• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Aanschaf van een puppy – checklist

Je kunt misschien niet wachten de pup aan je gezin toe te voegen, maar voor het zo ver is, zijn er een paar zaken waar je goed op moet letten. Maak een afspraak om kennis te maken, zodat je zelf kunt controleren in welke situatie de pup geboren is. Met behulp van deze checklist ben je goed voorbereid.

Je gaat je pup ophalen bij een particulier of fokker. Helaas heeft niet iedereen het beste met de dieren voor en is er soms sprake van broodfokkers of handelaren, die de pups alleen fokken voor het geld. Het is daarom belangrijk dat je goed kijkt naar de situatie waarin jouw puppy opgroeit. Enkele punten waar je op moet letten:

Checklist

  • Moederhond

  • Bekijk of de moederhond aanwezig is en hoe het met haar gaat. Maakt ze een gezonde indruk? Gedraagt ze zich normaal tegenover haar pups en reageert ze niet schuw of angstig op bezoek? Het is van groot belang dat de moederhond aanwezig is; pups mogen de eerste zeven weken niet bij de moederhond weg, omdat ze nog veel van haar moeten leren.

  • Thuissituatie

  • Kijk goed hoe de plek waar het nestje ligt eruitziet. Bij voorkeur is dit in huis; puppy’s groeien het meest sociaal op in een huiselijke situatie. Het is uiteraard ook belangrijk dat het schoon en rustig is rond het nest.

  • Gedrag pups

  • Je kunt veel afleiden van het gedrag van de pups. Puppy’s die gezond en bekend zijn met mensen zijn niet schuw of angstig, maar nieuwsgierig en vrolijk. Pups die al redelijk gesocialiseerd zijn, reageren goed op huiselijke geluiden en raken niet van slag van onbekende geluiden.

  • Papieren

  • Chippen is verplicht. Als toekomstige eigenaar zal je zelf moeten regelen dat de chip goed geregistreerd staat bij een huisdierendatabank, bijvoorbeeld de NDG. Vraag of er in het geval van een rashond een stamboom aanwezig is, of er een inentingsbewijs of paspoort is en of er papieren van de ouders zijn waarin je hun medische geschiedenis kan terugvinden, net als eventuele erfelijke aandoeningen. Ook rasloze puppy’s moeten voorzien zijn van een hondenpaspoort, waarin de entingsdata vermeld staan.

Checklist voor de aanschaf van een puppy

Betrouwbare fokker

Een goede en betrouwbare fokker neemt de tijd voor een kennismaking en geeft jou de tijd en het nodige advies bij het uitkiezen van een pup. Hij geeft jou de kans om vragen te stellen, maar stelt zelf ook vragen. Hij wil immers ook dat zijn pups goed terecht komen. LICG heeft een uitgebreide checklist opgesteld die je kunt raadplegen wanneer je op bezoek gaat bij een nestje. Luister ook naar je gevoel; als je het idee hebt dat er iets niet in de haak is, kun je er beter niet voor gaan.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Alles over katten

Op deze pagina hebben we alles over katten voor je op een rijtje gezet!

Puberteit bij een hond, lees hier alle tips

Natuurlijk wil jij als baasje weten waar je tijdens de pubertijd van je hond op kunt rekenen.

Lintwormen bij kat herkennen

Voor katteneigenaren is het belangrijk om regelmatig te controleren of een kat nog helemaal gezond is.