• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Waar kan ik mijn hond uitlaten? Hier vind je alles wat je moet weten.

Je hond uitlaten moet een paar keer per dag en daarom is het voor jullie allebei leuk om de routes af te wisselen. Het uitlaten van je hond gaat dan veel minder snel vervelen, waardoor je er ook minder tegenop zal zien. Voor als je wat inspiratie nodig hebt, hebben wij alvast alle informatie over het uitlaten van je hond voor je verzameld. Ook geven we je antwoord op de vraag hoe vaak je je hond uitlaten moet!

Regels met betrekking tot aanlijnen en loslopen

Veel baasjes wisselen hun wandelroutes niet zo vaak omdat ze geen idee hebben waar de hond wel en niet los mag lopen. Ze kiezen liever voor de bekende route, omdat ze daarvoor niet te veel na hoeven te denken. Dat is natuurlijk heel logisch, maar het kan wel erg saai worden. Gelukkig zijn er een aantal algemene regels die je altijd aan kunt houden.

In de eerste plaats mag een hond uitlaten binnen de bebouwde kom alleen als de hond is aangelijnd. Er zijn altijd plekken binnen de gemeente waar een hond wel los mag lopen, deze worden apart aangegeven met een bord. Je kunt ook altijd op de website van je gemeente vinden waar deze plaatsen precies zijn.

Op plekken zoals speeltuinen, speelplekken, sportparken, sportplekken en schoolpleinen is het altijd verboden om je hond los te laten lopen. Dit is omdat je hond de kinderen en sporters in de weg kan lopen en zo voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Buiten de bebouwde kom gelden er weer andere regels. Wanneer je bijvoorbeeld je hond wil uitlaten in een park of een bos, staat er vaak een bord waarop de regels staan aangegeven. Dit is per plek verschillend, dus het is altijd belangrijk dat je dit bord goed leest. Wist je bijvoorbeeld dat de gemeente Amsterdam het bekende Vondelpark heeft aangekocht onder de voorwaarde dat honden er voor altijd het hele jaar door los mogen lopen?

Als je in de buurt van een strand woont en je hond daar uitlaten wil, kun je ervan uitgaan dat honden buiten de zomermaanden los mogen lopen. Dit is van oktober tot april. Tijdens de andere maanden moet een hond altijd worden aangelijnd op het strand.

Tot slot moet je er rekening mee houden dat een loslopende hond altijd geïdentificeerd moet kunnen worden. Zorg er dus voor dat je hond gechipt is of dat hij een halsband met jouw gegevens draagt.

Ongeschreven regels voor je hond uitlaten

Naast de regels die je door de gemeente worden opgelegd, zijn er ook nog een aantal ongeschreven regels voor je hond uitlaten. Deze gaan over hoe jij en je hond je horen te gedragen als jullie samen buiten zijn. Voor het overtreden van deze regels kun je uiteraard geen boete krijgen, maar je kunt wel verzeild raken in een conflict met andere hondeneigenaren.

Om te beginnen moet je altijd goed letten op je hond die niet aangelijnd is. Als er bijvoorbeeld een aangelijnde hond komt aangelopen, moet je je loslopende hond altijd goed bij je houden. Jij weet namelijk niet waarom de andere hond wel is aangelijnd en de andere hondeneigenaar weet niet hoe jouw hond reageert in bepaalde situaties. Uit beleefdheid zorg je er dus altijd voor dat de aangelijnde hond zonder problemen langs jullie kan lopen.

Raak ook nooit zomaar de hond van een ander aan. Vooral als je kleine kinderen hebt is het goed om hier op te letten. Het feit dat een hond losloopt is nog geen vrijbrief om deze zonder toestemming van de eigenaar zomaar aan te raken. Hetzelfde geldt voor het geven van snacks, dit mag je nooit doen zonder eerst aan het baasje te vragen of dat oké is. Als je snacks bij je hebt, is het goed om te weten wat er allemaal in zit en voor welke honden ze geschikt zijn. De biologische kippennekkenkauwstaafjes en mini snacks van Yarrah kunnen bijvoorbeeld aan alle honden worden gegeven, van puppy’s tot senior honden. Als je deze op zak hebt, weet je dat je altijd goed zit!

