
Naakt Katten / Sphynx Katten
Het is zeker een kattenras dat niet voor iedereen even aantrekkelijk is. De een vindt naaktkatten prachtig, terwijl het uiterlijk voor de ander net even iets te bijzonder is. Hoe dan ook zijn er veel vooroordelen over de Naaktkat, ook wel de Sphynx genoemd. Op deze pagina lees je alles over de oorsprong van het ras, de juiste omstandigheden en verzorging, hoe je een kitten moet opvoeden en natuurlijk waar je op moet letten met betrekking tot de voeding.
De oorsprong van Naaktkatten
Er zijn verschillende verhalen bekend over hoe de naaktkatten tot stand zijn gekomen, waarbij de oudste bron afkomstig is uit Zuid-Amerika. Daar werden de haarloze katten in het wild gevonden. Door de naam Sphynx denken veel mensen dat de kat oorspronkelijk uit Egypte komt, maar dat is niet waar, de naam is volledig gebaseerd op het uiterlijk van de kat.
In Canada werd er in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw geprobeerd om een volledig haarloos ras te fokken, waarbij het ras de Canadian Hairless werd gekruist met de Devon Rex, een ras dat van nature weinig haargroei heeft. Hieruit is uiteindelijk de Sphynx ontstaan, dit ras heeft niks te maken met de haarloze katten die in Zuid-Amerika zijn gevonden.
In 2005 werd de Naaktkat voor het eerst erkend als officieel kattenras en sindsdien is de populariteit wereldwijd flink toegenomen.
Het uiterlijk van Naaktkatten
Natuurlijk is het uiterlijk van Naaktkatten het eerste waar je bij dit ras aan denkt. Er zijn mensen die de haarloze katten prachtig vinden, maar er zijn ook mensen voor wie het wat minder aantrekkelijk is. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft de Naaktkat wel degelijk haar, alleen is het heel kort en donzig. Als je de kat aait voelt het hetzelfde als de buitenkant van een perzik. Meestal zijn de haren iets langer bij de oren, neus, voeten en staart.
De kop van de kat is driehoekig en de oren zijn groot en puntig, hieraan is duidelijk te zien dat het ras ooit is gekruist met de Devon Rex. Op de kop vind je geen snorharen en wimpers, waardoor de heldere en opvallende ogen heel goed te zien zijn. Na een jaar of twee is de kat volledig uitgegroeid en het gewicht zal dan tussen de 3,5 en 5 kilogram zijn.
Ondanks dat Naaktkatten geen haar hebben, kunnen ze toch voorkomen in verschillende kleuren en patronen, van egaal tot gestreept. De rimpels zitten vooral bij de pootjes en in de nek, de huid op de rug is helemaal strak.
Het karakter van de Naaktkat
Kenners weten dat Naaktkatten erom bekend staan dat ze de gevoelens van mensen goed lijken te begrijpen. Dit is ook een van de redenen dat de Sphynx vaak wordt ingezet als therapiekat. Als je verdrietig bent kan de kat bij je komen liggen en troost bieden.
Dit past heel goed in het zachte karakter van de Naaktkatten, het liefst willen ze altijd zo dicht mogelijk bij je zijn en op je schoot liggen of zelfs op je schouder zitten terwijl je rondloopt. Hierdoor worden de Naaktkatten wel eens vergeleken met honden, omdat ze echt bij de deur zitten te wachten tot er iemand thuiskomt.
Naar vreemden toe zijn ze over het algemeen erg vriendelijk, vrienden die regelmatig over de vloer komen zullen al snel worden herkend en op gepaste wijze worden begroet.
Verder zijn de katten ook erg intelligent en speels, je moet er dus voor zorgen dat je regelmatig zorgt voor voldoende afleiding en speeltjes, anders gaat de kat zich vervelen. De Naaktkatten zijn erg acrobatisch, dus je doet ze echt een plezier met een krabpaal of andere constructie die de hoogte in gaat. Als er voldoende dingen te doen zijn, kan een Naaktkat zich prima zelfstandig vermaken.
