
Britse Korthaar Katten
De Britse Korthaar is een van de meest populaire kattenrassen in Nederland. Dit komt doordat het beestje een zachtaardig en sociaal karakter heeft, maar ook omdat het ras een prachtig uiterlijk heeft. Op deze pagina kun je alles lezen wat je over dit ras moet weten, van de oorsprong van het ras en het karakter tot aan de beste manier om Britse Korthaar kittens op te voeden.
Oorsprong van de Britse Korthaar
De naam van de Britse Korthaar geeft al aan dat het ras van oorsprong uit Groot-Brittannië komt, de afkorting voor het ras is simpelweg Brit. Zo ver bekend werd de eerste Brit in 1871 voor het eerst tentoongesteld bij een kattenshow.
Het fokken van het ras is ontstaan als een reactie op de populariteit van de Oosterse katten bij deze Britse shows. Een Engelsman vond dat de typische straatkatten uit Engeland ook aandacht verdienden en is toen begonnen met een fokprogramma.
Van dit ras hadden de eerste katten een kortharige vacht, maar in de vroege jaren van de twintigste eeuw werden de katten gekruist met Perzische langharen. Uiteindelijk ontstond hieruit de Britse Korthaar die we vandaag de dag kennen met een dikke en wollig aanvoelende vacht en heldere ogen in oranje, groen of blauw.
Sommige Britse Korthaar kittens worden geboren met lange haren, dit is nog steeds afkomstig van de kruising met de Perzen. Deze katten worden dan Britse Langhaar genoemd.
Na de oorlog was het ras bijna niet meer te vinden in Engeland, omdat het fokken op dat moment werd stilgelegd. Het had weinig gescheeld of de Britse Korthaar was helemaal uitgestorven!
Uiterlijk van de Britse Korthaar
De meeste mensen zullen de Britse Korthaar snel verwarren met de Europese Korthaar. Die laatste is namelijk de kat die in Nederland in de meeste huishoudens voorkomt. Door de kruising met de Perzische kat heeft het ras een iets bredere kop gekregen en is ook de bouw iets steviger.
Er zijn veel mensen die vinden dat een Britse Korthaar kitten wel iets weg heeft van een teddybeer, dat komt omdat alles aan de kat zo rond is. Van de kop, tot aan de ogen en de pootjes.
Voor een huiskat is het ras bijzonder stevig gebouwd en de groei gaat iets langzamer, pas na drie tot vijf jaar zijn de katten volledig uitgegroeid. Volwassen poezen wegen dan ongeveer 5 kilogram en katten kunnen wel 7 kilogram zwaar worden, je kunt dus wel stellen dat het ras bovengemiddeld groot en zwaar is.
Wat betreft de vacht zijn Britse Kortharen beschikbaar in allerlei soorten kleuren, waarvan de meest bekende blauw-grijs is. Je kunt ook katten tegenkomen die een hele andere kleur hebben, er worden officieel namelijk 300 verschillende kleurcombinaties erkend.
Britse Korthaar karakter
Eigenaren van Britse Kortharen prijzen het ras vooral om de sociale houding, de katten passen zich gemakkelijk aan in ieder huishouden. Dit is ook een van de redenen dat ze zo populair zijn in gezinnen met jonge kinderen. De katten zijn totaal niet veeleisend, maar wel aanhankelijk. Het liefst brengen ze hun tijd door met het gezin. Hierdoor heeft het ras de reputatie als ideale huiskat weten te bemachtigen.
De enige reden waardoor ze misschien wel eens kunnen botsen met kinderen is dat ze er niet van houden om opgepakt te worden. Bij voorkeur laat je de katten gewoon op hun plek staan of liggen en wacht je tot ze vanzelf naar je toe komen. Als je op de bank zit is de kans groot dat de kat naast je komt liggen.
Katten zijn wat makkelijker dan poezen, maar bij beide geslachten zal je een gemakkelijk gezinslid hebben. Wat het karakter betreft is een Britse Korthaar echt klassiek Brits, heel welgemanierd en vriendelijk. Je zal een Britse Korthaar bijna nooit betrappen op een agressieve houding.
