• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Blaasgruis bij katten. Wat is het en wat kun je eraan doen?

Zoekt je kat wel héél vaak de kattenbak op of plast hij ook op andere plekken? Duurt het lang als hij plast en miauwt hij er klaaglijk bij? Of zit er bloed bij de urine? Dan is de kans groot dat je kat blaasgruis heeft. Als het niet behandeld wordt, kan het tot een urineweginfectie of blaasontsteking leiden.

Soorten

De twee vaakst voorkomende vormen van blaasgruis zijn (calcium)oxolaat en struviet. Bij oxolaat is de zuurtegraad van de urine te hoog, bij struviet juist te laag. Je dierenarts kan aangeven welke van de twee je kat heeft.

Hoe ontstaat het?

Bij blaasgruis vormen er zich kleine kristallen in de urinewegen die het plassen een pijnlijk gevoel geven. Er zijn verschillende oorzaken van blaasgruis, van pure pech tot te weinig drinken. Vaak is het een combinatie van de volgende factoren:

1. Aanleg

Als blaasgruis in een kattenfamilie voorkomt, is de kans groter dat broertjes en zusjes het ook hebben. Pure pech dus voor jouw kat.

2. Bankhangen

Heb jij zo’n gezellige bank-hang-kat? Dan heeft hij een groter risico op blaasgruis dan z’n actievere vriendjes.

3. Gewicht

Blaasgruis komt vaker voor bij dikkere katten dan bij katten die op gewicht zijn.

4. Geslacht

Een kater heeft een grotere kans op blaasgruis dan een poes. Katers hebben namelijk een langere en smallere plasbuis, waardoor verstopping eerder voorkomt.

5. Te weinig drinken

Als je kat te weinig drinkt, raakt de urine te geconcentreerd en is de kans op kristalvorming groter. Lees onze tips om je kat meer te laten drinken.

6. Verkeerde voeding

Kattenvoer bevat natuurlijke én toegevoegde mineralen. Een teveel aan mineralen (zoals fosfor en magnesium) kan leiden tot blaasgruis. Overigens bevat al het voer van Yarrah, droog en nat, de juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen.

Wat kun je eraan doen?

Drinkt je kat slecht? Geef hem dan ook natvoer te eten, want dit bestaat voor zo’n 80% uit vocht. Dit kan blaasgruis voorkomen. Hou je daarnaast aan het gestelde voedingsadvies en geef je kat niet meer dan 10% bovenop de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voer op de verpakking.

Krijgt je kat toch blaasgruis, ga dan direct naar de dierenarts. De arts kan aangeven om welke vorm van blaasgruis het gaat: oxylaat of struviet. Is het advies speciaal dieetvoer, dan is het verstandig dit advies op te volgen, totdat de gruis verdwenen is. Daarna kan je kat langzaam weer overstappen op Yarrah, en zich snel weer lekker in z’n vel voelen!

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Wereld Aarde Dag: 3 vragen aan Yarrah

Op 22 april, vieren we Wereld Aarde Dag. Een dag die in het teken staat van duurzaamheid en milieubescherming.

Kat plast in huis: tips om dit probleem te voorkomen

Een van de grootste uitdagingen bij het hebben van een kat is het probleem van het plassen in huis.

Biologische landbouw kan miljarden besparen

Nieuwe studie toont aan dat biologische landbouw miljarden aan milieukosten kan besparen