• Vandaag besteld, morgen geleverd
  • Gratis verzending boven de €30

Je hond overmatig blaffen afleren | Tips en advies

Elke hond blaft wel eens, maar overmatig blaffen kan tot overlast leiden. Voor jezelf en voor je omgeving kan dit heel onplezierig zijn. Hoe kun je je hond overmatig blaffen afleren?

Waarom blaft mijn hond?

Om je hond overmatig blaffen af te kunnen leren, moet je eerst begrijpen waarom hij blaft en hoeveel geblaf normaal is. Het ene ras blaft wat meer dan het andere, zoals ook geen twee honden hetzelfde zijn. Over het algemeen blaffen Chihuahua’s bijvoorbeeld frequenter, net als Appenzellers of herdershonden. Het is vooral belangrijk dat het blaffen binnen de perken blijft en dat de hond ermee stopt wanneer het baasje daar de opdracht voor geeft. De reden dat honden blaffen is om zichzelf te uiten, net zoals wij communiceren door met elkaar te praten. Er zijn een aantal verschillende oorzaken voor overmatig blaffen:

Je hond heeft pijn

Voor je begint met het afleren van het blaffen is het verstandig om te onderzoeken of je hond fysiek ergens last van heeft. Breng een bezoek aan de dierenarts om mogelijke oorzaken te onderzoeken.

Je hond is onzeker of bang

Wanneer je hond maar blijft blaffen als de bel gaat of als er iemand langs de tuin loopt, of wanneer hij naar andere honden of voorbijgangers blaft, kan dit zijn omdat hij bang of onzeker is. Het kan ook komen doordat je dit gevoel zelf (onbewust) op je hond overdraagt. Laat hem merken dat alles onder controle is en dat jij degene bent die verantwoordelijk is voor jullie veiligheid. Doe dit bijvoorbeeld door langer te wandelen of vaker te spelen en het voortouw te nemen in voor de hond potentieel onzekere situaties.

Je hond is gefrustreerd of verveeld

Wanneer dit de oorzaak is van het geblaf, kun je ervoor zorgen dat je je hond meer uitdaagt. Ga een behendigheidssport, gehoorzaamheidstraining of andere leuke activiteit doen en besteedt veel tijd aan én met je hond.

Onthoud: Doordat er zoveel verschillende oorzaken voor het blaffen kunnen zijn en omdat elke hond anders is, is het lastig om één advies te geven om het probleem aan te pakken. Je kunt bij twijfel het beste een hondentrainer of gedragsexpert inschakelen of bijvoorbeeld een (puppy)cursus volgen voor gedegen advies.

Algemene tips:

  • Beloon goed gedrag! Wanneer je hond rustig is, prijs je hem of beloon je hem met een snoepje. Zo lang hij blaft, negeer je hem.
  • Word niet boos op je hond en verhef je stem niet, dit zal hem alleen maar onzekerder maken en het blaffen zal juist verergeren.
Mens, dier en  natuur
Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Hoe herken je een gelukkige hond?

Wij geven tips hoe je leert herkennen hoe jouw hond zich voelt.

Hond- of kattenvoer: verpakt in een papieren zak? Of toch liever een laagje plastic erom heen?

Is papier wel altijd de juiste vervanger voor plastic verpakkingen? Zoals bijvoorbeeld voor honden- of kattenvoer? Het antwoord op deze vraag vind je in dit blog!

Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij honden en katten

We bespreken een aantal veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij honden en katten en geven tips om hier mee om te gaan.