• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Beagle honden

De meest bekende Beagle is misschien wel de hond van Charlie Brown, Snoopy. Deze witte, gevlekte Beagle is een van de meest geliefde figuren in de stripwereld en de kans is groot dat hij eraan heeft bijgedragen dat de Beagle vandaag de dag zo populair is als gezinshond. Op deze pagina vind je alles wat je over de Beagle moet weten!

De geschiedenis van de Beagle hond

Al in de jaren 1500 werd de Beagle in Engeland gebruikt als jachthond, omdat ze een goede neus hadden en door hun formaat gemakkelijk in een schoudertas konden worden meegenomen. Beagles deden dit niet alleen, in de meeste gevallen was er een groep van meerdere honden die als taak hadden om wilde dieren, zoals hazen en konijnen, op te sporen. Zelf is de Beagle vrij klein van stuk, dus ze werden nooit echt gebruikt om de prooi ook aan te vallen. Ze gebruikten hun luide geblaf om de prooi op te jagen, zodat de jagers deze konden schieten. Vandaag de dag worden Beagles nog steeds gebruikt voor deze vorm van jagen, die daardoor ook Beagling wordt genoemd.

Door de perfecte reuk wordt de Beagle in sommige landen ook ingezet bij de douane, ze ruiken daar aan tassen om illegale smokkelwaar op te sporen. Helaas is de Beagle ook het ras dat het meest wordt ingezet als proefdier. Het karakter van het ras is zo zachtaardig dat het bijzonder geschikt is voor wetenschappelijk onderzoek.

De naam van de Beagle hond komt van het woord Beag, Beg of Beigh, wat in de Keltische taal wordt gebruikt om aan te geven dat iets klein is. De eerste keer dat dit woord werd genoemd om het ras aan te duiden was in de tijd van Henry VII, die regeerde tussen 1457 en 1509.

Uiterlijke kenmerken van de Beagle

De meeste Beagles zijn zwart, tan en wit, maar er zijn ook honden die tarwe- en zandkleurige tonen hebben. Blauw en grijs komen in uitzonderlijke gevallen ook voor. De punt van de staart is altijd wit, net als de borst en de snuit. Het vel van de Beagle zit strak en is niet gerimpeld. Wanneer je Beagle wat ouder wordt, blijft de huid strak, maar er kunnen wel grijze haren bij komen.

Beagles worden gerekend tot de middelgrote hondenrassen en kunnen een schouderhoogte tussen de 30 en 40 centimeter bereiken. Een gezonde volwassen Beagle weegt tussen de 10 en 18 kilogram. Het ras is misschien niet zo groot, maar wel erg sterk en stevig gebouwd. De poten zijn erg atletisch en stellen de hond in staat om lang en veel te lopen.

Het karakter van de Beagle

Er is bijna geen karaktereigenschap die niet op de Beagle hond van toepassing is. In de eerste plaats zijn ze vrolijk, aanhankelijk en actief, maar tegelijkertijd ook eigenwijs, intelligent en zelfstandig. Dit resulteert erin dat Beagles heel veel verschillende uiteenlopende behoeftes hebben.

Zo moet je ervoor zorgen dat je Beagle voldoende buiten komt en dagelijks relatief veel lichaamsbeweging krijgt, maar eenmaal binnen is de hond juist heel rustig. Jonge Beagles zijn vaak wat drukker en het is belangrijk dat je daar geen aandacht aan schenkt. Dat is door de lieve uitstraling van de Beagle soms erg moeilijk, maar het zal er wel voor zorgen dat je later een rustige volwassen hond hebt. Wanneer je op zoek bent naar een waakhond voor je woning, heb je aan een Beagle niks. Bij gevaar zullen Beagles altijd blaffen, maar ze zullen bijvoorbeeld nooit zelf op het gevaar afgaan of je op een andere manier waarschuwen. Over het algemeen zijn Beagles heel lief tegen vreemden, dus de kans is groot dat ze ongewenste bezoekers ook vrolijk zullen begroeten.

