• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Ragdoll Katten

Er zijn een aantal redenen te noemen waarom de Ragdoll kat in Nederland zo populair is. Niet alleen zijn het bijzonder vriendelijke katten, maar ze kunnen ook gemakkelijk worden gehouden in kleine appartementen. Op deze pagina kun je alles lezen wat je over de katten wil weten en waar je op moet letten als je een Ragdoll kitten in huis wil halen!

De oorsprong van de Ragdoll

Uit de naam had je misschien al een beetje kunnen afleiden dat de Ragdoll een Amerikaanse kat is. Hier werden de katten aan het begin van de jaren zestig al gefokt en het heeft tot 2000 geduurd voordat het ras officieel werd erkend. De precieze oorsprong van het ras is niet helemaal duidelijk, maar kenners denken dat het is ontstaan als een kruising van een witte Pers en en Burmees. Dit zie je terug in de uiterlijke kenmerken van de kat.

Uiterlijke kenmerken van een Ragdoll kat

Je kunt een Ragdoll altijd gemakkelijk herkennen aan hun forse bouw en dikke, halflange vacht. De felblauwe ogen steken prachtig af bij de lichtere kleuren van de vacht. Aan het einde van het lichaam zit een prachtige pluimstaart.

Ragdolls zijn iets groter dan andere kattenrassen en worden ongeveer 25 centimeter hoog. In totaal kan het tot wel vier jaar duren voordat de kat volledig is uitgegroeid. Een volwassen kat weegt dan tussen de 7 en 10 kilogram, voor poezen ligt het maximale gewicht tussen de 5 en 7 kilogram.

Iedere Ragdoll kitten wordt geboren in dezelfde kleur, namelijk wit met hele blauwe ogen. Met de tijd krijgen ze langzamerhand een eigen kleur. Pas in het derde levensjaar is de kleur van de vacht volledig ontwikkeld. Alle puntige gedeelten van het lichaam, dus de poten, staart, neus en oren hebben een iets donkerdere kleur dan de rest van de vacht.

Het karakter van de Ragdoll kat

Er zijn veel mensen die een vergelijking maken tussen de Ragdoll kat en een hond. Het ras is namelijk heel vriendelijk en ook super sociaal. Ook zal de kat je overal door het huis volgen, let dus goed op, want de kat zal vaak voor je voeten lopen. De kans is ook groot dat de kat voor de deur van de badkamer ligt te wachten tot je naar buiten komt.

Een van de meest typische eigenschappen is dat de kat ontzettend rustig is. Dit wordt vaak verward met een soort desinteresse, maar eigenlijk betekent het dat de kat heel veel vertrouwen heeft in het gezin. Dit vertrouwen uit zich vaak in de kwetsbare manier waarop de kat slaapt met de buik helemaal open en bloot en de poten zo ver mogelijk gestrekt.

De Nederlandse vertaling van het woord Ragdoll is lappenpop en dat verwijst naar de manier waarop de katten zich gedragen als ze worden opgepakt. In totale overgave blijven de katten als een soort slappe lappenpop in je armen hangen en daar komt de naam vandaan. Je doet de katten erg veel plezier met regelmatig oppakken, het liefst liggen ze de hele dag in je armen.

Een veelgemaakte fout is dat mensen denken dat het ras geen pijn voelt, omdat de katten zich in de meest rare bochten kunnen wringen. Toch is het ook bij het oppakken van een Ragdoll belangrijk dat je oplet dat je de kat goed ondersteunt.

Op schoot liggen doen de meeste Ragdolls niet, waarschijnlijk omdat ze daarvoor net iets te groot zijn. Je kunt er wel op rekenen dat de kat altijd naast je op de bank zal neerstrijken.

Ook staat het ras erom bekend dat ze weinig eisen hebben en al heel snel tevreden zijn. Natuurlijk hebben ze het liefst dat jij als baasje thuis bent om met ze te spelen en te knuffelen, maar een Ragdoll zal bijvoorbeeld niet zo snel ‘s nachts naast je bed staan miauwen om aandacht.

Neem voldoende tijd om met de Ragdoll te spelen, want deze karaktereigenschap blijven ze hun hele leven behouden. Hiervoor is het meest simpele speelgoed al genoeg, het gaat er meer om dat jullie samen wat tijd doorbrengen en een band opbouwen. Per dag is een kwartiertje meer dan voldoende, want de katten zijn niet bijzonder actief.

