• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Noorse Boskatten

Van alle grote kattenrassen is de Noorse boskat in Nederland een van de populairste. Dit komt voornamelijk door het prachtige uiterlijk en rustige karakter van het ras. Ook kunnen de katten gewoon binnen gehouden worden, waardoor ze ook geschikt zijn voor gezinnen die geen afsluitbare tuin hebben. Op deze pagina lees je alles wat je over het ras moet weten, van de opvoeding van een Noorse boskat kitten tot aan de juiste omgeving en natuurlijk de voeding.

De geschiedenis van de Noorse boskat

De Noorse boskat is een van de zeldzame kattenrassen die helemaal natuurlijk zijn, dat betekent dat het ras is ontstaan zonder inmenging van de mens. Van oorsprong komt het ras uit Scandinavië en in sommige delen van Noorwegen en Zweden kun je de katten nog steeds in het wild vinden.

Experts denken dat het ras is ontstaan doordat de Scandinavische Vikingen begonnen met het houden van kortharige katten en dat de barre Noorse winters ervoor hebben gezorgd dat het ras een langharige vacht heeft ontwikkeld.

Aan het begin van de twintigste eeuw werd het ras voor het eerst tentoongesteld bij een show en sindsdien is de belangstelling voor de soort gaan groeien. Er is toen een fokprogramma opgezet om ervoor te zorgen dat de katten niet zouden uitsterven. Pas in 1977 werd de Noorse boskat officieel erkend als ras.

Het uiterlijk van de Noorse boskat

Noorse boskatten zijn groter dan de gemiddelde huiskat. Net als andere grote rassen is ook de Noorse boskat pas tussen het derde en vierde levensjaar helemaal volgroeid. Volwassen katten zijn tussen de 40 en 45 centimeter hoog, waarbij katten ongeveer 8 kilogram en poezen ongeveer 5 kilogram wegen.

In de winter is de grootte van de Noorse boskat optimaal, want dan heeft de kat alle haren nog, waarbij voornamelijk de kop en achterpoten erg harig zijn. Het ras heeft een dubbele vacht, waarbij de ondervacht glad aanvoelt en een beetje vettig kan zijn. De bovenvacht bestaat uit lange, dikke, waterafstotende haren.

In de lente verliest de kat veel haar, waardoor het zelfs kan lijken alsof het een kortharige kat is, alleen de volumineuze staart blijft wel en ook de pluimpjes die uit de oren komen verdwijnen niet. Deze vacht komt in de herfst weer helemaal terug.

Er zijn allerlei mogelijkheden wanneer het aankomt op de vacht van een Noorse boskat, deze kan egaal zijn, maar ook gestreept, gevlekt en gemarmerd. Vaak heeft de vacht wel een combinatie met wit. Ook alle oogkleuren komen voor bij de Noorse boskat.

Het karakter van de Noorse boskat

Het zal je door de grootte misschien verbazen, maar veel baasjes prijzen de Noorse boskat om het lieve en zachtaardige karakter. Over het algemeen zijn de katten heel relaxed, vriendelijk en rustig.

Binnen het gezin is de Noorse boskat een vriend van iedereen, het komt amper voor dat de kat een favoriet persoon zal uitkiezen en daar al de aandacht aan zal geven. Het liefst wil de kat gewoon overal bij zijn en als het even kan houdt het ras ook van een uitgebreide knuffelsessie. Door de grootte zal de Noorse boskat niet snel op je schoot komen zitten, maar zich eerder naast je nestelen. Vreemden zullen altijd vriendelijk worden begroet, want de kat is zeker niet schuw.

Twee andere belangrijke eigenschappen zijn de intelligentie en speelsheid van de kat. Het is belangrijk dat je als baasje voldoende tijd vrij hebt om met je kat te spelen en daarbij moet je ook regelmatig speeltjes afwisselen. De intelligentie van de katten zorgt er namelijk voor dat ze redelijk snel verveeld raken, dus je moet voor nieuwe impulsen blijven zorgen.

Die speelsheid blijft niet beperkt tot de eerste jaren, Noorse boskatten staan erom bekend dat ze hun hele leven lang speels blijven. Je doet er dus goed aan om vanaf het begin te investeren in duurzaam speelgoed en ervoor te zorgen dat er voldoende gelegenheid is waarbij de kat zichzelf kan vermaken.

De juiste omgeving voor een Noorse boskat

Andere dieren en kinderen zijn voor de Noorse boskat geen enkel probleem. Van nature zijn de katten namelijk erg vriendelijk en nieuwsgierig, waardoor ze altijd open staan voor nieuwe metgezellen.