De ideale omstandigheden voor een Beagle hond

Als er iets is wat de Beagle verschrikkelijk vindt, dan is het alleen zijn. Beagles die alleen worden gelaten zullen veel blaffen, huilen en zelfs dingen slopen. Dat kan voor overlast zorgen bij je buren en is natuurlijk ook niet leuk voor je hond. Over het algemeen is alleen zijn ook niet iets wat je de hond kunt aanleren, zelfs een volwassen Beagle kan pas na veel training 2 uur aaneensluitend alleen thuis zijn. Je moet er dus altijd voor zorgen dat er een persoon of een andere hond aanwezig is. Als je van jezelf al weet dat je niet vaak thuis kunt zijn, is de Beagle helaas niet het juiste ras voor jou.

Doordat de Beagle een sterk jachtinstinct heeft, kan het ras niet zo goed omgaan met andere dieren. Honden zijn geen probleem, maar kleinere dieren zoals katten, konijnen en vogels ziet de Beagle vooral als prooi. Pas dus ook op met de kat van de buren en andere dieren die eventueel in je achtertuin rondlopen. Kinderen zijn geen probleem, Beagles houden er juist van als ze een speelmaatje hebben om samen lekker mee te rennen en ravotten.

Een Beagle pup opvoeden

Wanneer je een Beagle pup in huis neemt, moet je er rekening mee houden dat je ten minste drie weken volledig beschikbaar bent om de pup de nodige aandacht te geven. Nog meer dan andere pups is de Beagle echt niet in staat om alleen te zijn en de pup zal in paniek raken als je langer dan 5 minuten weg bent.

Om ervoor te zorgen dat je een gehoorzame volwassen hond zal krijgen, is het belangrijk dat je de pup al van jongs af aan aanleert dat hij terug komt als je hem roept. Van nature zal de Beagle altijd zijn instinct volgen en achter beesten in de bosjes aan gaan en om te voorkomen dat jullie elkaar kwijt raken, moet de hond leren om terug te komen als je roept. Houd een jonge Beagle in de begindagen aan de lijn als het nog niet zeker is dat de hond ook terug zal komen als je hem roept.

Verder zijn er nog twee andere trekjes die je een Beagle van jongs af aan af moet leren. Ten eerste moeten ze afleren dat ze alles opeten, niet alleen binnenshuis, maar vooral ook de dingen die ze tegenkomen tijdens het wandelen. Zo is het bijvoorbeeld heel typisch voor Beagles dat ze meteen op etensresten op straat afgaan.

De tweede eigenschap die meteen afgeleerd moet worden is het blaffen. Beagles zijn heel vocaal en ze kunnen ook blaffen als er verder niks aan de hand is. Wanneer je dit niet meteen de kop in drukt, zit je later met een volwassen hond die bovengemiddeld veel blaft, wat erg irritant kan zijn.

Je traint een Beagle pup het beste door consequent te zijn en voornamelijk goed gedrag te belonen. Wanneer je Beagle ongehoorzaam is kun je de pup het beste negeren. Zorg in de opvoeding ook voor voldoende afwisseling, anders zal de pup al snel verveeld worden en uit zichzelf iets anders gaan doen.

Volwassen Beagles hebben veel beweging nodig, maar pups zijn hier nog lang niet aan toe. Houd als vuistregel aan dat er iedere week een minuut bij mag, een pup van 10 weken mag dus ook 10 minuten wandelen. Beagles zijn volledig uitgegroeid na een jaar, maar je kunt ook het gewicht van 9 kilogram aanhouden. Als je Beagle hond dit gewicht heeft bereikt, mag je lange wandelingen gaan maken. Tot slot staan Beagles er ook om bekend dat het bovengemiddeld lang duurt voordat ze helemaal zindelijk zijn. Het kan dus wel eens voorkomen dat je pup opeens weer een ongelukje heeft. Dat is helemaal niet iets om je zorgen over te maken, dit gaat vanzelf weer over. Wees niet te streng voor je pup en ga gewoon door met de zindelijkheidstraining door de pup buiten te zetten.

Je Beagle verzorgen

Beagles hebben geen langharige vacht, maar toch moet deze regelmatig geborsteld worden om loszittende haren te verwijderen. Controleer ook ten minste een keer per week de oren van de hond, onder de flappen kunnen namelijk gemakkelijk allerlei dingen van buiten blijven hangen.

Verder moet je ervoor zorgen dat je Beagle altijd voldoende beweging krijgt en in vorm blijft. Bij te weinig lichaamsbeweging wordt de hond onrustig en is er ook een kans op overgewicht. Weeg je hond regelmatig om het gewicht in de gaten te blijven houden, door het gedrongen postuur van de hond is het namelijk niet altijd goed te zien of de hond te dik is of niet.

Wat betreft het wandelen heeft een volwassen Beagle iedere dag ten minste één extra lange ronde nodig. Daarbij is een Beagle ook erg slim, waardoor je ook moet zorgen voor voldoende stimulans. Je doet er goed aan om tijdens het wandelen bijvoorbeeld te apporteren en er thuis voor te zorgen dat er voldoende verschillende speeltjes beschikbaar zijn.

De juiste voeding voor je Beagle hond

Beagles werden oorspronkelijk vaak in groepen gehouden en daardoor zullen ze altijd rennen naar hun voerbak. De hond die als laatste bij de voerbak was, liep namelijk het risico om een lege bak aan te treffen. Hierdoor hebben Beagles zelfs vandaag nog de neiging om te snel en te veel te eten. Let met het eten altijd op dat je Beagle niet te veel krijgt en probeer ook te vermijden dat je al het goede gedrag met wat lekkers beloont.

Wanneer je het echt heel moeilijk vindt om de voeding van je Beagle hond op de juiste manier te doseren, kun je ervoor kiezen om meerdere keren per dag kleinere porties te geven. Zorg er wel altijd voor dat je Beagle op vaste tijden te eten krijgt, zo leert de hond namelijk gemakkelijker aan dat hij regelmatig eten krijgt en het dus niet nodig is om te zeuren of te snel te eten.

Bij Yarrah hebben we speciale hondenbrokken van biologische kip, MSC-vis en biologische erwten voor kleine en middelgrote rassen. Hier zitten iets minder koolhydraten in dan bij de andere hondenbrokken, waardoor je Beagle wel gewoon een volle bak kan eten, zonder te veel binnen te krijgen. Het formaat van de brokken is ook iets kleiner, waardoor het ook voor kleinere honden gemakkelijk is om erop te kauwen.

Weet je niet precies hoeveel eten je aan je hond moet geven? Vul dan eens onze voedingswijzer in. Hiervoor hoef je alleen maar aan te geven wat het gewicht van je hond is en hoe actief je hond is. Het voedingsadvies voor een actieve Beagle van 12 kilogram is bijvoorbeeld 250 gram brokken voor kleine rassen per dag.

Wees op je hoede met snacks. Beagles zijn echte lekkerbekken en wanneer ze eraan gewend zijn om vaak een snackje te krijgen, zullen ze gaan zeuren op het moment dat ze geen snacks krijgen. Kies altijd voor kleine snacks die ook echt iets bijdragen aan de dagelijkse voeding van je hond. Zo hebben we bij Yarrah bijvoorbeeld de biologische mini snacks voor honden, die voor 97% uit vlees bestaan. Er zitten enkel zuivere ingrediënten in, zonder chemische geur-, kleur- en smaakstoffen, pesticiden en GMO. Zo kun je dus met een gerust hart een extra snoepje geven.

De gezondheid van Beagles

Beagles bereiken gemiddeld een leeftijd tussen de 12 en 15 jaar en zijn niet bijzonder vatbaar voor ziektes. Behalve het eerder genoemde overgewicht moet je ook rekening houden met een ziekte die het Beagle Pijn Syndroom wordt genoemd. Bij deze aandoening krijgen Beagles een ontsteking in het ruggenmerg, het hersenvlies en de bloedvaten en dat doet erg veel pijn. Gelukkig zijn de symptomen goed te herkennen, wanneer je Beagle pup in de eerste 4 tot 10 maanden ineens heel rustig en zelfs lusteloos wordt, is het verstandig om een bezoekje aan de dierenarts in te plannen. De aandoening kan worden bestreden met medicatie en als je op tijd ingrijpt, kan je Beagle er zonder kleerscheuren uit komen.

Biologisch Adult hondenvoer met kip
(5)

€ 19,95
Gewicht
Biologisch Grain-Free hondenvoer

€ 30,25
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met kip
(4)

€ 3,65
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met kip
(3)

€ 22,80
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met kip en groenten
(2)

€ 22,80
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met kip en rund
(3)

€ 22,80
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met rund
(5)

€ 3,65
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks vega
(5)

€ 22,80
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks vega
(4)

€ 1,65 € 3,65
Gewicht
Biologisch hondenvoer paté in 3 smaken
(16)

€ 11,50
Gewicht