• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Maine Coon katten

Van alle kattenrassen die binnenshuis met mensen samenleven is de Maine Coon misschien wel de grootste. Het is moeilijk om de kat met het imposante voorkomen over het hoofd te zien. Daar staat tegenover dat een Maine Coon kat een heel rustig karakter hebben, wat veel mensen zal verbazen. Op deze pagina lees je alles wat je nog meer over het ras wil weten, van de verzorging en de gezondheid tot aan de ideale omstandigheden.

Een korte geschiedenis van de Maine Coon

Er gaan veel wilde verhalen rond over waar dit ras precies vandaan komt. Het eerste gedeelte van de naam suggereert dat de katten uit de Amerikaanse staat Maine afkomstig zijn en er zijn mensen die beweren dat Coon komt van de kruising tussen een kat en een wasbeer, wat in het Engels een raccoon is. De lengte en de strepen op de vacht maken dit verhaal heel aannemelijk, maar biologisch gezien is het niet mogelijk dat een wilde kat en een wasbeer samen een nieuw ras maken.

Ook wordt het ras vaak gelinkt aan de Franse koningin Marie Antoinette, die haar langharige katten alvast vooruit stuurde toen zij naar Amerika wilde ontsnappen. Zelf heeft de koningin de reis nooit gemaakt, maar oude documenten hebben aangetoond dat er wel zes van haar katten wel op het vasteland zijn aangekomen.

Wat waarschijnlijk wel waar is, is dat de katten een kruising zijn van katten die op zee werden meegenomen en de boerderijkatten die zij op het land tegenkwamen. Door de barre omstandigheden op zee en de kou op het land hebben zij een groot postuur en dikke vacht ontwikkeld.

Het uiterlijk van de Maine Coon kat

Van kop tot staart kan een Maine Coon wel een meter lang worden en afhankelijk van de lengte zal een volwassen kat tussen de 4 en 10 kilogram wegen. Katten zijn vaak wat zwaarder dan poezen. Pas rond het vierde levensjaar zijn de katten volledig uitgegroeid en daarbij is het lastig om in te schatten hoe groot een kas precies zal worden.

Opvallend is ook de weelderige vacht, die soms pluizig, maar ook vettig kan aanvoelen. Een Maine Coon heeft een ondervacht die beschermt tegen de kou en een waterdichte bovenvacht. De patronen en kleuren in de vacht verschillen per kat.

Bij de oortjes van een Maine Coon staan er altijd wat wilde plukjes, net als bij de pootjes. Rondom de kop zit een dikke kraag die doorloopt tot op de borst, waardoor de kat de uitstraling van een soort leeuw krijgt.

De staart heeft dezelfde lengte als het lichaam, deze wordt namelijk gebruikt om de kat te beschermen tegen de kou. In Nederland komt het niet heel vaak voor, maar als de kat in de vrieskou buiten is, zit de staart over de pootjes gedrapeerd.

Het karakter van de Maine Coon

Veel mensen verbazen zich erover dat de grote Maine Coon zo’n rustig en tolerant karakter heeft. Het ras is heel vriendelijk en sociaal, ze zullen zich ook heel snel hechten aan hun gezin. Door de grootte is het ras niet de ideale schootkat, maar je zal al snel ontdekken dat de kat altijd bij je in de buurt wil zijn.

Het ras kan zich gemakkelijk aanpassen aan een nieuwe omgeving, in plaats van bang zijn ze namelijk heel nieuwsgierig. Veranderingen worden gezien als een nieuwe en welkome uitdaging.

Zelf met je Maine Coon kat spelen is een goede manier om ervoor te zorgen dat je kat niet te druk zal worden. Ook op latere leeftijd hebben de katten nog veel energie en zin om te spelen. De meest simpele kattenspeeltjes zijn al meer dan voldoende, af en toe even met een kattenhengel zwaaien zal zeer worden gewaardeerd. Er zijn zelfs baasjes die hun Maine Coon kat hebben aangeleerd om te apporteren, zodra ze iets weggooien komt de kat het netjes terugbrengen.