Heb je een hond die niet zo sociaal is? Probeer dan zo veel mogelijk te wandelen op momenten dat er weinig andere honden zijn. Dat is niet alleen fijner voor je hond, maar zo voorkom je ook dat je te veel op je hoede moet zijn als er andere honden in de buurt zijn. Wanneer op rustige momenten de hond uitlaten geen optie is, kun je er beter voor kiezen om je hond altijd aangelijnd te laten.

Natuurlijk moet je ook altijd overal de hondenpoep opruimen. Zorg ervoor dat je altijd meer dan voldoende zakjes bij je hebt, hiervoor zijn meer dan genoeg gadgets waarmee je bijvoorbeeld een rol zakjes aan de riem kunt vastmaken. Toch je zakjes vergeten? Vraag dan aan een andere hondeneigenaar of die een extra zakje heeft. Alles is beter dan het gewoon laten liggen en weglopen!

Waarom moet je je hond uitlaten?

Nu je op de hoogte bent van de regels omtrent het uitlaten van je hond, is het tijd om antwoord te geven op de vraag hoe vaak je hond uitgelaten moet worden. Daarvoor is het belangrijk dat je eerst weet waarom een hond uitgelaten moet worden. Veel mensen denken namelijk nog steeds dat dat alleen is zodat een hond kan poepen en plassen, maar er komt nog veel meer bij kijken.

Zo is het voor honden ook belangrijk dat ze voldoende activiteit en prikkels hebben om hun energie goed kwijt te kunnen. Aan nieuwe dingen en plekken snuffelen geeft ze de informatie over de omgeving die ze nodig hebben om zich veilig te voelen. Ze weten of en waar de andere honden zijn en dat geeft ze een gevoel van veiligheid. Honden die niet regelmatig aan hun omgeving mogen snuffelen kunnen onrustig worden, omdat ze voor hun gevoel de controle verloren zijn.

Ook het ontmoeten van andere honden en mensen is een belangrijk aspect van je hond uitlaten. Hoe dol je viervoeter ook op je is, een beetje sociaal contact met een ander is altijd een welkome afwisseling. Het is daarom belangrijk dat je je hond al vanaf een jonge leeftijd laat wennen aan het contact met andere honden.

Hoe vaak moet je je hond uitlaten?

Nu het duidelijk is dat je hond uitlaten belangrijk is, kunnen we het hebben over de frequentie waarmee je je hond moet uitlaten. Over het algemeen geldt dat honden 3 á 4 keer per dag moeten worden uitgelaten om hun behoeften te doen. De meeste hondeneigenaren houden het schema aan waarbij ze een keer in de ochtend, middag, avond en voor het naar bed gaan de hond uitlaten.

Het beste is om ervoor te zorgen dat ten minste één van de rondes minimaal een half uur duurt. Dit hangt natuurlijk af van het soort hond dat je hebt en de gezondheid van de hond. Ook jonge honden mogen nog niet te lang wandelen, het beste is om hiervoor hun leeftijd in weken te vermenigvuldigen met een minuut. Een hond van 10 weken kan dus het beste ongeveer 10 minuten wandelen, niet langer.

Honden hebben er erg veel baat bij als het uitlaten volgens een vaststaand schema gebeurt. Nu hoef je natuurlijk niet precies elke dag om 08.00 uur een rondje te maken, maar zorg ervoor dat het niet de ene dag om 08.00 uur en de andere dag pas om 11.00 uur is. Ook het eetschema van je hond moet worden aangepast op de tijden dat je je hond uitlaat. Probeer je hond altijd eten te geven na het wandelen of ga anders pas ten minste een uur na de laatste maaltijd. Met een volle maag wandelen is voor honden namelijk erg oncomfortabel.

Het gedrag van je hond tijdens het uitlaten

Natuurlijk is het belangrijk dat je hond uitlaten ook voor jou een ontspannen bezigheid is, maar dat betekent niet dat je tijdens het wandelen met andere dingen bezig kunt zijn. Het liefst kijk je niet de hele tijd op je telefoon, maar houd je goed in de gaten hoe je hond zich gedraagt. Voor je hond is het uitlaten namelijk een grote ontdekkingsreis en het is jouw taak om stress-prikkels zo veel mogelijk te vermijden.

