• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Kwaliteitsbezoek Uruguay

In de diverse soorten natvoer van Yarrah zit o.a. biologische kip, kalkoen en rund verwerkt. Maar hoe weet je als producent van biologisch voer dat het vlees dat je inkoopt écht komt van dieren die een beter leven hebben gehad? Dan ga je zelf de biologische bedrijven bezoeken middels een kwaliteitsbezoek. Want vertrouwen in een certificaat is goed, maar controle moet.

Eind maart is Uruguay (Zuid-Amerika), waar de runderen vandaan komen, aan de beurt voor een kwaliteitsbezoek. Doel van het bezoek: de gehele keten controleren en met eigen ogen zien dat de dieren het goed hebben en uiteindelijk op een humane manier geslacht worden. En die controle begint bij de bron. In totaal worden in een week tijd twee biologische boeren, drie vleesverwerkingsfabrieken en vier slachthuizen bezocht.

Runderen in Uruguay

Uruguay heeft ongeveer 3 miljoen inwoners en vier keer zoveel runderen. Daarvan zijn er ongeveer 900.000 biologisch. 80% van het gehele land is weiland, waar ieder dier minimaal een hectare wei heeft om te grazen. Biologische runderen worden niet bijgevoerd en eten alleen gras (de zogenaamde grass-fed runderen) en drinken regenwater. Hierdoor gaat er geen voedsel zoals soja, mais of tarwe verloren. Het vlees van biologische grass-fed runderen bevat vier keer zoveel Omega 3 en meer vitamine E (de meest efficiënte natuurlijke antioxidant) dan het vlees van runderen uit de reguliere sector.

Biologische ranch

De eigenaar van één van de ranches die Arthur bezoekt, Richard Spradling, begon 17 jaar geleden met biologische vleesrunderen, in samenwerking met Skal en Control Union (beide biologische certificeerders). Zijn veestapel, bestaande uit Hereford en Aberdeen Angus runderen, is vrij van (groei)hormonen en wordt niet preventief met antibiotica behandeld. Is een rund ziek en moet hij behandeld worden met antibiotica, dan is het geen biologische rund meer. De weilanden zijn compleet natuurlijk; er worden geen pesticiden gesproeid of kunstmest gebruikt. Uruguay als land is geheel GMO vrij.

Slachten

Ook al hebben de runderen een beter én langer leven gehad dan runderen uit de reguliere industrie, er komt een moment dat ze worden geslacht. Ter vergelijking: een biologische rund leeft bijna drie jaar, een rund uit de massa-industrie een jaar korter. In Uruguay zijn er zeven biologisch gecertificeerde slachthuizen. De slachthuizen waar ons vlees vandaan komt worden door Arthur bezocht. Hier controleert hij dat de dieren op een zo stressvrije manier geslacht worden. Zo is te zien dat de dieren ’s avonds naar het slachthuis gebracht worden, omdat het dan koeler is en de kudde dan meer relaxt is. Ook de vrachtbrieven van de chauffeurs die de runderen naar het slachthuis brengen worden gecontroleerd: deze dieren worden niet langer dan drie uur vervoerd.

PUL is één van de slachthuizen die Arthur bezoekt. Dit bedrijf is al sinds december 2000 bio gecertificeerd door Control Union. Zij krijgen van 284 biologische boeren runderen aangeleverd. PUL controleert de dieren op de aanwezigheid van groeihormonen, sporen van pesticiden en zware metalen. Bij de slachthuizen krijgt Arthur een complete tour: vanaf binnenkomst van de dieren tot aan het daadwerkelijk vullen van de container met het eindproduct.

Geslaagd bezoek

Aan het einde van de week kan Arthur met tevredenheid terugkijken op zijn bezoek aan Uruguay. De runderen hebben het goed en de boeren, vleesverwerkingsfabrieken en slachthuizen werken netjes volgens de biologische richtlijnen.

Waarom vlees uit Uruguay?

In Europa worden ook biologische runderen gehouden en de vraag wordt wel eens gesteld waarom we het rundvlees helemaal uit Uruguay halen. Kort gezegd: het is duurzamer en wel om de volgende redenen:

  • De runderen uit Uruguay worden niet bijgevoerd. Runderen uit Europa meestal wel. Het kost vele vrachtwagenkilometers om het voer op de juiste plek te krijgen. Deze kilometers worden niet gemaakt voor de runderen uit Uruguay.
  • Omdat de runderen niet bijgevoerd worden, gaat er geen voedsel (soja, mais, tarwe) verloren. Bijkomend voordeel is dat er geen houtkap hoeft plaats te vinden om akkers te creëren.
  • Voor de productie van ons voer hebben we veel vlees nodig; meer vlees dan één Europese leverancier kan aanbieden. Het is duurzamer om éénmaal een volle zeecontainer met rundvlees naar Nederland te laten verschepen, dan dat we in Europa van meerdere leveranciers het vlees moeten afnemen. Ook dat scheelt veel vrachtwagenkilometers.

Dat het vlees ook heerlijk smaakt, blijkt wel uit het feit dat ons natvoer door bijna iedere hond of kat met smaak wordt gegeten. Bijna, want als we openheid en eerlijkheid van onze leveranciers verwachten, mogen onze klanten dat ook van ons verwachten.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.