Wat ziet een hond?

Honden worden blind geboren en het kan tot wel twee weken duren voordat ze voor het eerst hun ogen open doen. Tijdens de rest van het leven zit er veel verschil tussen wat een hond ziet en hoe wij mensen de wereld ervaren. Om je een beter idee te geven van wat jouw trouwe viervoeter wel en niet kan zien, geven we je op deze pagina antwoord op de vragen ‘Wat ziet een hond?’, ‘Hoe zien honden?’ en ‘Zien honden kleuren?’.
Hoe zien honden?
Om te kunnen begrijpen wat een hond ziet, moet je iets meer weten over hoe een oog in elkaar zit. Simpel gezegd hebben alle zoogdieren voor het zicht kegeltjes nodig, dit zijn cellen die het licht opvangen en omzetten in een waarneembare kleur. Wij mensen hebben er drie en honden hebben er maar twee.
Verder zijn er naast de kegeltjes ook staafjes, deze zijn erg lichtgevoelig en zorgen er juist weer voor dat je goed kunt zien in het donker. Honden hebben meer van deze staafjes dan mensen. Ook hebben honden een groter hoornvlies, waardoor het gemakkelijker is om meer licht op te vangen.
Hierdoor zien honden kleuren op een andere manier dan wij, maar daar staat tegenover dat ze heel scherp kunnen zien in de nacht en ook bewegingen beter kunnen volgen.
Zien honden kleuren?
Er werd heel lang gedacht dat honden kleurenblind zijn, omdat de lichtgevoelige cellen in hun ogen anders zijn vormgegeven. De veronderstelling was dat zij alleen zwart, wit en grijstinten van elkaar konden onderscheiden. Recent onderzoek heeft echter laten zien dat honden de kleuren blauw, paars en geel van elkaar kunnen onderscheiden.
Dat hebben de onderzoekers achterhaald met een experiment met gekleurde papieren. Een groep honden kreeg hierbij steeds een gekleurd papier te zien, waarvan één vel lichtblauw en het andere donkerblauw was. Achter één van de vellen lag consistent een stuk rauw vlees en zo werden de honden getraind om op basis van de kleur van het vel altijd het eten te vinden. Hetzelfde onderzoek werd ook uitgevoerd met lichte en donkere gele vellen.
Alle slimmeriken onder jullie denken nu natuurlijk dat honden niet de kleur herkenden, maar juist af gingen op het lichte of donkere papier. Gelukkig hebben de onderzoekers dit ook getest, door de heldere en donkere kleuren door elkaar te gebruiken en af te wisselen. Nu weten we dus iets beter weten wat een hond ziet. Honden zien kleuren en zijn ook in staat om ze te onderscheiden en te interpreteren.
Wat ziet een hond dan precies?
Het komt erop neer dat honden veel minder verschillende kleuren kunnen zien dan mensen. Rood en groen zijn kleuren die honden niet waarnemen, in plaats daarvan is alles meer blauw, geel en grijs. Ze zijn dus wel kleurenblind, maar niet zo erg als er altijd werd gedacht.
Gek genoeg heeft veel speelgoed voor honden een rode kleur, terwijl zij deze kleur helemaal niet valt binnen wat een hond ziet. Een rode bal op een groene grasmat is voor een hond als een bruine bal op een lichtbruine grasmat, niet zo gek dus dat het moeilijk is om de bal altijd meteen te vinden.
Moet ik rekening houden met wat een hond ziet?
Behalve dat je misschien geen rode ballen meer moet kopen, hoef je verder niks te doen om rekening te houden met het zicht van je hond. Honden zien geen kleuren, maar kunnen wel uitstekend ruiken en daar komen ze ver genoeg mee. Je hoeft dus zeker geen medelijden te hebben met je hond, want wat een hond ziet is meer dan genoeg om te kunnen overleven.
Als je wil kun je je hond ook gewoon voor de televisie zetten. De meeste honden kijken namelijk zo’n 50 minuten per dag tv, waarbij ze voornamelijk geboeid zijn door programma’s die rustig bewegen. Ze kunnen ook zonder de kleuren te zien goed meekrijgen wat er allemaal op het scherm afspeelt. Daarbij is de kans groot dat je hond televisie kijkt omdat jij dat ook aan het doen bent, de tijd samen is belangrijker dan wat er allemaal op het scherm afspeelt.
Maak de ogen van je hond wel regelmatig schoon met een washandje of doekje met warm water om het vuil uit de ooghoeken te halen. Hiermee voorkom je dat je hond een infectie krijgt of op een andere manier schade aan het oog oploopt. Er is geen vast schema voor het schoonmaken van de ogen van je hond, het ene ras heeft nu eenmaal sneller last van vieze ogen dan het ander. Controleer het regelmatig en maak de ogen meteen schoon als je opmerkt dat er viezigheid in zit.