• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Blauwe Rus katten

In de laatste jaren is de Blauwe Rus in Nederland razend populair geworden. Niet alleen vanwege het prachtige uiterlijk, maar ook omdat de kat een heel aangenaam karakter heeft. Zit je er aan te denken om een Blauwe Rus kat in huis te halen of wil je gewoon wat meer over het ras weten? Lees dan op deze pagina alles over het uiterlijk, het karakter, de gezondheid en natuurlijk de voeding.

Het uiterlijk van een Blauwe Rus

Op het eerste gezicht is de Blauwe Rus kat gemakkelijk te verwarren met de Kartuizer of een Britse Korthaar, maar als je goed kijkt zul je goed zien dat er wel degelijk een aantal belangrijke verschillen zijn. Zo is een Blauwe Rus heel gespierd, maar toch sierlijk gebouwd, met mooie lange benen, terwijl de Britse Korthaar een veel forser postuur heeft. Ze zijn klein gebouwd, de meeste Blauwe Russen wegen tussen de 3 en 5 kilogram. De helder groene ogen zijn heel anders dan de gele ogen van een Kartuizer.

Het hele lijf van de kat heeft dezelfde blauwgrijze kleur, maar bij de aanzet van de snorharen is de vacht net iets lichter. Hierdoor krijgt het gezicht precies de juiste contouren om de kat een gedefinieerde uitdrukking te geven. De kleur ontstaat doordat er in de punten van het haar geen pigment zit, dat zorgt voor een unieke zilverkleurige glans. Fokkers zijn ook bezig om witte en zwarte Blauwe Russen te ontwikkelen, maar dit ras wordt nog niet officieel erkend.

Door de vacht wordt de Blauwe Rus vaak geschaard onder de hypoallergene katten, de onder- en bovenvacht van het ras zijn namelijk even lang en daardoor blijft de haaruitval van het ras zeer beperkt. Als je met je vingers door de vacht gaat, kun je een patroon maken, want de haren blijven staan. De vacht is heel zacht en zover bekend zijn er geen andere rassen die ook een dubbele vacht hebben.

Kittens worden nog wel eens geboren met een vlek op hun hoofd, maar deze verdwijnt in het eerst jaar langzaam. Bij een perfecte Blauwe Rus zijn zelfs de neus en de onderkant van de pootjes blauwgrijs. Alleen de felgroene ogen springen er qua kleur echt uit.

De verschillende takken

Wanneer je op zoek bent naar een Blauwe Rus kat, heb je drie verschillende opties: de Scandinavische/Siberische, de Amerikaanse of een Engelse. De eerste soort is iets kleiner van stuk en vaak ook meer verlegen, waardoor ze minder geschikt zijn als huisdier. Er bestaan namelijk een kans dat deze kat niet gezellig bij je komt liggen maar juist meer afstand bewaart en veel tijd onder het bed of de bank doorbrengt. Van alle takken wordt deze het minst gefokt.

Amerikaanse Blauwe Russen zijn groter en socialer. Als je goed kijkt zul je zien dat de oren van deze tak ook net iets verder uit elkaar staan. Deze tak is door het zachtaardige karakter het populairst.

Tot slot zijn de Engelse Blauwe Russen een mix van de twee eerder beschreven takken. De oren staan dichter bij elkaar en deze Blauwe Rus heeft een iets minder sociaal karakter dan de Amerikaanse katten. Ze hebben momenten dat ze heel sociaal zijn, maar ze zijn tegenover vreemden vaak wat terughoudender.

Je doet er verstandig aan om voor het kopen van het ras altijd te controleren wat de achtergrond van het beestje is, een Scandinavische/Siberische Blauwe Rus heeft een veel moeilijker karakter en vereist dus een heel andere opvoeding en omgeving dan katten uit de andere takken. Als je alleen algemene informatie hebt gelezen en je niet bewust bent van de verschillen, kan je teleurgesteld worden omdat je een kat hebt die niet aan je verwachtingen voldoet.

Het karakter van de Blauwe Rus kat

Met een Blauwe Rus haal je een nieuwsgierige, maar toch rustige kat in huis. Het ras is erg intelligent en heeft veel uitdaging nodig. Je kunt het jezelf heel gemakkelijk maken door ervoor te zorgen dat je kat voldoende speeltjes heeft, maar ook een rustige en comfortabele plek om te slapen.

