• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Blaasgruis bij katten. Wat is het en wat kun je eraan doen?

Zoekt je kat wel héél vaak de kattenbak op of plast hij ook op andere plekken? Duurt het lang als hij plast en miauwt hij er klaaglijk bij? Of zit er bloed bij de urine? Dan is de kans groot dat je kat blaasgruis heeft. Als het niet behandeld wordt, kan het tot een urineweginfectie of blaasontsteking leiden.

Soorten

De twee vaakst voorkomende vormen van blaasgruis zijn (calcium)oxolaat en struviet. Bij oxolaat is de zuurtegraad van de urine te hoog, bij struviet juist te laag. Je dierenarts kan aangeven welke van de twee je kat heeft.

Hoe ontstaat het?

Bij blaasgruis vormen er zich kleine kristallen in de urinewegen die het plassen een pijnlijk gevoel geven. Er zijn verschillende oorzaken van blaasgruis, van pure pech tot te weinig drinken. Vaak is het een combinatie van de volgende factoren:

1. Aanleg

Als blaasgruis in een kattenfamilie voorkomt, is de kans groter dat broertjes en zusjes het ook hebben. Pure pech dus voor jouw kat.

2. Bankhangen

Heb jij zo’n gezellige bank-hang-kat? Dan heeft hij een groter risico op blaasgruis dan z’n actievere vriendjes.

3. Gewicht

Blaasgruis komt vaker voor bij dikkere katten dan bij katten die op gewicht zijn.

4. Geslacht

Een kater heeft een grotere kans op blaasgruis dan een poes. Katers hebben namelijk een langere en smallere plasbuis, waardoor verstopping eerder voorkomt.

5. Te weinig drinken

Als je kat te weinig drinkt, raakt de urine te geconcentreerd en is de kans op kristalvorming groter. Lees onze tips om je kat meer te laten drinken.

6. Verkeerde voeding

Kattenvoer bevat natuurlijke én toegevoegde mineralen. Een teveel aan mineralen (zoals fosfor en magnesium) kan leiden tot blaasgruis. Overigens bevat al het voer van Yarrah, droog en nat, de juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen.

Wat kun je eraan doen?

Drinkt je kat slecht? Geef hem dan ook natvoer te eten, want dit bestaat voor zo’n 80% uit vocht. Dit kan blaasgruis voorkomen. Hou je daarnaast aan het gestelde voedingsadvies en geef je kat niet meer dan 10% bovenop de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voer op de verpakking.

Krijgt je kat toch blaasgruis, ga dan direct naar de dierenarts. De arts kan aangeven om welke vorm van blaasgruis het gaat: oxylaat of struviet. Is het advies speciaal dieetvoer, dan is het verstandig dit advies op te volgen, totdat de gruis verdwenen is. Daarna kan je kat langzaam weer overstappen op Yarrah, en zich snel weer lekker in z’n vel voelen!

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.