Help, mijn hond heeft een teek, wat nu? Lees hier alle tips

In Nederland kan het heel goed gebeuren dat je hond wordt gebeten door een teek. Helaas zijn teken erg gevaarlijk voor honden, ze nestelen zich namelijk op verschillende dieren en daarbij zuigen ze bloed op. Hierdoor kan het gebeuren dat een teek eerder een ziek dier heeft gebeten en daardoor nu de ziekte met zich meedraagt. De meest voorkomende ziektes die door een tekenbeet kunnen ontstaan zijn Anaplasma en Lyme.
Waar loopt een hond een tekenbeet op?
Tegenwoordig komt een teek bij hond veel vaker voor dan vroeger. Voorheen zaten teken namelijk zo goed als altijd in hoog gras, maar tegenwoordig kunnen ze overal voorkomen. Ook tijdens een wandeling door een stadse omgeving kan een hond worden gebeten door een teek die ergens in een berm zit. Zelfs in je eigen tuin kan een hond nog een tekenbeet krijgen.
Zodra het buiten warmer is dan zeven graden worden teken actief. In Nederland houdt dat in dat je vanaf begin maart tot zeker eind oktober moet rekenen op het feit dat er teken kunnen zijn. Teken zitten het vaakst verstopt in gras, vaak in de schaduw. De parasieten zijn zo klein dat je ze met het blote oog vaak over het hoofd ziet, het is dus niet zo dat je je hond de andere kant op kunt trekken als er ergens een teek zit.
Het is dus belangrijk dat je je hond regelmatig controleert op tekenbeten. Bij voorkeur controleer je je hond eens per dag, maar het kan ook per week. Dit doe je door je hond te kammen nadat hij buiten is geweest. Teken zitten het liefst op warme plekken zoals de hals, oren en liezen. Zodra je een teek tegenkomt is het belangrijk dat je hem zo snel mogelijk verwijdert. Hoe langer een tekenbeet hond blijft zitten, hoe meer kans je hebt dat je hond geïnfecteerd raakt.
Een tekenbeet bij hond herkennen
Teken zijn ontzettend klein en daardoor is de kans groot dat je ze over het hoofd zal zien. Vooral bij honden met lange haren is de kans groot dat een tekenbeet hond niet meteen opvalt. Je hond zelf heeft ook niet door dat hij is gebeten door een teek, hij zal dus zelf niet aangeven dat hij ergens last van heeft.
Gelukkig zijn er wel een aantal dingen waar je op kunt letten als je vermoed dat je hond door een teek is gebeten. In de eerste plaats moet je tijdens het zoeken naar een teek letten op verschillende soorten bultjes. Een nieuwe teek is namelijk nog heel klein, maar zodra hij zich meer heeft volgezogen met bloed zal zijn lichaam groeien. Een volle teek kan tot wel een centimeter dik zijn.
Tijdens het zoeken naar een tekenbeet moet je ook goed voelen. Iedere hondenhuid heeft natuurlijk wel wat onregelmatigheden, maar je zal het voelen als een teek zich in de huid heeft vastgebeten. Ga dus langzaam met je handen over de huid van je hond en controleer iedere onregelmatigheid die je daarbij tegenkomt. Je hoeft geen dierenarts te zijn om een moedervlek te kunnen onderscheiden van een tekenbeet. Kijk vooral ook naar wat afbeeldingen die je online gevonden hebt om goed te kunnen herkennen hoe een tekenbeet er precies uitziet.
Een teek verwijderen bij een hond
Er is maar één juiste manier om een teek te verwijderen en dat is met een speciale tekentang. Sommige bronnen zeggen dat je ook een pincet kunt gebruiken, maar dat is niet aan te raden. Met een tekentang maak je namelijk altijd de goede beweging, waardoor de kans groter is dat je de teek in zijn geheel uit de huid van je hond kunt halen. Met een pincet blijft er vaak een gedeelte van de kop van de teek in de huid achter.
Bij het verwijderen is het namelijk van belang dat je niet in het lichaam van de teek knijpt. Dit zit vol met bloed en zodra je erin knijpt, spuit dit recht in het lichaam van je hond. Hierdoor vergroot je de kans dat je hond ziek wordt.
Volg voor het verwijderen van een teek ons simpele stappenplan:
- Open de tekentang
- Plaats de tang zo dicht mogelijk op de huid rondom de tekenbeet
- Sluit de tang zachtjes
- Draai de tang rond, totdat je ziet dat de teek uit de huid komt
- Controleer of de teek volledig uit de huid is getrokken
- Gooi de teek weg op een plek waar hij niet meer terug kan, zoals een afgesloten prullenbak of de gootsteen
- Desinfecteer de plek van de tekenbeet met betadine of jodium
- Desinfecteer de tekentang door deze in kokend water te leggen
Als je een teek op deze manier uit de huid van je hond haalt, kan je ervan uitgaan dat er geen stukjes teek in de huid achterblijven en dat je hond geen pijn heeft.
Wat als een teek verwijderen bij een hond niet helemaal is gelukt?
Een teek verwijderen bij hond is best een lastig klusje en er zijn genoeg baasjes bij wie dat wel eens fout gaat. Het kan gebeuren dat je de teek niet helemaal verwijdert en dat de kop of delen van de mond nog voor een gedeelte blijven zitten.
Als het lijfje van de teek verwijderd is, kan de teek geen ziekte meer overdragen. De teek leeft namelijk alleen als zijn volledige lichaam in tact is. Toch moet je voorzichtig zijn, want het achtergebleven stuk teek kan wel voor een infectie zorgen.
Zorg er in de eerste plaats dus altijd voor dat je contact opneemt met de dierenarts. Deze kan je vertellen wat je moet doen of helpen met het verwijderen van het restant.
Daarbij moet je de plek altijd goed blijven desinfecteren. Dit doe je door een watje in betadine of jodium te drenken en dat vervolgens op de plek van de teek te houden. Er zijn ook desinfecterende middelen die speciaal voor huisdieren zijn ontworpen. Gebruik geen alcohol voor het ontsmetten, hierdoor zal de wond juist alleen maar meer gaan ontsteken.
Ga vooral niet zelf aan het achtergebleven stuk teek zitten. Online zijn er verschillende bronnen die beweren dat je een teek ook kan verwijderen met een pincet, maar daarmee vergroot je juist de kans op een infectie. Smeren met vaseline of acetone is ook nutteloos, de huid van je hond zal er alleen maar geïrriteerd van raken.
Een tekenbeet bij hond voorkomen
Veel baasjes vinden het vervelend en moeilijk om een teek bij hond te verwijderen. Je denkt toch altijd dat je je trouwe viervoeter pijn doet en je bent bang dat er stukjes teek achterblijven die je hond toch nog ziek kunnen maken.
Voorkomen is dus altijd beter dan genezen en een van de simpelste oplossingen is een vlooien en tekenband voor honden. Deze zorgt ervoor dat teken zich niet op je hond nestelen en een ander voordeel is dat ook vlooien worden afgeweerd. Je hond draagt een tekenband net als iedere andere halsband en de meesten hebben een werking van ongeveer acht maanden. Het is dus niet nodig om de band regelmatig te vervangen.
Er zijn ook pipetjes met spul dat teken kan weren. Het nadeel hiervan tegenover een halsband is dat je het wat vaker moet aanbrengen. Zodra het spul is uitgewerkt is je hond weer gewoon vatbaar voor teken en het is moeilijk om te bepalen wanneer dat precies is.
Lees voordat je een anti-tekenmiddel gebruikt altijd goed de bijsluiter. Zo voorkom je dat je het product op een verkeerde manier gebruikt, waardoor je hond alsnog niet goed beschermd is. Gebruik het product niet als je twijfelt over hoe je het moet aanbrengen of gebruiken. Neem dan altijd contact op met je dierenarts.
Voor de zekerheid kun je ook altijd een tekentang meenemen als je de hond uitlaat. Bevestig deze aan de riem of aan je sleutelbos. Zo kun je meteen ingrijpen als het nodig is.
Ziektesymptomen na tekenbeet hond
Als je toch een keer een tekenbeet hebt gemist, kan het gebeuren dat je hond daar ziek van wordt. Het gebeurt maar weinig, maar het kan lonen om goed te letten als je hond minder actief wordt, weinig eet, koorts heeft en pijn of stijve poten krijgt.