Voor wie dat wil, kan een kat ook moeiteloos verschillende trucjes aanleren door bijvoorbeeld een klikker te gebruiken. Zodra de speeltijd voorbij is, zal de Blauwe Rus kat altijd gezellig bij je komen zitten. De katten zijn erg gehecht aan hun huishouden en zodra je binnen bent zullen ze je door het hele huis volgen.

Het karakter is voor een deel aangeboren, maar valt ook onder de verantwoordelijkheid van de fokker. Idealiter blijft een Blauwe rus de eerste twaalf weken bij de moeder en eventuele broertjes en zusjes, pas daarna kan de kat in een ander huishouden worden geplaatst. Bij andere katten kan een kitten al na zeven of acht weken bij de moeder worden weggehaald, maar Blauwe Rus kittens hebben iets meer tijd nodig. Zo krijgt de kitten voldoende tijd om zich te ontwikkelen en te leren hoe ze zich moeten gedragen.

De prijs van een Blauwe Rus

Een Blauwe Rus is een raskat en je moet er rekening mee houden dat je tussen de €500 en €700 voor een kitten zal betalen. Dat is aanzienlijk meer dan de prijs van de meeste andere kattenrassen. Dit komt mede doordat het ras in de laatste jaren erg populair is geworden, maar ook omdat de fokker nu eenmaal veel kosten maakt om de kittens op de juiste manier groot te brengen.

Ook moet de fokker een vergunning hebben om dit ras te mogen fokken. Deze is vrij prijzig en ook de tijd dat de kittens bij de fokker blijven is iets langer dan bij andere katten. Al met al is het geen goedkope hobby om Blauwe Russen te fokken, de kans dat een fokker ook echt winst maakt op de verkoop van een kitten is vrij klein. Fokkers doen het uit liefde voor het ras en niet voor de inkomsten.

De juiste omgeving voor een Blauwe Rus

Je kunt een Blauwe Rus kat gerust binnen laten, in een appartement zonder buitenruimte kan de kat prima leven. Het ras heeft geen drang om naar buiten te gaan en zich te mengen met andere katten uit de buurt. Voorwaarde daarbij is wel dat je ervoor zorgt dat er binnen voldoende dingen zijn waar de kat zich mee kan vermaken.

Het ras is niet alleen erg intelligent, maar ook zelfstandig en daarom is het niet erg om de kat een dagje alleen thuis te laten. Dat betekent niet dat de kat niet aan je gehecht is, bij thuiskomst zal je liefdevol begroet worden. Als je weg bent is het wel een goed idee om ervoor te zorgen dat er voldoende uitdagende spellen beschikbaar zijn, anders loop je de kans dat de kat gaat spelen met dingen die daar niet voor bedoeld zijn. Eigenaren van Blauwe Russen zullen je kunnen vertellen dat hun kat bijvoorbeeld gemakkelijk een deur kan openen of bovenop de boekenkast kan springen.

Als je echt heel weinig thuis bent, kan het wel een goed idee zijn om twee katten te nemen. De andere kat hoeft dan niet per se van hetzelfde ras te zijn, ook met andere rassen kan de kat zich uitstekend vermaken. Je hoeft niet bang te zijn dat de kat zich vijandig zal gedragen, maar natuurlijk moet je twee katten wel altijd aan elkaar laten wennen. Met andere huisdieren heeft de Blauwe Rus geen probleem, maar vreemde mensen zijn minder welkom. De katten zijn erg gehecht aan hun rust en daarom geven ze altijd de voorkeur aan een huishouden waarbij niet te veel verschillende mensen over de vloer komen. Vreemden en bezoekers zullen niet veel aandacht krijgen, maar de katten worden ook niet vijandig. Zorg er altijd voor dat er een rustig plekje is waar je kat zich kan terugtrekken.

Ook regelmaat is erg belangrijk voor Blauwe Russen, zorg er dus voor dat je het eten altijd op gezette tijden geeft. Veranderingen in het interieur of je tijdschema zullen niet altijd enthousiast ontvangen worden, de kat heeft echt even de tijd nodig om overal weer aan te wennen. Een kat van dit ras met een verstoord ritme kan erg chagrijnig en lusteloos worden. Het klinkt misschien als veel gedoe, maar je kunt bijvoorbeeld ook een automatische voederbak aanschaffen waarbij het voer elke dag op dezelfde tijd wordt vrijgegeven. Al je moeite zal door de Blauwe Rus zeker beloond worden met veel liefde.

