• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Checklist bij de aanschaf van een kitten

Je wilt een kitten adopteren en kan waarschijnlijk niet wachten tot je hem of haar op mag halen. Wanneer je voor het eerst kennis gaat maken met je kitten is het belangrijk om goed op een aantal zaken te letten. Bekijk de thuissituatie van de kitten goed. Met deze checklist weet je wat belangrijk is.

Je hebt een nestje gevonden, bij een particulier of fokker, en gaat voor het eerst kijken. Er zijn helaas soms malafide fokkers, die vooral via internet actief zijn. Het is daarom belangrijk om goed op de thuissituatie van de kitten te letten. Houd onder andere de volgende dingen in het oog:

Checklist

  • Moederpoes

  • Het is heel belangrijk dat de moederpoes aanwezig is en dat je met haar kan kennismaken. Kittens leren veel van hun moeder en mogen daarom wettelijk gezien pas op een leeftijd van zeven weken bij haar weg, al is negen tot dertien weken beter. Let op of de moeder en de rest van het nestje er gezond uitzien. Kijk ook goed naar het gedrag van de moederpoes. Het is belangrijk dat zij rustig is en niet agressief of bang op bezoekers reageert. Als de moeder goed gesocialiseerd is, is de kans groot dat de kittens dat ook voor een groot deel van haar meekrijgen.

  • Thuissituatie

  • Kijk goed naar de omgeving. Is de omgeving van het nestje schoon en goed verzorgd? Hoeveel nestjes zijn er aanwezig? Als er veel nestjes zijn, kan het dat je te maken hebt met broodfok, dat de kittens niet genoeg aandacht en verzorging krijgen en dat de moederpoes verwaarloosd is.

  • Gedrag kitten

  • Van het gedrag van een kitten kun je ook het nodige afleiden. Een kitten dat al redelijk gesocialiseerd is, is niet angstig of schuw, maar juist nieuwsgierig en speels. Let ook op hoe de kleintjes reageren op omgevingsgeluiden. Hier zouden ze niet te veel van slag van moeten raken.

  • Papieren

  • Vraag de fokker naar de inentingsbewijzen en eventuele papieren van de ouders met de medische geschiedenis. Vraag of de katten geen ziekten als kattenleukemie en kattenaids hebben en of de ouders hier ook op getest zijn. Vraag bij een raskitten altijd naar de juiste papieren en stamboom.

Checklist bij de aanschaf van een kitten

Betrouwbare fokker

Op de website van LICG vind je een uitgebreide checklist die je mee kunt nemen naar je bezoek aan het nestje. Bij een betrouwbare fokker horen bovenstaande zaken allemaal in orde te zijn. Daarnaast geeft een betrouwbare fokker je de tijd om te kiezen en vragen te stellen en zal hij zelf ook vragen stellen om er zo achter te komen of zijn kitten wel goed terechtkomt.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.