Biologische landbouw kan miljarden besparen

Volgens een nieuwe studie van de Technische Universiteit van München kan een toename van de biologische landbouw in Duitsland met 30 procent tegen 2030, zoals beoogd door de federale regering, jaarlijks tot 4 miljard euro aan milieukosten besparen. De studie werd gepubliceerd tijdens de Grüne Woche in Berlijn.
De leider van de studie, Kurt-Jürgen Hülsbergen, zegt dat hoe sneller de overgang naar biologische landbouw plaatsvindt en hoe groter het areaal dat biologisch wordt geteeld, hoe groter de verlichting voor het milieu en de kostenbesparing voor de samenleving. Uit de studie blijkt dat de biologische landbouw de samenleving nu al 1,5 miljard euro aan milieukosten bespaart, wat kan oplopen tot 4 miljard euro als het biologische areaal wordt uitgebreid tot 30%.
Bovendien blijkt uit de studie dat de biologische landbouw de uitstoot van broeikasgassen met 50% vermindert in vergelijking met de conventionele landbouw, waardoor de biologische landbouw gunstig is voor het milieu. Hülsbergen benadrukt dat de echte waarde van de studie ligt in het feit dat zij de vermindering van broeikasgasemissies in de landbouw met wetenschappelijk bewijs onderbouwt.
De resultaten van de studie werden op de Grüne Woche toegejuicht. Barbara Scheitz, directeur van Andechser Molkerei, gebruikte ze onmiddellijk om druk uit te oefenen op de federale minister van Landbouw om te investeren in biologische landbouw.
Hubert Heigl van LVÖ is blij dat de studie argumenten aandraagt ten gunste van de biologische landbouw. Hij erkent echter dat de opbrengstkloof met de conventionele landbouw een belangrijk probleem blijft dat moet worden aangepakt.
Hoewel uit de studie blijkt dat biologische levensmiddelen ongeveer 20% goedkoper zijn in termen van energieverbruik en broeikasgasemissies dan conventioneel geproduceerde producten, benadrukt Hülsbergen dat de biologische landbouwsector zijn productiviteit moet verhogen om de opbrengstkloof te dichten.
De studie geeft ecologische en economische redenen voor de Duitse doelstelling van 30% biologische landbouw tegen 2030. Dit doel kan echter in gevaar komen als de opbrengstkloof met de conventionele landbouw niet wordt verkleind.