De juiste omstandigheden voor een Naaktkat
Door het gebrek aan een dikke vacht heeft de Sphynx het snel koud en daarom is het beter om de katten altijd binnen te houden. In de winter is het buiten namelijk te koud en in de zomer kan de huid van de kat verbranden. Ook beschadigt de huid snel door bijvoorbeeld langs struiken lopen. Bij voorkeur smeer je Naaktkatten altijd in met zonnebrand als ze wel naar buiten gaan, je zal zien dat de huid van de kat net als bij mensen verkleurt als ze in de zon hebben gelegen.
Binnenshuis zal de kat altijd op zoek gaan naar een warm plekje en omdat ze bovengemiddeld veel energie kwijt zijn aan het op peil houden van hun lichaamstemperatuur, slapen ze ook meer dan andere katten. Veel eigenaren van Naaktkatten slapen met hun kat in bed onder de dekens.
Andere huisdieren en kinderen zijn voor Naaktkatten geen probleem, maar net als de meeste katten houden ze er niet van om langdurig alleen thuis te zijn. Houd er dus rekening mee dat een Naaktkat waarschijnlijk niet de juiste keuze voor je is als je vaak van huis bent. Er zijn een aantal fokkers die aangeven dat ze de Naaktkat kittens alleen meegeven aan huishoudens met meerdere personen of waar al een andere kat of een hond aanwezig is.
Veel mensen denken dat mensen met een ernstige kattenallergie wel met Naaktkatten kunnen samenwonen, maar dat is niet helemaal waar. De Naaktkat wordt gezien als een hypoallergene kat, waarbij mensen met een kattenallergie minder klachten krijgen.
Doordat de kat geen haren verliest, verspreiden de allergenen zich minder gemakkelijk, maar mensen met een allergie reageren ook slecht op huidschilfers en bijvoorbeeld de urine van een kat. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat een Naaktkat meer of minder allergeen is dan andere katten.
Veel voorkomende ziektes en de levensverwachting van Naaktkatten
Over het algemeen zijn Naaktkatten heel gezond, maar door het ontbreken van een beschermende vacht hebben ze bovengemiddeld veel last van huidaandoeningen. Vooral wanneer het talg zich te veel ophoopt, kan dit leiden tot irritaties.
Andere huidziekten die veel voorkomen bij Naaktkatten zijn Malassezia pachydermatitits en Urticaria Pigmentosa, waarbij er korstige zweren op het lichaam komen. Naaktkatten die veel worden blootgesteld aan direct zonlicht kunnen zelfs huidkanker krijgen.
Tot slot zijn de Naaktkatten ook erg gevoelig voor schimmelinfecties. Deze zijn relatief gemakkelijk te verhelpen met speciale shampoos, maar ze kunnen wel voor veel ongemak bij je kat zorgen.
De gemiddelde leeftijd van de Sphynx ligt tussen de 8 en 14 jaar, waarbij de katten die goed verzorgd worden vaak een veel langer leven hebben dan de katten die niet in de juiste omgeving opgroeien. Natuurlijk zijn er ook altijd omstandigheden waar je als baasje niks aan kunt doen
Een naaktkat verzorgen
De huid van een naaktkat is een beetje olie-achtig en daarom is het belangrijk dat je deze regelmatig wast. Iedere kat produceert namelijk talg, dat zich tussen de haren nestelt. Bij een Naaktkat kan dit talg nergens heen en blijft het op de huid liggen. Als de kat op de bank heeft gelegen of langs je broek loopt kan het gebeuren dat er een vettige vlek achterblijft.
Je kunt ervoor kiezen om de Sphynx helemaal in bad te doen en te wassen met speciale zeep, maar het is ook een optie om de kat af en toe met een washandje schoon te maken. Zeep gebruiken is niet nodig, dit zal de huid van de kat alleen maar uitdrogen, lauw water is meer dan voldoende. Je kunt er wel voor kiezen om de kat na het wassen in te smeren met een speciale lotion of olie, zodat de huid soepel en gehydrateerd blijft.
