozuren. Het is rijk aan essentiële eiwitten, omega-3 en omega 6 vetzuren. Wist je dat zeewier goed is voor de stoelgang? Zeewier zorgt daarnaast voor een mooie vacht, een goede lichamelijke conditie, sterke spieren en betere vitaliteit.

Waarom zit er spinazie in sommige Yarrah producten?

De hondensnack vega multi hondenkoekjes van Yarrah bevat biologische spinazie. De spinazie die we gebruiken komt uit Italië. Door de toevoeging van spinazie maken we onze hondenkoekjes een gezonde traktatie. Spinazie is een bron van vitamine A en C. Daarnaast bevat spinazie antioxidanten, zoals luteïne en flavonoïden. Die zijn o.a. goed voor ogen en huid en help de cellen in het lichaam te beschermen.

Waarom zit er wortel in sommige Yarrah producten?

In ons hondenvoer verwerken we soms biologische wortels. Wortel heeft een aantal positieve eigenschappen. Zo bevat wortel retinol (vitamine A1) en beta-carotine. In het lichaam wordt dit omgezet in vitamine A. Vitamine A is belangrijk voor de opbouw van haarvaten en daarmee de gezondheid van alle cellen. Dankzij wortel in ons voer, kan het lichaam van je hond dus net iets beter functioneren.

Waarom zit er kalkoen in sommige Yarrah producten?

In zowel ons honden- als kattenvoer verwerken we soms kalkoen. Uiteraard biologisch, voornamelijk uit Duitsland en Engeland. We voegen kalkoen toe, omdat het een hoge acceptatie heeft. Ook heeft kalkoen een hoge tolerantie en is het makkelijk verteerbaar. Dat maakt kalkoen een prettig ingrediënt om mee te werken. Iedere twee jaar gaat onze kwaliteitsmanager op inspectie bij alle leveranciers, zoals die van de kalkoenen. Dit doen we als extra controle. Hebben de dieren daadwerkelijk veel leefruimte? Worden ze niet bijgevoerd? Wordt er nauwgezet omgegaan met de hygiëne in de verwerkingsfabrieken? We kunnen het maar beter zeker weten!

Waarom zit er rijst in sommige Yarrah producten?

In zowel ons katten- als hondenvoer verwerken we soms biologische rijst uit Italië. We gebruiken hiervoor paddy rijst. Paddy rijst is ongepeld en ongeslepen. Het is de meest ruwe versie. De vezels zorgen voor een optimale en gezonde vertering. We gebruiken rijst vanwege de hoge acceptatie. Daarnaast is rijst glutenvrij, een bron van hoogwaardige eiwitten en bevordert het de spijsvertering.

Waarom zit er mais in sommige Yarrah producten?

In zowel ons katten- en hondenvoer als in onze snacks verwerken we soms mais. Deze mais is uiteraard biologisch en afkomstig uit o.a. Rusland en de Oekraïne. De maisschilfers die we gebruiken komen uit Frankrijk. De maisbloem komt uit Tsjechië. We gebruiken mais in ons voer, omdat het een bron van hoogwaardige eiwitten is. Bovendien is mais glutenvrij.

Waarom zit er kip in sommige Yarrah producten?

In zowel ons katten- als hondenvoer verwerken we soms biologisch kippenvlees uit voornamelijk Nederland, België en Italië. Wil je meer weten over het kippenvlees dat Yarrah gebruikt? Lees dan hier verder.

Waarom zit er MSC-vis in sommige Yarrah producten?

In ons honden- en kattenvoer zit MSC-vis in plaats van biologische vis. Het kweken van biologische vis past namelijk niet bij onze missie rondom duurzaamheid en dierwelzijn. Lees hier meer over onze keuze voor MSC-vis.

Heeft Yarrah ook vegetarische en veganistische producten?

Yarrah heeft twee varianten vegetarisch droogvoer voor hond in het assortiment: vega en vega active dog. De belangrijkste ingrediënten van het vega hondenvoer zijn granen (tarwe en maïs), plantaardige bijproducten (zonnebloempitschilfers en tarwegries) en sojabonen. Al deze producten komen van gecertificeerde, biologische boeren. Wil je meer weten over het vegetarisch en veganistisch hondenvoer van Yarrah? Lees dan hier verder.

Waarom zit er rund in sommige Yarrah producten?

In zowel ons honden- als in ons kattenvoer verwerken we soms biologisch rundvlees uit Uruguay, Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland. Wil je meer weten over het rundvlees dat Yarrah gebruikt? Lees dan hier verder.

Gezonde, biologische diervoeding

Vlees van dieren die een beter leven hebben gehad

Zuivere ingrediënten zonder pesticiden of GMO

Beoordeling door klanten

Rating star 4.6 van 5

401 beoordelingen

Makkelijk betalen

   

Een positief verschil