• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Golden Retriever honden

De Golden Retriever is al jarenlang een van de meest populaire gezinshonden in Nederland. Dat is niet zo heel gek, want de honden zijn prachtig om te zien en ze kunnen goed omgaan met kleine kinderen. Als je erover nadenkt om dit ras in huis te halen, vind je op deze pagina alles wat je over de honden moet weten.

Een korte geschiedenis van de Golden Retriever

Er zijn veel verschillende verhalen over waar de Golden Retriever precies vandaan komt, maar het meest bekende verhaal is uit 1864. Toen werd er een goudblonde pup geboren in een nestje met verder alleen maar zwarte pups. De persoon die de hond adopteerde, begon in het Noorden van Schotland met het fokken van de honden. Hiervoor werd de originele pup gekruist met Waterspaniels en zandkleurige Bloedhonden.

Van origine werden Golden Retrievers gebruikt bij de jacht. Het was hun taak om de prooi op te sporen en vervolgens het neergeschoten wild te halen en terug naar de jager te brengen. Het ras kan namelijk goed apporteren en ze hebben een zachte beet, hiermee konden ze de prooi in hun bek dragen, zonder deze te beschadigen.

Golden Retriever grootte en andere uiterlijke kenmerken

Het ras Golden Retriever behoort tot de categorie grote honden, een volwassen reu heeft namelijk een grootte tussen de 55 en 60 centimeter, bij teven is dat 50 tot 55 centimeter. Golden Retrievers dragen hun staart ook altijd hoog, waardoor ze van kop tot staart ook erg lang zijn. Door de harige vacht wordt de hond nog imposanter. Een ideaal gewicht voor een de hond is rond de 30 kilogram.

De haren van een Golden Retriever zijn wat langer bij de poten, hals, buik en staart. Op de rug ligt het haar altijd vlak. In de naam staat het woord Golden, dat verwijst naar de goudkleurige vacht van het ras. Op de borst zitten hier meestal een paar witte haren doorheen gemengd. Onder de bovenste laag ligt een dichte ondervacht die ervoor zorgt dat de hond nooit veel last heeft van extreme weersomstandigheden zoals hitte en regen.

Golden Retrievers zijn stevig gebouwd en hebben sterke spieren en botten. Je verwacht het misschien niet, omdat de hond een beetje onhandig over kan komen, maar het ras is erg behendig en ook heel snel.

Het karakter van de Golden Retriever

In het leven van je Golden Retriever ben jij als baasje het allerbelangrijkste en de hond zal er altijd alles aan doen om bij jou in de smaak te vallen. Vergeleken met andere honden is het met dit ras erg gemakkelijk om de hond aan te passen aan je dagelijkse ritme en wensen.

Door hun intelligentie, drang om het altijd goed te doen en gehoorzaamheid worden deze honden ook vaak ingezet als blindegeleide- of hulphonden. Met zijn uitstekende neus is de Golden Retriever ook een hele geschikte politiehond voor het opsporen van drugs of explosieven.

Sommige kenners noemen de Golden Retriever ook wel de eeuwige pup, omdat ze voornamelijk een erg speels en enthousiast karakter hebben. Andere rassen ontgroeien deze speelsheid in hun puberteit, maar bij dit ras is het een eigenschap die bij het karakter hoort en niet bij de leeftijd. De enige situatie waarin een Golden Retriever geen goede optie is, is wanneer je op zoek bent naar een waakhond. Goldens zijn zo lief, dat ze zelfs ongewenste gasten heel hartelijk zullen begroeten. Ook hoef je niet op de bescherming van de hond te rekenen, dit is een instinct dat het ras nog niet echt ontwikkeld heeft.

Een gezond gewicht voor je Golden Retriever met de juiste voeding

Net als veel andere grote honden zijn Golden Retrievers er ook gek op om te eten. Sommige honden zijn heel beschermend over hun voederbak en kunnen beter niet gestoord worden als ze aan het eten zijn. Helaas komen ze hierdoor ook heel snel aan, waardoor ze gevoelig zijn voor overgewicht.

Voor Golden Retrievers wordt aangeraden om twee keer per dag eten te geven en dan na 15 minuten de voerbak weg te halen. Dit is om af te leren dat de honden meer eten dan nodig is. Laat je dus niet verleiden door de smeekbeden en het lieve gelaat, het is echt belangrijker dat je je aan de voedingsrichtlijnen houdt, zodat je hond op gewicht blijft!

Maar hoe bepaal je dan wat genoeg is? Op onze productpagina kun je altijd het gewicht van je hond invullen en aangeven of je hond inactief, normaal of actief is. Je krijgt dan per product te zien wat het voedingsadvies in gram per dag is. Een actieve Golden Retriever met een gewicht van 30 kilogram moet per dag bijvoorbeeld 558 gram hondenbrokken met biologische kip, MSC-vis, biologische erwten en baobab eten.

Al het voer van Yarrah is vrij van chemische geur-, kleur- en smaakstoffen, pesticiden en GMO en alleen de best opneembare eiwitten zijn geselecteerd. Je hond krijgt op deze manier precies de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnen. Bij ieder product kun je vinden wat de ingrediënten en voedingswaarden precies zijn.

Door een Golden Retriever snacks te geven zullen jullie al snel beste vrienden worden. Dit is heel verleidelijk, maar je moet er wel mee opletten. Trek de calorieën altijd af van de totale hoeveelheid voer die je aan je hond geeft, zo voorkom je dat je hond niet op gewicht blijft. Pas ook op met vriendelijke vreemden die je vriendelijke hond tijdens het wandelen willen belonen met wat lekkers. Iedere calorie telt

De ideale omstandigheden voor je Golden Retriever

Nieuwe baasjes hebben geen bijzondere ervaring nodig om een Golden Retriever in huis te halen. Natuurlijk is het belangrijk dat je altijd voldoende informatie verzamelt over de behoeftes van je nieuwe hond, maar als je dat goed doet zal je niet voor verrassingen komen te staan.

Gemiddeld heeft een Golden Retriever per dag gemiddeld tussen de 40 en 60 minuten echte inspanning nodig. Dit gaat dus niet om een rondje waarin de hond even de behoeftes kan doen, maar echt een flinke wandeling. Die inspanning is niet alleen op lichamelijk gebied nodig, maar ook mentaal. Zorg er tijdens het wandelen dus voor dat je voldoende uitdaagt, bijvoorbeeld door spelletjes te doen of je hond te laten apporteren.

Bij voorkeur loop je twee keer per dag een ronde van 30 minuten, waarbij de hond alle energie kwijt kan. Daar kun je nog twee korte rondes voor de behoeftes van de hond aan toevoegen. Zodra de hond alle energie kwijt is, zal je er binnen geen last meer van hebben. Het is verstandig om een vast schema aan te houden, zodat je hond weet dat er binnen korte tijd een wandeling aan komt. Zeuren zal dan niet aan de orde zijn en je voorkomt ook dat het gewicht van de hond gaat schommelen.

Kinderen en Golden Retrievers gaan heel goed samen. Ondanks dat de hond wat groter is, zijn kinderen door het vriendelijke uiterlijk niet snel bang. Houd er wel rekening mee dat een Golden Retriever ondanks zijn goede intenties soms wel een kind omver kan lopen. Laat kleine kinderen en honden dus nooit samen zonder toezicht van een volwassene.

Andere huisdieren zijn voor de Golden Retriever geen probleem. In het begin zal de hond misschien een beetje moeten wennen aan een nieuw gezinslid, maar dit uit zich vrijwel nooit in agressief gedrag. De kans is groter dat je hond nog liever en leuker gaat doen, om zo de positie van favoriete huisdier niet kwijt te raken.

Ooit werd het ras gebruikt om geschoten dieren te apporteren en deze lagen vaak in het water. Hierdoor vindt de hond het nog steeds erg fijn om in het water te zijn. Goldens kunnen erg goed zwemmen en dat doen ze ook graag. Als je de mogelijkheid hebt om je hond af en toe te laten zwemmen zal dat je zeker in dank worden afgenomen.

Een Golden Retriever pup opvoeden

Veel baasjes zijn er over te spreken hoe gemakkelijk een Golden Retriever te trainen is. Zo nu en dan kan de hond wel eens een bui hebben waarin het allemaal wat moeilijker gaat, maar over het algemeen zullen Goldens altijd hun best doen om het jou als baasje naar de zin te maken.

Tijdens het opvoeden moet je als baasje rustig en consequent blijven, Golden Retrievers hebben erg veel baat bij regelmaat. Je hond zal niet goed reageren wanneer je verkeerd gedrag bestraft, je kunt er beter voor kiezen om goed gedrag te belonen. Bij slecht gedrag kun je de hond het beste negeren om het gewenste resultaat te bereiken. Let daarbij altijd goed op de grootste troef van de Golden Retriever: de manier waarop de hond je kan aankijken. Laat je niet te snel verleiden door deze techniek en houd altijd voet bij stuk. Wanneer je niet consequent bent, zal de hond zelf initiatief nemen en dat gaat maar zelden goed.