Een Ragdoll kitten opvoeden

Ragdolls zijn heel erg gericht op hun baasjes en daardoor is het erg gemakkelijk om ze iets aan te leren. Het liefste wat ze willen is jou plezieren en ze zijn intelligent genoeg om precies te begrijpen wat je wil.

Je zal er dus geen moeite mee hebben om je kat aan te leren waar de kattenbak is en hoe deze gebruikt moet worden. Hierdoor is een Ragdoll kitten ook geschikt voor mensen die nog geen ervaring met het opvoeden van katten hebben.

Net als bij alle andere katten kun je het beste kiezen voor een opvoeding waarbij goed gedrag wordt beloond. Dit kun je doen door de Ragdoll kitten een lekkere snack te geven of door even lekker te knuffelen.

Op het moment dat de Ragdoll kitten iets doet dat niet is toegestaan, zoals aan de bank krabben of in de gordijnen klimmen, moet je een alternatieve activiteit aanbieden. Zet de kat bijvoorbeeld bij de krabpaal neer.

Vergeet niet dat een Ragdoll kitten zal uitgroeien tot een bovengemiddeld grote kat en daarom is het verstandig om meteen een grote kattenbak en krabpaal aan te schaffen.

De perfecte omstandigheden voor een Ragdoll kat

Ragdolls zijn ontzettend geschikt om in een appartement te houden, want ze hebben eigenlijk geen buitenruimte nodig. In de eerste plaats is het met een dure raskat nooit verstandig om deze vrij buiten rond te laten lopen en daarbij heeft het ras gewoon weinig interesse in het buitenleven.

Doordat de beestjes zo goed van vertrouwen zijn, lopen ze ook meer risico om bijvoorbeeld aangereden te worden. Zelf kunnen ze de gevaren van het leven buiten niet goed inschatten, waardoor de kans op ongelukken een stuk groter is dan bij andere katten.

Over het algemeen hebben de katten weinig interesse in hoogte, je zal ze nooit hoger vinden dan het aanrecht en ook daar komen ze alleen omdat ze hun gezin goed in de gaten willen houden. Als je de kat toch in de achtertuin laat is het vaak niet nodig om een net op te hangen zodat de kat niet over de schutting kan klimmen.

Kinderen en andere huisdieren zijn voor de Ragdoll geen probleem. Je moet alleen wel altijd opletten hoe de kat reageert. Het ras heeft namelijk een beetje moeite om aan te geven waar hun grenzen liggen, in plaats daarvan zullen ze er altijd voor kiezen om weg te lopen. Zodra je merkt dat de kat zich terugtrekt is het verstandig om eens te achterhalen wat daarvan de reden zou kunnen zijn.

Een Ragdoll kat verzorgen

Ondanks de lange haren zal het je verbazen dat een Ragdoll over het algemeen weinig verzorging nodig heeft. De vacht klit namelijk niet zo snel en daarom hoef je je er niet heel veel mee te bemoeien. Twee keer per week de vacht goed doorkammen is meer dan voldoende. Als je dit op een rustige manier doet, zal de kat erg kunnen genieten van de verzorging.

Ook heeft een Ragdoll relatief weinig ondervacht, wat betekent dat ze weinig haar zullen verliezen. Met een rubberen borstel kun je af en toe was loszittende haren verwijderen en zo voorkomen dat deze aan je meubilair blijven kleven. Op deze manier voorkom je ook dat de kat last krijgt van haarballen.

Controleer ook regelmatig of de grote oren nog schoon zijn. Viezigheid kan gemakkelijk worden verwijderd met een nat watje of een vochtige doek.

De katten zijn zelf erg gebrand op hun hygiëne, je moet er dus niet van staan te kijken als de kat bijzonder veel tijd doorbrengt met het likken en schoonmaken van de vacht. Zorg ervoor dat de kattenbak altijd schoon is en regelmatig wordt ververst, anders loop je het risico dat de kat er niet langer op wil.

De juiste voeding voor een Ragdoll kat

In de voeding van een volwassen Ragdoll kat moeten voldoende voedingsstoffen zitten om het beestje te ondersteunen. Daarbij moet je op zoek naar een gezonde balans tussen wat nodig is en wat te veel is. Binnenkatten bewegen namelijk iets minder dan katten die ook naar buiten gaan en daardoor is de kans op overgewicht altijd aanwezig.