Het is ook erg fijn dat de kat zich niet per se hecht aan één specifiek gezinslid, het ras is loyaal aan het hele huishouden en dat zorgt voor een fijne sfeer. Vreemden worden niet direct begroet, de kat heeft echt even de tijd nodig om aan je bezoek te wennen. Tot slot hoef je niet bang te zijn dat je kat ineens in je boekenkast zit, het liefst blijven de katten zo dicht mogelijk bij de grond.
Qua miauwen hoef je er niet op te rekenen dat je er veel last van zal hebben, wat dit ras doet kan eerder worden beschreven als piepen. De katten zijn echter wel heel luid als ze gaan spinnen, zodra je je kat op de juiste manier aait zal je worden beloond met een geluid dat nog het dichtst in de buurt komt van een ronkende motorboot.
Britse Korthaar kittens opvoeden
Er is geen specifieke ervaring nodig om Britse Korthaar kittens op te voeden en daarom wordt het ras vaak geprezen als een ideale eerste kat. Maar net als bij andere katten is het wel belangrijk dat de kittens goed gesocialiseerd worden.
Vanaf moment één moet je de Britse Korthaar kittens leren welk gedrag wel en niet is toegestaan. Zodra het katje bijvoorbeeld aan de bank krabt, moet je meteen laten zien waar de krabpaal is. Dit moet je waarschijnlijk een aantal keer blijven doen en pas daarna kun je overgaan tot straffen, bijvoorbeeld met een plantenspuit.
Natuurlijk wil je een goede band opbouwen met je Britse Korthaar kitten en daarom is het goed om te onthouden dat belonen altijd beter werkt dan straffen. Corrigeer je kitten als er iets fout gaat en gebruik daarbij een lage stem. Wees lief voor je kitten als het de volgende keer wel goed gaat, dit kun je doen door te aaien of door een kattensnack te geven.
De ideale omgeving voor een Britse Korthaar
Wanneer je erover nadenkt om een Britse Korthaar kitten in huis te halen is het belangrijk dat je goed nadenkt over hoeveel tijd je hebt om met het beestje door te brengen. Ondanks dat ze een groot gedeelte van de dag slapend doorbrengen, zijn ze niet graag alleen. De katten hechten zich heel erg aan hun baasje en ze hebben het nodig om aandacht te krijgen en geaaid te worden.
In principe hoeft de Britse Korthaar niet per se naar buiten. Als je ervoor zorgt dat er binnen voldoende speelgoed en andere afleiding is, kan de kat ook goed binnenshuis verblijven. Zorg er dus altijd voor dat er speeltjes en krabpalen door het hele huis staan, zo voorkom je ook dat de kat aan je meubels gaat krabben.
De katten spelen graag en daarom is het ook belangrijk dat je iedere dag met ze speelt. Hierbij maakt het niet uit of je daarvoor een veertje aan een touw gebruikt of intelligent speelgoed waar snoepjes in verborgen zitten. Ze zijn niet bijzonder intelligent of kieskeurig dus alle soorten speelgoed zullen al snel met liefde ontvangen worden.
Je kunt de Britse Korthaar in huis nemen als je al andere dieren hebt, maar de kans dat het goed gaat is groter als het een dier is dat ook een rustig karakter heeft. Drukke en luidruchtige dieren worden niet gewaardeerd en de kat zal er dan voor kiezen om afstand te houden.
Kinderen en de Britse Korthaar zijn over het algemeen een goede match, maar je moet de kinderen wel goed aanleren dat ze de kat niet mogen oppakken. Zoals eerder aangegeven vindt het ras dit niet prettig en als de kinderen de kat niet met rust laten zullen ze geen goede band opbouwen.
De juiste voeding voor je Britse Korthaar
Net als bij andere raskatten moet je goed opletten dat je kat geen overgewicht krijgt, dat is namelijk slecht voor de algehele gezondheid van het beestje. Zeker wanneer de kat niet naar buiten gaat, is het belangrijk om het gewicht goed in de gaten te houden.