De grootste aantrekkingskracht van de Golden Retriever is meteen ook de grootste uitdaging tijdens de opvoeding. Het enthousiasme van de hond moet namelijk tot op zekere hoogte getemperd worden. Zo is het belangrijk dat je de hond afleert om tegen andere mensen aan te springen of om tijdens het wandelen overal achteraan te rennen.

Op volwassen leeftijd zijn Goldens erg sterk en daarom is het ook van belang dat je je hond al op jonge leeftijd aanleert om netjes aan de lijn te blijven lopen. Trekken is op latere leeftijd namelijk moeilijk af te leren en het zorgt er tijdens het wandelen voor dat je veel extra moeite moet doen.

Jonge Golden Retrievers onder de leeftijd van 15 maanden moeten ook nog niet te veel belast worden. Hun spieren, botten en gewrichten zijn nog aan het groeien en overbelasting kan ervoor zorgen dat dit niet goed gaat. Pas bij een gewicht van 25 kilogram is het ras helemaal volgroeid en kun je de hond zelf laten bepalen wanneer er genoeg gewandeld is.

Je Golden Retriever verzorgen

Voornamelijk in de lente en de herfst zal je Golden Retriever extra veel verharen. In deze seizoenen moet je de hond eigenlijk elke dag borstelen om zo de loszittende haren te verwijderen. Dat is niet alleen prettiger voor de hond, maar je voorkomt ook dat de haren aan je bank of kleding blijven hangen. Tijdens het kammen moet je de oksels, achterpoten en oren goed controleren, hier kunnen namelijk gemakkelijk klitten ontstaan. Het haar tussen de tenen moet je regelmatig knippen, hetzelfde geldt voor het haar aan het begin van de oren. Wanneer je hier zelf niet aan wil beginnen, kun je ervoor kiezen om je Golden Retriever twee keer per jaar naar de trimmer te brengen.

Verder heeft de vacht de bijzondere eigenschap zelfreinigend te zijn, wat voor jou als baasje erg handig is. Het ras maakt zichzelf namelijk heel graag vies. Naast het zwemmen behoort ook door de modder rollen tot een van de grootste hobby’s van het ras. Gelukkig hoeft de hond niet na iedere zwempartij onder de douche, de beste aanpak is om de vacht te laten drogen en even met een borstel te ontdoen van takjes en ander vuil dat is blijven hangen.

Algemene gezondheid van de Golden Retriever

Opvallend is dat de grootte van een Golden Retriever niet zo goed te voorspellen is. Veel baasjes maken zich zorgen als hun pup veel kleiner is in vergelijking met pups van dezelfde leeftijd, maar dat is nergens voor nodig. De ene pup groeit sneller dan de andere en groeispurts komen op afwisselende leeftijden. Hierdoor is het moeilijk om de grootte van een Golden Retriever te kunnen voorspellen.

Er zijn een aantal ziektes die bij Golden Retrievers vaker voorkomen, waaronder heup- en elleboogdysplasie en epilepsie. Omdat het ras zo bijzonder gewild is, zijn er een aantal fokkers die de gezondheid van de dieren niet altijd bovenaan hun prioriteitenlijstje hebben staan.

Met een gemiddelde leeftijd tussen de 12 en 16 jaar, heeft de Golden Retriever een aanzienlijk hogere levensverwachting dan de meeste andere honden van dezelfde grootte. Wanneer je het gewicht van je hond goed in de gaten houdt, doe je er zo veel mogelijk aan om je hond in goede gezondheid te houden.

Biologisch Adult hondenvoer met kip
(5)

€ 19,95
Gewicht
Biologisch Grain-Free hondenvoer

€ 30,25
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met kip
(4)

€ 3,65
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met kip
(3)

€ 22,80
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met kip en groenten
(2)

€ 22,80
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met kip en rund
(3)

€ 22,80
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met rund
(5)

€ 3,65
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks vega
(5)

€ 22,80
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks vega
(4)

€ 1,65 € 3,65
Gewicht
Biologisch hondenvoer paté in 3 smaken
(16)

€ 11,50
Gewicht