Op de website van Yarrah kun je bij de filters aangeven dat je op zoek bent naar voer voor katten die gesteriliseerd of gecastreerd zijn. Deze voeding heeft een verlaagd vetgehalte, waardoor je kat minder snel zal aankomen. Natuurlijk is ook deze voeding volledig vrij van toegevoegde chemische geur-, kleur- en smaakstoffen, pesticiden en GMO, waarbij alleen de best opneembare eiwitten zijn geselecteerd.

Weet je niet zo goed hoe veel voer je een Ragdoll kat moet geven? Vul dan onze voedingswijzer in. Hierin hoef je alleen aan te geven hoe actief je kat is en wat het gewicht van je kat is. Zo mag je van het biologisch kattenvoer met kip en erwten 61 gram per dag geven aan een normaal actieve kat van 6 kilogram. Je vindt de voedingswijzer op de productpagina van het voer dat je hebt uitgekozen.

Veel voorkomende ziektes en de levensverwachting van een Ragdoll kat

Ook Ragdolls die bij een erkende fokker vandaan komen kunnen later in hun leven toch ziek worden. Het ras is vatbaar voor hartfalen (HCM) en nierfalen (PKD). Controleer de huid van de kat ook regelmatig op knobbeltjes, want het ras is ook gevoeliger voor bepaalde soorten huidtumoren. In een vroeg stadium kunnen deze nog worden verwijderd en de kans dat ze terugkomen is dan veel kleiner.

In vergelijking met andere raskatten zijn er niet bijzonder veel gezondheidsrisico’s wanneer het op de Ragdoll aankomt. De meeste baasjes lopen niet tegen problemen aan. Een gezonde kat kan tussen de 12 en 17 jaar oud worden, dat is net iets ouder dan de gemiddelde 13 jaar van de huis-tuin-en-keuken kat.

Een Ragdoll kitten kopen

Ben je door dit artikel helemaal overgehaald en wil je graag een Ragdoll kitten in huis halen? Weet dan dat er een aantal dingen zijn waar je op moet letten en rekening mee moet houden.

In de eerste plaats natuurlijk de prijs, een Ragdoll kitten van een goede fokker kost al snel tussen de €850 en €1500. Uiteraard zijn er ook altijd fokkers te vinden die nog meer vragen. Voor deze prijs mag je verwachten dat een kat volledig is ingeënt, gechipt en ontwormt.

Koop alleen een kitten die is voorzien van een gezondheidsverklaring van een arts, een paspoort en eventuele stamboom documenten. Vraag ook na of de ouders van de Ragdoll kitten zijn getest op erfelijke ziektes, zodat je zeker weet dat je een gezond katje mee naar huis neemt.

Je kunt een goede en betrouwbare fokker herkennen aan een aantal eigenschappen. In de eerste plaats moet je goed opletten dat een Ragdoll kitten pas na 13 weken bij de moeder weg mag worden gehaald. Deze periode heeft de jonge kat namelijk nodig om goed te socialiseren en levensvaardigheden te leren.

Vanaf de 13 weken kan een Ragdoll kitten al vast voedsel eten. Het is belangrijk dat je kiest voor voeding met voldoende eiwitten en calorieën, want dat is wat grote kattenrassen nodig hebben om te kunnen groeien.

Geef bij voorkeur een combinatie van natte en droge voeding. In natvoer zit namelijk voldoende vocht om ervoor te zorgen dat je Ragdoll kitten gehydrateerd blijft en droogvoer kauwen is goed voor de ontwikkeling van de kaken en de tandjes.

Op de website van Yarrah kun je heel gemakkelijk aangeven dat je op zoek bent naar voeding voor een kitten. Zo is bijvoorbeeld het biologisch grain-free kattenvoer met biologische kip, MSC-haring, tapioca en erwten al geschikt voor kittens van zes weken en ouder.

Biologisch Adult hondenvoer met kip
(5)

€ 19,95
Gewicht
Biologisch Grain-Free hondenvoer

€ 30,25
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met kip
(4)

€ 3,65
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met kip
(3)

€ 22,80
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met kip en groenten
(2)

€ 22,80
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met kip en rund
(3)

€ 22,80
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met rund
(5)

€ 3,65
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks vega
(5)

€ 22,80
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks vega
(4)

€ 1,65 € 3,65
Gewicht
Biologisch hondenvoer paté in 3 smaken
(16)

€ 11,50
Gewicht