Houd er rekening mee dat Maine Coons bovengemiddeld veel miauwen, vaak ook om niks. Gelukkig past het stemgeluid niet helemaal bij het formaat van de kat, de miauw is juist hoog en niet diep. De katten zullen miauwen als ze zich vervelen, als ze aandacht nodig hebben, als ze honger hebben of als ze je niet kunnen zien. Bij extreem miauwen kan het helpen om de kat te castreren.

De verzorging van een Maine Coon kat

De vacht heeft niet bijzonder veel verzorging nodig, eens per week de lange haren uitkammen is meer dan voldoende. Over het algemeen vinden de katten het niet vervelend dat er aan ze geplukt wordt, waardoor het helemaal geen klusje is waar je tegenop zal zien. Met de juiste spullen zal je de kat nooit onnodig pijn doen en is het een mooi moment om de band met tussen jullie te versterken.

De ideale omstandigheden voor de Maine Coon

Als je een kleine woning zonder tuin hebt, is het niet aan te raden om een Maine Coon in huis te nemen. De kat heeft namelijk veel ruimte nodig om rond te rennen en alle energie kwijt te kunnen. Dat kan wel als je een grote woning hebt of een kleine woning met een tuin, maar een appartement in de stad is vaak niet voldoende. Van nature houdt het ras erg van jagen, dus als ze in de tuin achter vogels aan kunnen rennen is dat perfect.

In tegenstelling tot veel andere kattenrassen vinden Maine Coons het ook geweldig om in het water te spelen. In een tuin kun je bijvoorbeeld bakken neerzetten die regenwater opvangen of ervoor zorgen dat er voldoende plekken zijn waar plassen kunnen ontstaan. Door de waterafstotende vacht hoef je je geen zorgen te maken dat je met een hele vieze kat thuis zit.

Met andere katten kan een Maine Coon prima omgaan, maar bij nieuwe mensen moet de kat vaak nog even wennen. Kinderen zijn totaal geen probleem, voor de kat betekent dit alleen maar dat er meer mogelijkheden zijn om te spelen.

De katten houden er niet van om alleen gelaten te worden, het liefst brengen ze al hun tijd met het gezin door. Het verraderlijke is dat de kat nooit zelf zal aangeven dat het alleen zijn niet leuk is, je hebt als baasje dus niet altijd door dat je kat stress heeft.

Op de lange termijn wordt een Maine Coon kat die geïsoleerd is heel antisociaal en soms zelfs agressief. Probeer de tijd dat de kat alleen is altijd tot een minimum te beperken en zorg ervoor dat je altijd op dezelfde tijd weg bent, zo kan de kat zich aanpassen aan de situatie.

Een Maine Coon kitten opvoeden

In de eerste twee weken dat je Maine Coon kitten nieuw in huis is, wordt het afgeraden om het beestje alleen te laten. Deze periode is namelijk heel belangrijk voor de socialisering en je moet deze gebruiken om het beestje te laten wennen aan aanraken, andere mensen, allerlei verzorgende handelingen zoals borstelen, omgevingsgeluiden en eventuele andere dieren.

Deze periode gebruik je ook om de Maine Coon kitten aan te leren wat wel en niet is toegestaan. Zodra de kitten aan de bank krabt, kun je de kat oppakken en meteen bij de krabpaal neerzetten. Het is heel belangrijk dat je deze gewoontes nu afleert, want anders eindig je met een enorme kat die graag in je gordijnen hangt.

Een Maine Coon kitten die niet goed gesocialiseerd is zal uitgroeien tot een volwassen kat die veel last krijgt van stress- en angstgevoelens. Wanneer je een Maine Coon kitten na een periode van 12 weken bij de fokker weghaalt, is het grootste gedeelte van het socialisatieproces hier al voltooid. Let er dus altijd op dat je een fokker kiest die dit proces serieus neemt en ook met veel aandacht volbrengt.

Haal voor je Maine Coon kitten ook altijd de juiste spullen in huis. In het begin kom je nog wel met een wat kleinere krabpaal, maar een volgroeide kat heeft niks aan een krabpaal van een meter hoog. Daarbij moet je ook meteen zorgen voor een grote hoeveelheid speeltjes, zodat je Maine Coon kitten een band met je kan opbouwen door te spelen, maar ook zelf in staat is om zich te vermaken.

Moet ik mijn Maine Coon kat naar buiten laten?