Het is altijd een goed idee om een kat een combinatie van droog- en natvoer aan te bieden. In natvoer zit namelijk extra vocht, waardoor je zeker weet dat je kat ook voldoende gehydrateerd blijft.
Weet je niet goed hoeveel voer je je kat moet geven? Kijk dan eens op de productpagina van Yarrah naar het voedingsadvies. Daar kun je invullen wat het gewicht en activiteitsniveau van je kat is en op basis daarvan wordt bepaald wat de juiste hoeveelheid voeding per dag is.
Van het biologisch kattenvoer met vis, op basis van MSC-haring, biologische kip, erwten en lupine, mag je aan een actieve kat van 4 kilogram 56 gram per dag geven. Als je daarbij ook snoepjes wil geven, doe je er verstandig aan om iets minder gewone voeding te geven. Onze biologische mini snack voor katten, die voor 97% uit vlees bestaan, zijn relatief laag in calorieën, waardoor je met een gerust hart je kat kunt verwennen.
Natuurlijk is ook al onze voeding volledig vrij van chemische geur-, kleur- en smaakstoffen, pesticiden en GMO. Je weet dus zeker dat je echt alleen het beste voor je kat in huis haalt.
Een Britse Korthaar verzorgen
Door het kruisen met de Perzische katten heeft het ras een dikke vacht gekregen en deze moet dagelijks geborsteld worden om te voorkomen dat er klitten in de vacht komen. Bij een korte vacht zijn klitten extra gevaarlijk, omdat deze er moeilijk uit komen en snel dicht op de huid van de kat gaan zitten. Dit is erg pijnlijk.
Katten die ook vaak naar buiten gaan moeten in de herfst en lente vaker geborsteld worden. Niet alleen omdat zij in deze periode extra haar verliezen, maar ook omdat er in de herfst allerlei takjes en andere dingen in de vacht van je kat kunnen blijven hangen. Wassen is niet nodig, de kat kan dit prima zelf bijhouden.
De gezondheid en levensverwachting van een Britse Korthaar
Er zijn twee ziektes die erom bekend staan dat ze vaak voorkomen bij dit ras, Hypertrofische cardiomyopathie (HCM), wat kan leiden tot acuut hartfalen en Cystenieren (PKD), wat voor het geleidelijk falen van de nieren kan zorgen. Als je een Britse Korthaar kitten koopt bij een fokker, is het verstandig om na te vragen of de katjes op deze ziekten getest zijn. Verantwoorde fokkers zorgen er namelijk voor dat hun dieren preventief getest worden.
Gemiddeld worden Britse Kortharen tussen de 12 en 15 jaar oud, wat ongeveer even oud is als andere raskatten. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de regel en zijn er ook verhalen bekend van katten die veel ouder zijn geworden.
Britse Korthaar kittens kopen
In Nederland zijn er meer dan voldoende fokkers te vinden die Britse Korthaar kittens aanbieden. Een goede fokker zal je de mogelijkheid geven om voor de aankoop even langs te komen, zodat je kunt testen met welke kitten je de beste klik hebt.
Gemiddeld kosten Britse Korthaar kittens tussen de €700 en €1000. Voor deze prijs mag je verwachten dat de kitten is gevaccineerd en gechipt is. Controleer ook altijd de stamboom van het beestje en let daarbij goed op of beide ouders zijn gecontroleerd op erfelijke ziektes.
Pas na zeven weken mogen Britse Korthaar kittens bij de moeder weggehaald worden. Als ze voor die tijd worden weggehaald bestaat de kans dat ze niet voldoende ontwikkeld zijn, waardoor je eindigt met een volwassen kat die voornamelijk angstig en schuw is.
Op het moment dat Britse Korthaar kittens bij hun moeder weg mogen, zijn ze al overgeschakeld op normale voeding. Je kunt de brokken nog wel mengen met wat water, zodat de kittens er gemakkelijker op kunnen kauwen. Bij Yarrah kun je altijd aanvinken dat je op zoek bent naar voeding die geschikt is voor een kitten. Zo weet je zeker dat je nieuwste familielid altijd de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt!