• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Hoe oud kunnen honden worden?

Als hondeneigenaar hoop je natuurlijk altijd dat jouw trouwe viervoeter het eeuwige leven heeft, maar helaas is de wetenschap nog niet zo ver. Het is goed om je ervan bewust te zijn dat je hond al op leeftijd is, omdat het nodig kan zijn om bepaalde aanpassingen te maken. Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten om van jouw hond de oudste hond ter wereld te maken.

Hoe oud wordt een hond?

De uiteindelijke leeftijd die je hond zal bereiken is altijd sterk afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Het zal je verbazen, maar kleinere honden worden vaak veel ouder dan grote honden. Hoe groter de hond, hoe lager de levensverwachting. Als een algemene regel kan je aanhouden dat kleine honden tot wel 15 jaar oud kunnen worden, middelgrote rassen worden ongeveer 10 jaar oud en de levensverwachting voor grote honden ligt rond de 7 jaar.

Het verschil met mensen is dat er niet aangetoond kan worden dat er een verschil zit tussen de levensverwachting van teefjes en reuen. Bij mensen worden vrouwen over het algemeen ouder, maar bij honden lijkt het geslacht geen invloed te hebben op de levensverwachting.

Hoe oud is de oudste hond ter wereld?

Net als bij mensen is ook de levensverwachting voor honden in de laatste jaren flink gestegen. Belangrijke factoren hiervoor zijn de ontwikkelingen op het gebied van diergeneeskunde en hondenvoeding. Zo kun je bij Yarrah bijvoorbeeld graanvrij hondenvoer vinden, waardoor honden met een overgevoeligheid voor granen minder snel klachten zullen krijgen. Ook aan de honden die moeite hebben met dierlijke eiwitten hebben we gedacht, hiervoor heeft Yarrah vegetarische hondenbrokken. Dit maakt het leven van honden met speciale dieetwensen veel comfortabeler en daardoor zullen ze langer leven.

Als je opzoekt hoe oud de oudste hond ter wereld is, zie je in de overzichten dat de meeste na 1980 zijn geboren, vanaf dit moment werden de omstandigheden voor honden aanzienlijk beter. De oudste hond ter wereld is ook vaak een wat kleinere hond, in de lijsten zijn er veel Beagles, Welsh Collies en Shibas te vinden. Gemiddeld werden de honden zo’n 23 jaar oud. Op dit moment is de oudste hond ter wereld een Chihuahua van 21 jaar oud.

Hiervoor werd het record voor de oudste hond ter wereld gehouden door de Australische Herder Bluey, zij werd 29 jaar en 5 maanden oud. De Chihuahua moet dus nog wel even in leven blijven om de titel van oudste hond ter wereld te kunnen overnemen.

Van jouw hond de oudste hond ter wereld maken

Er zijn een aantal dingen die je als baasje kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw hond zo dicht mogelijk bij de oudste hond ter wereld komt. Natuurlijk kun je nooit om de genetische factoren heen, maar met de juiste verzorging kun je de levensverwachting van je hond zo veel mogelijk oprekken.

Zorg er in de eerste plaats altijd voor dat je hond voldoende beweging krijgt. Hiermee voorkom je dat je hond te zwaar wordt of niet voldoende ontspanning krijgt. Net als bij mensen zijn overgewicht en stress twee factoren die zwaar wegen op de levensverwachting.

Ook de voeding van je hond is belangrijk. Als baasje is het je taak om ervoor te zorgen dat je hond de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt om de spieren, botten, gewrichten en organen gezond te houden. Het biologische hondenvoer van Yarrah is gemaakt van pure ingrediënten en bevat geen chemische geur-, kleur- en smaakstoffen, pesticiden en GMO, waarmee je hond altijd een complete en voedzame maaltijd binnenkrijgt.

Wat ook kan bijdragen om van jouw hond de oudste hond ter wereld te maken, is castratie en sterilisatie. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat honden die zich niet meer konden voortplanten gemiddeld 1,5 jaar ouder werden dan honden die niet geholpen waren. Dit is waarschijnlijk te verklaren doordat sterilisatie en castratie de kans op ziektes aanzienlijk verkleint. Ook worden honden minder gestrest als ze niet de hele tijd bezig hoeven te zijn met het zoeken naar een partner.

Oude versus jonge honden

Houd er tot slot ook rekening mee dat een wat oudere hond een andere behandeling nodig heeft dan een fitte en jonge hond. Als vuistregel wordt altijd gezegd dat je de mensenleeftijd van een hond kun berekenen door de leeftijd van je hond te vermenigvuldigen met 7. Iets specifieker komt het neer op:

  • Als je hond een jaar oud is, is dat vergelijkbaar met een mensenleeftijd van 15 jaar
  • In het tweede levensjaar is je hond ongeveer 24 jaar oud
  • Daarna tel je ieder jaar door met 5 jaar, een hond van 3 is dus 29 en een hond van 4 is 34 enz.

Ook hierbij speelt het ras een belangrijke rol, omdat grotere honden een kortere levensduur hebben, zijn zij ook iets sneller oud. Vanaf de leeftijd van 7 jaar is het belangrijk dat je erop let dat je hond voldoende beweegt, zonder dat je daarbij de grenzen te veel opzoekt. Houd in de gaten wanneer je hond tijdens het wandelen vermoeid raakt, misschien is het nodig om jullie wandelingen in te korten.

Daarbij hebben oudere honden ook altijd aangepaste voeding nodig. Zij hoeven minder energie uit hun voeding te halen, waardoor je goed moet opletten dat je hond geen overgewicht krijgt. Bij Yarrah hebben we speciale brokken voor oudere honden, waarmee ze precies de juiste voedingsstoffen binnen krijgen. Deze brokken zijn lager in energie en we adviseren om deze te gebruiken voor honden boven de leeftijd van 7 jaar.

Biologisch Puppy hondenvoer

€ 16,76 € 22,35
Biologisch hondenvoer paté in 3 smaken

€ 11,50
Biologische kippennekken voor honden

€ 7,25

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.