Als je de Naaktkat al vanaf jongs af aan bij je in huis hebt, is het verstandig om de kat langzaam te laten wennen aan water. Dit doe je door de kat elke week in een badje met meer water te zetten. De eerste keer begin je met een heel klein laagje water, om dat vervolgens op te bouwen naar een bad met water dat de pootjes volledig bedekt.
Ook de grote oren van de Naaktkat hebben extra verzorging nodig, want hier hoopt door het ontbreken van haar veel oorsmeer op. Dit doe je heel eenvoudig met een natte katoenen doek, waarmee je voorzichtig de binnenkant van de oren kunt schoonmaken.
Je moet zelf een beetje aanvoelen wat voor jouw kat het juiste ritme is. De ene kat heeft sneller last van talg dan de andere en te vaak wassen is ook niet goed. Was je kat pas op het moment dat je ziet dat de huid vettig is en ook vlekken achterlaat.
De juiste voeding voor je naaktkat
Bij katten met haar wordt het lichaam gemakkelijk warm gehouden, je kunt je dus wel voorstellen dat de Sphynx hiervoor extra veel energie verbruikt. Deze energie moet worden aangevuld met de juiste voeding. Je Naaktkat heeft het meeste aan voeding met veel calorieën, proteïnen en vetten, anders is de kans groot dat de kat meer verbrand dan binnen krijgt en uiteindelijk ondergewicht krijgt.
De Sphynx staat erom bekend erg van eten te houden, dus het is niet moeilijk om voeding te vinden die in de smaak zal vallen. Probeer om over de gehele dag een aantal kleinere porties voer te geven, zo voorkom je dat de kat alles in één keer opeet en de rest van de dag honger heeft.
Wij van Yarrah raden altijd aan om een combinatie van nat- en droogvoer aan je kat te geven, want met natvoer zorg je ervoor dat je kat altijd voldoende vocht binnenkrijgt en gehydrateerd blijft.
Op de productpagina van alle voeding van Yarrah kun je een voedingsadvies vinden. Let op dat je voor een Naaktkat altijd moet invullen dat de levensstijl actief is, omdat de verbranding nu eenmaal veel hoger ligt dan bij andere rassen.
Vul het dieet van je kat ook gerust aan met de biologische mini snacks voor katten of de biologische kauwstaafjes. Ook de snacks voor katten zijn net als alle andere voeding volledig vrij van chemische geur-, kleur- en smaakstoffen, pesticiden en GMO, waarbij alleen de best opneembare eiwitten zijn geselecteerd. Van deze snacks kan je er dus gerust eentje extra geven!
Een Naaktkat kitten opvoeden
In principe is de opvoeding van een Naaktkat kitten vergelijkbaar met die van iedere kat, je moet alleen wel extra rekening houden met de vacht. Kittens die het te koud krijgen, kunnen ernstig ziek worden. Het is dus belangrijk dat je er altijd voor zorgt dat er een warme plek is waar ze zich gemakkelijk terug kunnen trekken.
Het ras is behoorlijk slim en er altijd op uit om jou als baasje te pleasen, het zal dus niet moeilijk zijn om de kitten aan te leren wat wel en niet mag. Net als bij andere katten doe je dit het beste door goed gedrag te belonen in plaats van te straffen bij ongewenst gedrag.
De aanschaf van een Naaktkat
Net als bij andere raskatten ligt de prijs van een Naaktkat iets hoger, houd er rekening mee dat je tussen de €800 en €1500 zal moeten betalen. Hiervoor krijg je wel een gezonde kitten die is gevaccineerd, getest en gechipt. Vraag ook altijd naar de stamboom van de kat en controleer daarbij of de ouders zijn getest op erfelijke ziektes en aandoeningen.
Bij de fokker thuis is het belangrijk dat je goed let op de omstandigheden waaronder de kitten is grootgebracht. De kat mag pas na 13 weken met jou mee naar huis, dus het grootste gedeelte van het socialisatieproces vindt bij de fokker thuis plaats. Let dus goed op of de kat voldoende omringd is door mensen en ook is opgegroeid in een schone omgeving.
Door het vergrote risico op verschillende gezondheidsproblemen is het extra belangrijk dat je goed oplet dat je een kat koopt bij een fokker die zich heeft gericht op het welzijn van de kat.