De zwangerschap van een hond. Hier vind je alle informatie

Je lieve hond wordt steeds iets dikker en je hebt het vermoeden dat er meer aan de hand is dan een toegenomen eetlust. Er bestaat een kans dat je hond zwanger is en daarom ben je op zoek naar het antwoord op de vraag: Hoe lang is een hond zwanger? Op deze pagina beantwoorden we die vraag voor je en vertellen we je alles over een schijnzwangerschap bij een hond, de draagtijd van een hond, de bevalling en de juiste voeding.
Hoe raakt een hond zwanger?
Voordat we overgaan tot het antwoord op de vraag āāHoe lang is een hond zwanger?āā, bekijken we eerst wanneer een hond eventueel zwanger zou kunnen raken. Bij honden werkt het iets anders dan bij mensen. De gemiddelde teef is namelijk ƩƩn Ć” twee keer per jaar loops en deze periode duurt tussen de twee en vier weken. De eerste keer dat een teef loops wordt is bij een leeftijd van zeven tot negen maanden. Als je teef loops is, kan ze zich anders gedragen.
Houd er rekening mee dat ze agressiever kan worden naar reuen en daarom is het tijdens het wandelen verstandig om je loopse teef aangelijnd te houden.
Als je hond ongeveer twee weken loops is, vindt de eisprong plaats. Vanaf dit moment is je teef ook echt vruchtbaar. Houd er wel rekening mee dat twee weken een gemiddelde is, bij sommige teven vindt de eisprong al na een week plaats, terwijl het bij andere teven tot wel drie weken kan duren voordat de eisprong plaatsvindt.
Na de eisprong blijft een eicel ongeveer 48 uur vruchtbaar, maar daar staat tegenover dat het sperma van een reu tot wel tien dagen in staat is om een eicel te bevruchten. Met al deze cijfers bij elkaar is er dus een venster van bijna twee weken tussen de eisprong en de dekking waarin je teef daadwerkelijk zwanger kan raken. Het is daardoor altijd heel moeilijk om te bepalen wanneer de draagtijd hond precies begonnen is.
Hoe lang is een hond zwanger?
Niet alleen de bevruchting van een hond is een lastige rekensom, ook de draagtijd hond blijft moeilijk te bepalen. Het is dus niet gemakkelijk om een eenduidig antwoord te geven op de vraag: Hoe lang is een hond zwanger?
De totale draagtijd ligt namelijk tussen de 57 en 72 dagen en daarbij zijn er een aantal factoren van invloed. In de eerste plaats is het bepalend hoeveel pups je hond draagt. Hoe groter het nestje, hoe korter de draagtijd hond. Meer pups nemen namelijk meer ruimte in, waardoor ze elkaar eerder in de weg zitten. Als je teef zwanger is van ƩƩn of twee pups, mag de totale draagtijd niet langer duren dan 75 dagen en bij drie of meer pups komen ze in de knel als de draagtijd hond meer dan 71 dagen is.
Een andere factor die van invloed is op de totale draagtijd van een hond is het ras. Over het algemeen geldt dat grotere honden een langere draagtijd hebben dan kleine rassen. Ook het aantal keer dat de teef drachtig is geweest speelt mee. Teven die al eerder een nestje hebben gehad, zijn over het algemeen iets korter drachtig dan teven die zwanger zijn van hun eerste nestje. Het antwoord op de vraag āāHoe lang is een hond zwanger?āā is dus echt per geval verschillend.
Hoe weet ik dat mijn hond zwanger is?
In de eerste plaats zal je zelf merken aan een aantal dingen merken dat je teef drachtig is. De eerste tekenen worden pas na ongeveer 25 dagen zichtbaar. Om te beginnen zullen de tepels van je teef opzwellen en tegelijkertijd zal ze zelf ook merken dat ze drachtig is, waardoor ze iets rustiger wordt dan normaal. Net als bij mensen kan het ook voorkomen dat je hond in de ochtend misselijk is en moet overgeven, hierdoor gaat vaak ook de eetlust achteruit.
Pas rond de 35e dag zal het gewicht van je teefje geleidelijk gaan toenemen. Over de gehele draagtijd hond kan haar lichaamsgewicht met wel 50% van haar begin gewicht toenemen. Hier hoef je niet van te schrikken, na de zwangerschap verliest de teef dit vanzelf weer via de borstvoeding en door toename van beweging. Pas op dag 40 zie je ook dat de buikomvang van de teef toeneemt. Let er wel op dat je daar bij sommige honden helemaal niks van ziet. Dit geldt voornamelijk voor als er een klein nestje is of als je teef al wat dikker was.
