• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Kleintjes worden groot. Wanneer stap je over op Adult voer?

Het leven van een hond en kat verloopt – grofweg – in drie fases. Het begint bij puppy of kitten, loopt door in volwassenheid en eindigt in de senioriteit. Maar er zijn zo ontzettend veel verschillende soorten honden en katten. Wanneer praat je dan van een kitten of pup? Hoe oud is een volwassen dier? Wanneer is een kat of hond echt senior? En, samenhangend daarmee, wanneer moet je dan precies omschakelen op het juiste voer?

Richtlijnen

Het is inderdaad lastig om op de dag af exact aan te geven of je pup of kitten zich volwassen of senior mag noemen. Toch zijn er wel enkele richtlijnen opgesteld.

Van kitten/puppy naar Adult

Bij katten is het vrij duidelijk: na ongeveer twaalf maanden is een kitten uitgegroeid en noemen we het een volwassen kat. Het bolletje wol dat het eens was, is nu een volgroeid dier. Tot 6-7 weken drinken kittens bij hun moeder. Na 4 weken kunnen ze al beginnen met wat natvoer en na 6 weken met droogvoer. Speciaal kittenvoer is niet echt nodig, omdat de groei van een kitten rustig verloopt. Wel is het aan te raden het eerste jaar droog- en natvoer te geven met een wat hoger eiwitgehalte, bijvoorbeeld Yarrah Grain-Free droogvoer in combinatie met Paté met zalm. Meer weten over het voeden van kittens? Lees dan onze blog ‘Kittens – kittenvoeding stap voor stap’.

Bij honden is het lastiger, omdat het ene ras eerder uitgegroeid is dan het andere. Een richtlijn is dat kleine rassen rond de tien tot twaalf maanden uitgegroeid zijn, middelgrote tot grote rassen tussen de twaalf en achttien maanden. Hele grote honden kunnen zelfs na die leeftijd nog groeien.

Van Adult naar senioriteit

Katten blijven over het algemeen redelijk soepel in de gewrichten en kunnen eigenlijk tot het einde Adult-voer blijven eten. Vanaf acht jaar kunnen katten wel wat problemen krijgen met de vertering van tarwe. Dan is een graanvrije variant een goed alternatief. Mist je kat wat tandjes en kiezen op latere leeftijd, dan is natvoer een goede aanvulling. Droogvoerbrokjes kunnen in een beetje lauwwarm water geweekt worden, zodat ze wat zachter worden.

Bij honden is de richtlijn dat kleine hondjes (< 15kg) rond de acht à negen jaar als senior worden gezien. Middelgrote en grote honden (>15kg) zijn met zeven jaar senior. Toch is het ook belangrijk dat je naar je hond kijkt. Is je hond nog lekker actief, heeft hij geen problemen met z’n gewrichten en smaakt het Adult-voer hem goed? Dan kan hij prima nog een jaartje extra Adult zijn.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.