Vooral bij het lopen van een nieuwe route is het belangrijk dat je goed observeert hoe je hond op bepaalde situaties reageert. Zo kunnen bijvoorbeeld drukke wegen met auto’s, veel fietsers of een langsrijdende trein voor je hond heel stressvol zijn. Zodra je merkt dat je hond gaat hijgen, gapen of met de staart tussen de benen gaat lopen, kun je beter je route wijzigen. Ook als je merkt dat je hond een beetje hangerig wordt en steeds dichter bij je gaat lopen is het tijd om een alternatief te kiezen.

Probeer je hond niet te veel te dwingen om op plekken te lopen die niet aangenaam zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld veel voorbeelden van honden die niet over een brug durven te lopen. Zij gaan voor de brug liggen of proberen juist om de andere kant op te lopen. Het is voor jou als baasje heel moeilijk om te achterhalen waarom je hond zo doet en daarom kun je het maar beter accepteren. Loop gewoon een stukje om, zodat je hond ontspannen in plaats van gestresst weer thuis kan komen.

Er zijn ook andere factoren die kunnen beïnvloeden hoeveel plezier je hond uit een wandeling haalt. De meeste honden kunnen heel goed tegen regen, maar hitte is een ander verhaal. Op warmere dagen doe je er goed aan om je wandelingen in te korten en voornamelijk te lopen op de momenten dat de zon nog niet op of al onder is. Loop tijdens warme dagen ook niet over het asfalt, bij een temperatuur van 25 graden kan dit namelijk opwarmen tot bijna 50 graden en dat is erg oncomfortabel.

Ook als je hond al wat ouder is moet je goed opletten tijdens het wandelen, omdat ze eerder dan normaal kunnen aangeven dat het niet meer gaat. Sommige honden gaan dan halverwege de route al zitten of ze proberen je aandacht te trekken door te blaffen.

Jij laat de hond uit en niet andersom

Om ervoor te zorgen dat jullie allebei plezier halen uit jullie wandeling, is het goed om te laten zien dat jij de baas bent. Jij bent degene die de route en het tempo bepaalt, niet andersom. Wanneer deze verhoudingen niet goed zijn, kan dat bij jullie allebei voor veel stress zorgen. Zo loop je bijvoorbeeld de hele tijd in paniek achter je hond aan of kun je tegen je hond uitvallen als iets niet loopt zoals je wil.

Een van de dingen die je kunt doen om te laten zien dat je de baas bent, is de lijn los houden. Op het moment dat je hond aan de lijn gaat trekken, houd je stil. Pas op het moment dat je hond rustig is en de lijn weer los tussen jullie in hangt, kun je verder gaan met lopen. Het kan even duren voordat je hond dit precies door heeft, maar als het werkt zorgt het voor veel rust.

Verder is het geen probleem als je hond voor je uit loopt. In principe zijn honden van nature gewend om vooruit te lopen, omdat ze alvast willen verkennen of alles veilig is. Je aangelijnde hond kan gemakkelijk 1,5 á 2 meter voor je uit lopen, zo lang de lijn maar los hangt en jullie allebei niet trekken.

Vergeet natuurlijk niet om je hond te belonen op het moment dat hij doet wat je hem gevraagd hebt. Zo leer je je hond bijvoorbeeld ook om altijd te stoppen bij het oversteken van een weg. Na een tijdje zal je merken dat je hond zich ook zonder een beloning aan de regels houdt en daardoor kunnen jullie samen lekker ontspannen wandelen.

Nu je weet hoe vaak je je hond uitlaten moet, op welke plekken je kunt lopen en wat de ongeschreven regels zijn, kun je lekker op pad. Op het moment dat alles goed gaat, is je hond uitlaten namelijk een van de leukste dingen die er is. Het is een mooi moment om even samen te ontspannen en een band op te bouwen.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Wereld Aarde Dag: 3 vragen aan Yarrah

Op 22 april, vieren we Wereld Aarde Dag. Een dag die in het teken staat van duurzaamheid en milieubescherming.

Kat plast in huis: tips om dit probleem te voorkomen

Een van de grootste uitdagingen bij het hebben van een kat is het probleem van het plassen in huis.

Biologische landbouw kan miljarden besparen

Nieuwe studie toont aan dat biologische landbouw miljarden aan milieukosten kan besparen