Door de grootte van de Noorse boskat zou je denken dat de kat echt absoluut naar buiten moet, maar dat is niet waar. Je kunt de kat zonder problemen binnen houden, mits je ervoor zorgt dat er binnen voldoende ruimte en genoeg te doen is. Denk daarbij aan een krabpaal die groot genoeg is eventueel een mogelijkheid heeft om in te klimmen. In een klein appartementje kun je beter geen Noorse boskat houden, het ras heeft wel echt voldoende bewegingsruimte nodig.

Als je er wel voor kiest om de kat naar buiten te doen kun je er het beste voor zorgen dat je tuin goed is afgesloten. Door het nieuwsgierige karakter is er namelijk een grote kans dat het beestje gaat zwerven en dan loop je het risico dat de kat te ver loopt en niet langer de weg terug weet. Ook is bij raskatten altijd een kans aanwezig dat iemand de kat zal stelen.

Vergeet bij het afsluiten van je tuin niet dat een Noorse boskat door de grootte erg hoog kan springen en dat kan betekenen dat een hoge schutting misschien niet genoeg is. Het is altijd verstandig om extra netten op te hangen of om de bovenkant van de schutting ontoegankelijk te maken. Controleer ook altijd of er geen mogelijkheden zijn waarbij de kat bijvoorbeeld eerst op een kliko kan springen en zo gemakkelijk op een plat dak terecht kan komen.

Daarbij moet je niet vergeten dat een Noorse boskat niet alleen kan blijven, bij voorkeur is er altijd een gezinslid thuis. Onderschat niet hoeveel aandacht het ras echt nodig heeft, daarom is de Noorse boskat niet geschikt voor alleenstaanden. In een gezin is het namelijk aannemelijker dat er altijd iemand thuis is.

Je Noorse boskat verzorgen

Het is redelijk makkelijk om je Noorse boskat goed te verzorgen, je moet de vacht eens per week goed doorborstelen om loszittende haren weg te halen en klitten te voorkomen. In de perioden dat de kat veel haar verliest is het verstandig om dagelijks even te borstelen. Door te borstelen voorkom je dat de haren overal in je huis terechtkomen, maar ook dat je kat ze bij het schoonmaken oplikt en erg veel last krijgt van haarballen.

Over het algemeen vinden de katten het helemaal niet erg om verzorgd te worden. Laat een Noorse boskat kitten al vanaf een jonge leeftijd wennen aan het borstelen, nagels knippen en oren schoonmaken, zodat je kat er op volwassen leeftijd geen problemen mee krijgt.

Door de waterafstotende ondervacht kan een Noorse boskat ook goed tegen water, er zijn verhalen bekend van katten die graag gewassen worden of in het water spelen. In principe is de kat heel schoon op zichzelf, waardoor wassen niet per se nodig is. Je doet het dan alleen omdat de kat het leuk vindt.

Voeding voor een Noorse boskat

Een Noorse boskat beweegt veel en heeft daardoor niet snel last van overgewicht, ook niet als je de kat binnenshuis houdt. De katten kunnen zelf heel goed inschatten wat ze per dag nodig hebben en eten niet snel te veel.

Het ras staat er ook niet om bekend kieskeurig te zijn over het soort voeding. Wij van Yarrah raden altijd aan om iedere kat een combinatie van nat- en droogvoer te geven, omdat er in natvoer veel vocht zit en dat helpt om je kat gehydrateerd te houden. Katten drinken van zichzelf heel weinig en een tekort aan vocht kan leiden tot problemen met de nieren.

Door de grootte van de Noorse boskat denk je misschien dat je extra voeding moet geven, maar dat is helemaal niet nodig. Op iedere productpagina van de kattenvoeding van Yarrah kun je een voedingsadvies vinden. Hierin hoef je alleen maar in te vullen hoe actief je kat is en wat het gewicht van je kat is. Zo geef je aan een Noorse boskat van 6 kilogram bijvoorbeeld 84 gram voeding per dag.

Je Noorse boskat verwennen met een kattensnack is altijd een goed idee. Net als alle andere dierenvoeding van Yarrah zijn ook onze kattensnacks volledig vrij van toegevoegde chemische geur-, kleur- en smaakstoffen, pesticiden en GMO, waarbij alleen de best opneembare eiwitten zijn geselecteerd. Je kat krijgt zo precies de juiste voedingsstoffen binnen!

Algehele gezondheid en de gemiddelde levensverwachting van een Noorse boskat

Net als andere natuurlijke rassen heeft ook de Noorse boskat van zichzelf een goede gezondheid. Normaal gesproken hebben raskatten door het fokken veel aanleg voor erfelijke ziektes en aandoeningen, maar omdat mensen zich niet met de ontwikkeling van het ras hebben bemoeid, hebben Noorse boskatten hier veel minder last van. Het is verboden om de katten te kruisen met een ander ras, waardoor er geen invloeden van buitenaf zijn.