Veel mensen denken dat een grote kat als de Maine Coon naar buiten moet, maar niks is minder waar. Als er binnen genoeg ruimte is, kan de kat zich hier prima vermaken. Daarbij is een Maine Coon kat erg duur en daarom vinden veel mensen het te risicovol om de kat vrij op straat te laten lopen, er is natuurlijk altijd een kans dat iemand de kat meeneemt.

Als je de kat toch naar buiten laat, hoef je er niet bang voor te zijn dat deze zal verdwalen of niet terug zal komen. Van zichzelf zijn de katten niet heel erg geneigd om ver van huis te dwalen en ook zullen ze altijd weten hoe ze de weg terug moeten vinden.

Veel mensen kiezen ervoor om de tuin zo af te sluiten dat de kat er helemaal niet uit kan, houd er daarbij wel rekening mee dat de kat hoog kan springen dus dat je aan een schutting van 1,5 meter niet genoeg hebt. Verwijder ook dingen als prullenbakken die de kat kan gebruiken om op hogere plekken terecht te komen.

Gezondheid van een Maine Coon

Door de grootte is de Maine Coon kat gevoeliger voor heupdysplasie en andere problemen bij de gewrichten. Soms hebben de katten ook meer tenen aan een voet, dit is niet schadelijk voor de gezondheid van het beestje en helpt bij het vinden van de juiste ondersteuning.

Alle bovengenoemde ziektes en aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat de kat niet zo comfortabel is, maar ze zullen nooit hele ernstige gevolgen hebben. Controleer altijd bij de fokker of zowel de vader als moeder van de Maine Coon kitten is getest, zo kan worden uitgesloten dat een kitten met erfelijke aandoeningen wordt geboren. Gemiddeld bereikt het ras een leeftijd tussen de 12 en 15 jaar.

De juiste voeding voor een Maine Coon

Het duurt relatief lang voordat een Maine Coon kitten helemaal uitgegroeid is en daarom is het belangrijk dat je al vanaf een jonge leeftijd zorgt voor voedsel dat de ontwikkeling van de kat kan ondersteunen. Voeding die te hoog in energie is, zal ervoor zorgen dat de kat te snel doorgroeit, wat ertoe kan leiden dat de katten een instabiele botstructuur krijgen.

Je doet er goed aan om voeding te kopen die op z’n minst voor 30% uit eiwitten bestaat. Dit geldt voor zowel het biologische kattenvoer van Yarrah met MSC-haring, biologische kip, erwten en lupine als het kattenvoer met biologische kip en erwten. Daarbij wordt alle kattenvoeding van Yarrah gemaakt zonder toegevoegde chemische geur-, kleur- en smaakstoffen, pesticiden en GMO, zodat je kat alleen de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.

De Maine Coon kat staat er ook om bekend dat het een echte lekkerbek is die houdt van eten. Je kunt er het beste voor zorgen dat je kat een paar keer per dag een klein beetje te eten krijgt, in plaats van op één moment heel veel. Op onze productpagina kun je per soort voer zien wat de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is, hiervoor hoef je alleen het gewicht en het activiteitsniveau van je kat aan te geven. Het zal je verbazen dat de Maine Coon kat niet veel meer eten nodig heeft dan andere kattenrassen die veel kleiner zijn.

De liefde voor water komt ook terug in de eet- en drinkgewoonten van het ras. Het liefst drinken ze hun water uit de kraan, maar je kunt er ook voor kiezen om een fonteintje voor katten neer te zetten. Zo zorg je ervoor dat er altijd stromend water beschikbaar is en voorkom je dat de kat altijd op het aanrecht springt als je bij de kraan bezig bent.

Biologisch Adult hondenvoer met kip
(5)

€ 19,95
Gewicht
Biologisch Grain-Free hondenvoer

€ 30,25
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met kip
(4)

€ 3,65
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met kip
(3)

€ 22,80
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met kip en groenten
(2)

€ 22,80
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met kip en rund
(3)

€ 22,80
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met rund
(5)

€ 3,65
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks vega
(5)

€ 22,80
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks vega
(4)

€ 1,65 € 3,65
Gewicht
Biologisch hondenvoer paté in 3 smaken
(16)

€ 11,50
Gewicht