• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Tips voor honden met angst voor vuurwerk.

De komende periode is voor veel mensen een tijd vol feesten, gezelligheid en samen zijn. Helaas is dit voor onze trouwe viervoeters wel anders. Heel veel honden hebben angst voor vuurwerk en sommigen zijn zo bang dat zowel hun lichamelijke als fysieke toestand verslechtert. Ze raken compleet in de stress en proberen in paniek weg te rennen of zich te verstoppen. Ook kan het afsteken van vuurwerk in de buurt van je hond zorgen voor een traumatische ervaring, die vervolgens leidt tot een angststoornis of verlatingsangst.

Wij hebben een aantal tips om je hond door deze moeilijke periode heen te helpen op een rijtje gezet:

Laat je hond niet alleen thuis

Het is heel belangrijk om er voor je hond te zijn als hij angstig is zodat je steun kunt bieden. Je kunt je hond troosten door naast hem te gaan zitten of lekker op schoot te nemen en rustig te aaien. Als je hond alleen thuis is tijdens het vuurwerk kan je hond verlatingsangst ontwikkelen.

Geef je hond een veilige plek om te ‘schuilen’

Veel honden die bang zijn voor vuurwerk zullen zichzelf het liefst willen verstoppen tijdens het knallen. Dit is oké! Laat je hond een plek opzoeken waar hij zich veiliger voelt en laat hem daar rustig liggen. Je kunt je hond ook helpen door hem bijvoorbeeld naar de tafel te begeleiden en hem of haar daar onder te laten liggen. Ook onder de trap of op de badkamer is vaak een plek waar ze zich veiliger voelen.

Straf je hond nooit, maar zorg voor afleiding

Je hond begrijpt hier niets van. Sterker nog, de angst zal worden bevestigd en het ongewenste gedrag zal verergeren. Als je hond blaft door angst voor het vuurwerk, zal je dit niet stoppen door je hond te straffen. Blaffen en grommen bij vuurwerk heeft een zelf belonende werking. Je hond denkt dat hij door te blaffen de knal laat stoppen. Wat je hond zich niet realiseert is dat de knal altijd stopt omdat dit nu eenmaal is hoe vuurwerk werkt. Je hond moet leren dat hij niet hoeft te blaffen of grommen om het vuurwerk te laten stoppen. Probeer tijdens het knallen van het vuurwerk je hond af te leiden met iets leuks en/of iets lekkers. Timing is hierbij belangrijk. Het doel is dat je hond het vuurwerk gaat associëren met iets positiefs, zoals het krijgen van iets wat hij heel lekker vindt. Knal = ik krijg iets lekkers! Zo kun je je hond stapsgewijs leren dat vuurwerk geen dreiging is. Heb hierbij geduld en blijf volhouden. Het zal even duren voordat je hond zover is. Blijf je hond belonen als hij de positieve associatie heeft gelegd om het goede gedrag in stand te houden. Dit kan op termijn langzaam afgebouwd worden.

Stress verminderen

Honden kunnen door stress onbereikbaar worden. Ze blokkeren volledig en je kunt als eigenaar niet meer tot ze doordringen. Hierdoor zijn ze niet in staat om nieuwe dingen te leren en positieve associaties te leggen. Je kunt je hond ondersteunen door stress reducerende hulpmiddelen te gebruiken. Dit kan in de vorm van medicatie, maar er zijn ook andere attributen beschikbaar zoals bijvoorbeeld een RelaxoPet, die je hond helpt kalmeren door middel van geluidsgolven.

Deze blog is geschreven door onze gastblogger en tevens collega Nathalie Ter Horst. Zij is in opleiding tot honden gedragstherapeut.

Biologische mini snack voor honden

€ 7,25
Biologisch hondenvoer paté met kip en kalkoen

€ 22,80
Biologisch hondenvoer paté in 3 smaken

€ 11,50
Biologische kippennekken voor honden

€ 7,25

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.