De dierenarts kan na ongeveer 20 dagen vaststellen of je teef daadwerkelijk zwanger is. Het antwoord op de vraag: āāHoe lang is een hond zwanger?āā moet hij je echter vaak verschuldigd blijven, het is moeilijk om te bepalen wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden. Vanaf 21 dagen kan de dierenarts je teef testen op het hormoon relaxin, dat alleen drachtige teven bij zich dragen. Na 25 dagen kan de dierenarts met behulp van een stethoscoop controleren of er een hartslag van ƩƩn of meerdere pups te horen is. Het nadeel aan deze methoden is dat het niet duidelijk is hoeveel pups je drachtige hond draagt.
Voor het meest nauwkeurige resultaat kan het beste een echo worden gemaakt. Na ongeveer 30 dagen kan de dierenarts ook een schatting geven van hoeveel pups er in de buik van je drachtige teef zitten. Als je het aantal pups echt zeker wil weten, kan er ook gebruik worden gemaakt van rƶntgen. De meeste dierenartsen raden dit echt af, omdat de straling schadelijk kan zijn voor de pups.
Wat is een schijnzwangere hond?
Je hebt er misschien nog niet over nagedacht, maar als je de kenmerken van een zwangerschap in een hond herkent, betekent dit niet dat ze ook daadwerkelijk zwanger is. Een schijnzwangere hond is namelijk ook een mogelijkheid. Een teefje denkt dan dat ze zwanger is en ze gedraagt zich ook zo, maar er is geen nestje op komst.
Dit kan in principe bij iedere teef voorkomen en het komt het vaakst voor als de teef voor de eerste keer loops is geworden. Een schijnzwangere hond vertoont dezelfde symptomen als een teefje dat wel zwanger is. Ze kan vergrote borstklieren krijgen, waarbij soms zelfs sprake is van melkproductie en ze wordt aanzienlijk minder energiek. Ook overgeven en een gebrek aan eetlust kunnen bij een schijnzwangere hond voorkomen.
Een schijnzwangerschap bij een hond wordt veroorzaakt door bepaalde hormonen die tijdens de eisprong worden aangemaakt. Drachtige teefjes dragen dit hormoon tot het einde van de draagtijd hond met zich mee, terwijl de aanmaak bij niet-bevruchte teefjes na vier tot zes weken moet stoppen. Sommige teefjes zijn zo gevoelig voor dit hormoon, dat hun lichaam voor de gek gehouden wordt. Het lichaam denkt dat het zwanger is en begint alvast met de voorbereidingen.
Moet een schijnzwangere hond behandeld worden?
In principe verdwijnen de symptomen van een zwangerschap bij een schijnzwangere hond na twee tot drie weken. Je teefje zal dan weer haar oude lichaam en gedrag terug krijgen. In principe is er geen reden tot paniek als je teef een keer schijnzwanger is geweest. Het wordt wel problematisch als je teef iedere keer na de eisprong een schijnzwangerschap krijgt. In dat geval kan het zijn dat je teef heel gevoelig is voor hormonale schommelingen. Dit kan veel invloed hebben op haar humeur en ze kan er lichamelijke klachten van krijgen.
De precieze behandeling hangt altijd af van de dierenarts, maar over het algemeen zal er worden geprobeerd om je teef tot rust te brengen en de melkproductie stop te zetten. In de ergste gevallen kan er worden overgegaan tot een hormoonbehandeling. Als je niet van plan bent om je teef te laten dekken is ook sterilisatie een goede oplossing.
Welke voeding geef je aan een zwangere hond?
Je hond heeft tijdens de zwangerschap meer energie nodig en daarvoor is extra voeding nodig. In de regel moet je vanaf de 35ste dag beginnen met het vergroten van de porties. Vanaf dit moment kun je tussen de tien en vijftien procent extra geven. Houd goed bij hoe veel je extra geeft, want vanaf dit moment blijf je de voeding met dezelfde hoeveelheid aanvullen. Je hoeft hiervoor geen antwoord op de vraag āāHoe lang is een hond zwanger?āā te hebben, je merkt vanzelf dat je teefje sneller eet en behoefte heeft aan meer voeding.