Vraag bij een fokker altijd na of de Noorse boskat kitten is getest op de aanwezigheid van erfelijke ziektes en aandoeningen. Bij een goede fokker krijg je altijd een gezondheidsverklaring mee waarop staat dat ook beide ouders helemaal gezond zijn.

Bij volledig witte katten moet er altijd extra worden gecontroleerd of ze niet geheel of gedeeltelijk doof zijn. Dove katten kunnen heel oud worden, maar ze hebben wel wat extra aandacht nodig.

Glycogeenstapelingsziekte IV (GSD IV) is een ziekte die alleen bij Noorse boskatten voorkomt. Vaak sterft een Noorse boskat kitten rond de geboorte of een aantal weken later. Bij kittens die bij de fokker vandaan komen is deze ziekte dus al uitgesloten.

Gemiddeld wordt een Noorse boskat tussen de 12 en 15 jaar oud, wat bovengemiddeld oud is voor een kat van deze grootte.

Je Noorse boskat kitten opvoeden

De meeste fokkers zullen een Noorse boskat kitten pas na 13 weken bij de moeder meegeven aan een nieuwe eigenaar. Dit betekent dat een groot deel van het socialisatieproces al is afgerond.

Als het goed is heeft de fokker ervoor gezorgd dat de kitten voldoende tijd bij de moeder heeft doorgebracht, maar ook contact heeft gehad met mensen. Kittens die vanaf het begin van hun leven worden blootgesteld aan mensen zullen opgroeien tot sociale volwassen katten.

Vanaf het moment dat de Noorse boskat kitten bij je thuis is, moet je je nieuwe huisgenoot laten wennen. Introduceer langzaam de rest van het gezin door de kitten op schoot te nemen en te aaien. Ook de gewenning aan vreemde geluiden, zoals de stofzuiger, hoort bij dit proces.

Je kunt een Noorse boskat kitten ook heel gemakkelijk aanleren wat ongewenst gedrag is. Zodra de kitten iets doet wat niet mag, moet je als baasje een alternatief aanbieden. Verplaats de kitten bijvoorbeeld van het krabben aan de bank naar een krabpaal.

Houd er bij het kopen van de benodigdheden voor een kitten alvast rekening mee dat een volwassen kat erg groot gaat worden. Een extra grote mand en een hoge krabpaal zullen voor een lange tijd mee kunnen. Zorg ook alvast voor voldoende hoog gelegen plekken waar de Noorse boskat kitten op kan springen, zo voorkom je dat de kitten terecht komt op plekken waar je dat liever niet wil.

Een Noorse boskat kitten kopen

Als je een Noorse boskat kitten in huis wil halen, moet je er rekening mee houden dat je tussen de € 750 en € 1.500 zal moeten betalen. De prijs is voor een groot deel afhankelijk van de kleur van de vacht, want sommige kleuren zijn schaarser en gewilder dan anderen. Voor deze prijs mag je ervan uitgaan dat de kitten is gevaccineerd en ontwormd, maar ook dat de kitten is getest op erfelijke ziektes en aandoeningen.

De kosten liggen ook wat hoger omdat de fokker de Noorse boskat kitten pas na 13 weken bij de fokker weg mogen. In die tijd worden er veel kosten gemaakt voor de juiste voeding, maar bijvoorbeeld ook kattenbakvulling en speeltjes. In principe is het fokken van het ras eerder een hobby dan een winstgevende bezigheid.

Van het geld dat je voor een Noorse boskat kitten betaalt, kunnen vaak maar net alle kosten worden gedekt. Als je een kitten kunt vinden voor een veel lagere prijs, is de kans heel groot dat de fokker niet de juiste omstandigheden voor de kat heeft verzorgd, waardoor je het risico loopt dat de kitten niet is getest of niet goed is gesocialiseerd.

Biologisch Adult hondenvoer met kip
(5)

€ 19,95
Gewicht
Biologisch Grain-Free hondenvoer

€ 30,25
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met kip
(4)

€ 3,65
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met kip
(3)

€ 22,80
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met kip en groenten
(2)

€ 22,80
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met kip en rund
(3)

€ 22,80
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met rund
(5)

€ 3,65
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks vega
(5)

€ 22,80
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks vega
(4)

€ 1,65 € 3,65
Gewicht
Biologisch hondenvoer paté in 3 smaken
(16)

€ 11,50
Gewicht