• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Vleesmeel in plaats van vers vlees, helemaal zo slecht nog niet!

Bij Yarrah staat het beste voer maken voor honden en katten op de eerste plaats. Maar daarnaast kijken we ook naar duurzaamheid – naast goed en zuiver voer maken, vinden wij het namelijk ook belangrijk om bij te dragen aan een betere planeet.

Er duiken steeds meer droogvoervarianten op met vers vlees. Het gebruik van vers vlees in brokken zou beter zijn dan vleesmeel, omdat het niet bewerkt wordt, smakelijker wordt gevonden en makkelijker verteerbaar zou zijn.

Voertest

Tijdens het aanpassen en verbeteren van onze recepturen in 2017 hebben we testen gedaan op verschillende soorten voer om antwoord te krijgen op vragen zoals: wat is de kwaliteit/meerwaarde van bepaalde ingrediënten? Maar ook: bij welk voer worden de voedingsstoffen beter opgenomen? Uit ons onderzoek bleek dat de opneembaarheid van vers vlees vaak slechter is dan van meel.

Beter voor het milieu

Wij gebruiken geen vers vlees in ons droogvoer. Naast het feit dat de kwaliteit en opneembaarheid van ons kippenmeel niet onderdoet en vaak zelfs beter is dan dat van vers vlees, is het gebruik van meel ook beter voor het milieu. Ons vlees wordt gelijk na het slachten naar een locatie gebracht waar het tot meel wordt verwerkt. Dit gebeurt door het vlees te drogen en te vermalen tot een fijn poeder. Omdat vlees veel vocht bevat (zo’n 65%), blijft er van 2,5kg stukken kippenvlees 500gr kippenmeel over. Hierdoor hebben wij 5x minder vrachtwagens nodig om de grondstoffen bij de fabriek aan te leveren.

Nuttige restproducten

Maak je geen illusies over vers vlees in honden- en kattenvoer – sommige merken zetten misleidende afbeeldingen op hun verpakking, zoals een kipfilet of een heerlijke biefstuk. In honden- en kattenvoer worden over het algemeen restproducten gebruikt – en dat vinden wij ook goed. Dieren doden om andere dieren te voeren, gaat ons een stap te ver. In ons droogvoer gebruiken we alleen het vlees en de delen die overblijven nadat de mooie stukken voor humane consumptie weggehaald zijn. Het is zonde om de nuttige restproducten weg te gooien. Hart, nieren en lever bevatten veel essentiële mineralen en vitaminen. Magen bevatten veel eiwitten en bevatten weinig vet. Door deze producten toe te voegen aan ons voer, voorkomen we voedselverspilling én kunnen we een extra bron van vitaminen, mineralen en eiwitten toevoegen.

Voedingsstoffen

Merken gebruiken graag vers vlees om een hoog vleesaandeel op de voorkant van de zak te kunnen claimen. Als je op de verpakking van een bekend premium merk kijkt, zit hier 68% kip in. Dit is 68% verse kip, waarvan ± 65% water! Omgerekend zit in deze brok dan ook maar 30% eiwit, terwijl er in de Yarrah graanvrije brok, met 26% kippenmeel en 4% vismeel, 32% eiwit zit.

Er wordt beweerd dat meel minder voedingsstoffen bevat dan onbewerkt vers vlees. Brokken worden verhit bij productie, ook die met vers vlees. Door verhitting nemen de voedingsstoffen wat af. Daarom wordt bij het maken van brokken altijd iets meer eiwit toegevoegd om hiervoor te compenseren. Uiteindelijk maakt het voor het eiwitgehalte in brokken dus niet uit of er vers vlees of meel wordt toegevoegd.

Hoge kwaliteit

Uiteraard bestaat er meel in verschillende kwaliteiten – er zijn dierenvoedingsproducenten die verenmeel gebruiken bijvoorbeeld. Verenmeel heeft geen voedingswaarde en is gewoon een goedkope vulling. Verenmeel wordt bij Yarrah dan ook niet gebruikt. Wij kiezen onze biologische boeren en ingrediënten zorgvuldig uit en testen de kwaliteit van het meel o.a. op % eiwit, zodat we zeker weten dat je hond of kat voer krijgt met hoogwaardige ingrediënten. Bij Yarrah kijken we overigens niet alleen naar het percentage eiwit in ons voer, maar ook naar de verteerbaarheid ervan. Een brok kan namelijk een hoog percentage eiwit (een bouwsteen voor energie voor je dier) bevatten, maar als het dier dit niet kan opnemen of verteren, komt het er gewoon weer uit met de ontlasting. Op de kwaliteit van het droogvoer van Yarrah kun je rekenen. Uit ons onderzoek bleek dat het droogvoer van Yarrah, in verhouding met andere merken droogvoer met vers vlees, zowel een hoog percentage eiwit bevatten evenals het hoogste percentage opneembaar eiwit.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Het ideale gewicht van kittens

Op deze pagina hebben we voor je op een rijtje gezet wat het ideale gewicht van een kitten is per leeftijd.

Hoe oud kunnen honden worden?

Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten om van jouw hond de oudste hond ter wereld te maken.

Welke katten verharen niet of weinig?

Sommige mensen lijkt het best gezellig om een kat in huis te hebben, maar het idee dat ze dan overal kattenharen zullen vinden staat ze erg tegen.