• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Yarrah gebruikt een kip met ‘meerwaarde’

Hoe kun je er echt zeker van zijn dat de dieren die je verwerkt in je voer, ook echt een beter leven hebben gehad? Daar kun je eigenlijk maar één manier achter komen: namelijk zelf kijken. Daarom gaat Arthur Hartman, onze kwaliteitsmanager, persoonlijk op bezoek bij de leveranciers. Zo controleren we dat de dieren echt een beter leven hebben. Dit keer gaat Arthur op bezoek bij een boerderij met biomeerwaardekippen.

Biomeerwaardekip

Dit keer heeft Arthur, samen met een stagiaire (Tessa de Graaf) van de CAH Vilentum te Dronten, twee boerderijen bezocht die lid zijn van de leveranciersvereniging Biomeerwaardekip. Een biomeerwaardekip is een initiatief van bio-boeren om ‘meerwaarde’ te geven aan de biologische leghen.

Het bezoek

De dag begon met het bezoek aan de eerste biomeerwaarde boer en bestuurslid van de Biomeerwaarde vereniging, Thomassen uit Overberg. In Nederland zijn er totaal 130 biologische meerwaardekipboerderijen. Tessa: “We hebben de stal bekeken, de kippen zelf en het voer gecontroleerd. De controle bestond uit het onderzoek naar de leefomstandigheden, de lichamelijke conditie en het voer van de kippen. Dhr. Thomassen is biologisch en houdt 15.000 Novogen kippen, verdeeld over 5 schuren (3.000 kippen per schuur). Binnen zitten er 6 kippen per vierkante meter en buiten zitten er 2.500 kippen per hectare (= 4 meter per kip). 20% van het volledig biologische kippenvoer moet uit de directe omgeving vandaan komen, dit is een KAT eis. KAT staat voor ‘Verein für kontrollierte alternative Tierhaltung’. In 1995 is KAT opgericht met als doel misleidende etiketten op eieren tegen te gaan. Sindsdien is KAT uitgegroeid tot de belangrijkste instantie voor de herkomst en tracering van eieren uit alternatieve houderij systemen in Duitsland en andere EU-landen.

Het tweede bezoek

Het tweede bezoek was bij de biomeerwaarde boer Van den Brandhof met 12.000 Lohman LSL Bruin kippen. Deze legkippen komen op de boerderij als ze ongeveer 18 weken oud zijn. Dan beginnen ze met het leggen van eieren. Na ongeveer 14 maanden leggen, worden de kippen geslacht. Het voer kost dan namelijk meer dan de eieren opleveren. De kippen worden in het donker gevangen; zo zijn de kippen rustig en hebben veel minder stress. Na het vangen worden de kippen in de vrachtwagen gezet. Ook deze rit is aan bepaalde dierwelzijnsregels gebonden: de reis naar het slachthuis is maximaal 120 km.

Vroeger ging het alleen om het ei en was de kip zelf een afvalproduct. Nu wordt de gehele biomeerwaardekip gebruikt en gaat er niks meer verloren.

Mens, dier en  natuur
Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Waar kan ik mijn hond uitlaten? Hier vind je alles wat je moet weten.

Voor als je wat inspiratie nodig hebt, hebben wij alvast alle informatie over het uitlaten van je hond voor je verzameld.

Help, mijn hond heeft een teek, wat nu? Lees hier alle tips

In Nederland kan het heel goed gebeuren dat je hond wordt gebeten door een teek.

Mijn hond is loops, wat nu?

Op deze pagina hebben we alles over loopsheid bij je hond voor je verzameld en je kunt ook tips vinden die kunnen helpen