Dit zijn een aantal ziektes die je hond kan oplopen na een tekenbeet:
Lyme
Net als mensen kunnen ook honden de ziekte van Lyme krijgen nadat ze zijn gebeten door een teek. Je kunt de infectie herkennen doordat er rondom de tekenbeet hond een rode cirkel te zien is. Let op dat je hond ook Lyme kan hebben zonder dat er een rode cirkel te zien is! De eerste symptomen van een infectie met de ziekte van Lyme lijken op griep en daarna kan de bacterie worden verspreid naar de hersenen, het hart en de gewrichten.
Een hond kan tegen de ziekte van Lyme worden behandeld, maar daarvoor moet je wel op tijd ingrijpen. Lyme kan chronische ziekte en zelfs de dood tot gevolg hebben. Pups vanaf twaalf weken oud kunnen worden gevaccineerd tegen Lyme, let op dat dit vaccin wel geboosterd moet worden.
Babesiose
Babesiose wordt ook wel tekenkoorts genoemd en nestelt zich in de rode bloedcellen van je hond. Deze ziekte wordt alleen overgebracht door de Dermacentor teek, die voorheen alleen in de wat warmere gebieden voorkwam, maar nu ook in Nederland steeds vaker verschijnt.
De eerste symptomen van Babesiose worden tien dagen tot drie weken na de beet zichtbaar. Je hond kan heel sloom worden, hoge koorts en een verhoogde hartslag krijgen en een rood-bruin-kleurige urine krijgen. Als de diagnose op tijd wordt gesteld, kan een hond nog behandeld worden met injecties. Ook hier geldt weer dat hoe sneller je erbij bent, hoe groter de kans op genezing.
Ehrlichiose
Bij Ehrlichiose worden juist de witte bloedcellen van je hond aangetast. De ziekte wordt overgedragen door de Rhipicephalus Sanguineus teken die voornamelijk in het Zuiden van Europa veel voorkomen.
Een infectie met Ehrlichiose zorgt ervoor dat de aanmaak van nieuwe bloedcellen veel minder goed gaat en dat kan leiden tot een lange waslijst aan symptomen. Je hond kan koorts krijgen, de eetlust van je hond kan verminderen, je hond kan neerslachtig worden, de lymfeklieren kunnen gaan opzwellen, er kan bloed in de urine komen, de spieren en gewrichten kunnen pijn gaan doen en je hond kan een ooginfectie krijgen.
Sommige honden overwinnen de infectie zelf, maar voornamelijk bij oudere en zwakkere honden wordt de Ehrlichiose een chronische ziekte. Op momenten dat de hond een lage weerstand heeft, zal de ziekte weer oplopen. Bij een vroege diagnose kan Ehrlichiose worden behandeld met medicijnen, de kans dat je hond er dan weer helemaal bovenop komt is dan best groot.
Anaplasma
Ongeveer twee tot drie procent van alle teken in Nederland dragen de Anaplasma bacterie met zich mee. Het zijn dezelfde teken die ook de ziekte van Lyme op honden kunnen overbrengen. Het duurt iets meer dan een dag voordat een teek met deze bacterie je hond kan besmetten. Zo zie je dus maar weer dat het echt loont om je hond regelmatig op teken te checken en altijd een tekenpen in huis te hebben.
De Anaplasma bacterie zorgt voor een tekort aan bloedplaatjes en dat zorgt ervoor dat je hond symptomen van griep zal vertonen. Het voordeel aan Anaplasmose is dat er geen behandeling nodig is, je hond voelt zich een week of twee beroerd en daarna maakt het lichaam vanzelf voldoende antistoffen aan om de bacterie te bestrijden. Dat betekent niet dat een infectie met de Anaplasma bacterie niet vervelend is voor je hond. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen en het scheelt een hoop kopzorgen als je ervoor zorgt dat je hond goed beschermd is tegen teken.
Lees ook onze blog over “Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij honden en katten” en leer meer over het herkennen van de lichaamstaal van je huisdier om te herkennen hoe het met je hond gaat.