Aan het einde van de draagtijd hond krijgt ze dus ongeveer 50% meer voeding dan aan het begin. Er zijn veel baasjes die zich hier op verkijken, waardoor ze al snel een tekort aan voeding hebben. Bij Yarrah raden wij altijd aan om aan het begin van de draagtijd van je hond de zakken hondenvoer van 10 kg te kopen, in plaats van die van 2 kg. Haal het meeste uit je bestelling door ook alvast het hondenvoer voor puppyās aan te schaffen, zij gaan namelijk al na vier weken over op vaste voeding!
Het kan voorkomen dat je drachtige hond aan het einde van de zwangerschap wat minder eetlust heeft. De puppyās zijn op dit moment namelijk al zo gegroeid, dat de maag minder ruimte heeft om uit te zetten. Tijdens dit punt van de draagtijd hond is het juist belangrijk dat ze voldoende eet en daarom is het verstandig om de aanstaande moeder meerdere keren per dag kleinere porties te voeren.
Het einde van de draagtijd hond
Als de draagtijd hond tegen het einde loopt, plan je opnieuw een bezoek bij de dierenarts in. In de laatste twee weken is het mogelijk om de pups in de buik van je teef te zien bewegen en op basis daarvan kan de dierenarts bepalen of de bevalling op een natuurlijke manier kan plaatsvinden. Het kan gebeuren dat de pups harder zijn gegroeid dan gepland en in dat geval moet er een keizersnede gepland worden.
Een drachtige teef kan in principe nog hetzelfde als iedere andere hond, maar je zal al snel merken dat ze wat minder energie heeft, waardoor lange wandelingen geen optie meer zijn. Aan het einde van de draagtijd is het belangrijk dat je je hond nog wel uitlaat, maar dat je de wandelingen kort houdt. De omvang van de buik van de teef is op dit punt namelijk zo groot, dat ze niet meer in staat is om er soepel mee te lopen.
De bevalling van een hond
In principe moet je teefje zelf in staat zijn om de bevalling van het begin tot het eind te doorlopen. Natuurlijk zijn er wel dingen die je kunt doen om haar een beetje te ondersteunen.
Om te beginnen maak je voor de bevalling een speciale plek in huis. Het is belangrijk dat dit een warme plek is. De pups zijn meteen na hun geboorte namelijk nog niet in staat om zelf hun lichaamstemperatuur op peil te houden en een warme plek maakt dat voor hen gemakkelijker. Een temperatuur rond de 25 graden is in dit geval ideaal.
Zorg er ook voor dat de plek helemaal afgebakend is, zo voorkom je dat de pups uit het nest wandelen en de weg naar hun moeder niet meer terug vinden. Het is niet erg als de moeder het nest wel in en uit kan lopen. Je kunt hiervoor een oude doos gebruiken en voor grotere honden is een kinderzwembadje erg geschikt. Leg onderin het nest wat oude kranten om viezigheid op te vallen en vul de rest van het nest op met dekens en handdoeken.
Vlak voor de bevalling zal je merken dat het gedrag van je teefje langzaam verandert, ze zal meer gaan hijgen, graven en krabben. Tijdens de bevalling hoef je eigenlijk nooit in te grijpen, sterker nog, het is zelfs beter als je dat niet doet. Het is het beste om je teefje zo min mogelijk te overprikkelen en haar een rustige omgeving zonder al te veel toeschouwers te bieden.
Van de ontsluitingsfase tot het uitpersen van de placenta duurt een bevalling van een hond tussen de 9 en 24 uur. Het is normaal dat er tussen de geboorte van twee pups een tijdsbestek van 45 minuten tot twee uur zit. Zodra een pup geboren is, zal de teef zelf het vlies kapot trekken, de navelstreng doorbijten en de pup schoon likken.
Dus, hoe lang is een hond zwanger?
Het doel van dit artikel was om antwoord te geven op de vraag āāHoe lang is een hond zwanger?āā. Je weet nu dat dat afhankelijk is van de grootte van het nestje, het ras van je teefje en eventuele eerdere nestjes. Daarbij weet je ook dat niet iedere teef met symptomen ook echt zwanger is, het kan ook gebeuren dat je een schijnzwangere hond hebt. Is het wel raak? Dan weet je hoeveel voeding je moet geven en wat je kunt doen om de bevalling zo aangenaam mogelijk te maken.