Verzorging

Door de vacht die weinig uitvalt is de verzorging van het ras ook redelijk beperkt, maar het wordt wel aangeraden om je Blauwe Rus regelmatig te borstelen. Dit doe je dan niet om loszittende haren te verwijderen en de vacht gezond te houden, maar omdat de kat er echt van kan genieten om geborsteld te worden. Alle tijd die de kat met jou als baasje doorbrengt is speciaal en borstelen voelt ook nog eens heel lekker.

Ook andere vormen van persoonlijke verzorging worden zonder klagen ondergaan, het knippen van de nagels of het schoonmaken van de oren is bij een Blauwe Rus een fluitje van een cent.

De gezondheid van een Blauwe Rus

Vergeleken met andere raskatten hoef je bij de Blauwe Rus kat geen rekening te houden met erfelijke ziektes die bijzonder vaak voorkomen. Wanneer je je kat binnenshuis houdt, is de kans op besmettelijke aandoeningen zoals niesziekte ook veel kleiner. Zorg er als baasje altijd goed voor dat je kat jaarlijks door een dierenarts wordt gecontroleerd en dat ook altijd alle vaccinaties up-to-date zijn.

Een volledig gezonde Blauwe Rus kan een leeftijd tussen de 15 en 20 jaar bereiken, wat zelfs voor een kat bovengemiddeld oud is. De gemiddelde leeftijd van een kat in het algemeen ligt namelijk de 12 en 14 jaar. Dit is wel iets om voor de aanschaf rekening mee te houden, je bent echt voor de lange termijn verbonden aan je kat en daar komen ook de nodige kosten voor bijvoorbeeld voeding en een bezoek aan de dierenarts bij kijken.

Voeding voor een Blauwe Rus kat

Het ras staat erom bekend dat ze dol zijn op eten, zodra je een bakje met eten neerzet, zal de kat meteen aanvallen. Ook met een volle maag zal je kat altijd blijven vragen om meer eten, waardoor de kans op overgewicht altijd aanwezig is.

Geef je kat een paar keer per dag op vaste tijden een maaltijd, zodat het duidelijk is dat bedelen om meer eten niet nodig is en ook niet werkt. Zo ben je er ook van verzekerd dat je kat nooit de kans krijgt om echt veel honger te krijgen.

Kies voor een combinatie van nat- en droogvoer voor je Blauwe Rus. Natvoer bestaat namelijk voor een groot deel uit vocht, waardoor de kat ook altijd voldoende water binnenkrijgt. De kuipjes met biologisch kattenvoer paté met rund en kip van Yarrah zijn aangevuld met biologisch gecertificeerde cichorei en bestaan voor 82% uit vocht. Ideaal om je kat precies te geven wat nodig is om gezond te blijven. Weet je niet precies hoeveel je je kat moet geven? Vul dan bij het voedingsadvies op de productpagina in hoe actief je kat is en maak een schatting van het gewicht. Je krijgt dan een advies voor het aantal gram per dag. Houd er bij een Blauwe Rus kat wel rekening mee dat ook binnenkatten kunnen worden gezien als actief, omdat ze veel rondlopen, klimmen en springen.

Wat betreft snacks kun je een Blauwe Rus kat altijd een plezier doen met een beloning. De biologische mini snacks voor katten van Yarrah bestaan voor 97% uit vlees en zijn bijzonder geschikt om de kat trucjes aan te leren. Niet alleen zijn de snacks ontzettend smakelijk, ze bevatten enkel zuivere ingrediënten en zijn volledig vrij van chemische geur-, kleur- en smaakstoffen, pesticiden en GMO. Echt een snack die je zonder schuldgevoel kunt geven dus!

Biologisch Adult kattenvoer met vis

€ 9,95
Gewicht
Biologisch Grain-Free kattenvoer
(1)

€ 12,85
Gewicht
Biologisch Grain-Free kattenvoer voor gesteriliseerde katten
(11)

€ 12,10
Gewicht
Biologisch kattenvoer chunks met kip
(13)

€ 3,65
Gewicht
Biologisch kattenvoer chunks met kip en kalkoen
(6)

€ 24,80
Gewicht
Biologisch kattenvoer chunks met kip en kalkoen
(1)

€ 3,65
Gewicht
Biologisch kattenvoer chunks met kip en rund
(1)

€ 24,80
Gewicht
Biologisch kattenvoer chunks met kip en rund
(4)

€ 3,65
Gewicht
Biologisch kattenvoer chunks met vis
(2)

€ 24,80
Gewicht
Biologisch kattenvoer Kerst Multi Pack

€ 9,41 € 12,55
Gewicht