• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Siberische Katten

Een Siberische kat ziet er niet alleen prachtig uit, het ras is ook nog eens erg lief en sociaal. Het ras past perfect binnen een gezin met kinderen, waarbij ieder gezinslid evenveel liefde en aandacht van de kat zal krijgen. Voordat je een Siberische kitten in huis neemt, zijn er een aantal dingen waar je goed over na moet denken. De katten zijn namelijk niet graag alleen en ze kunnen enkel naar buiten in een afgedekte ruimte. Op deze pagina lees je alles wat je over de Siberische boskat moet weten!

De oorsprong van de Siberische kat

Het verhaal van de oorsprong van de Siberische kat is heel anders dan die van de meeste andere rassen. Vaak ontstaan rassen als een kruising tussen twee andere rassen en zijn ze door mensen gefokt. De Siberische boskat is echter een natuurlijk ras dat al eeuwen bestaat, de eerste vermelding van het ras in Rusland stamt uit het jaar 1000.

Heel lang waren de katten ook alleen in Rusland te vinden, totdat er in 1990 drie katten werden geëxporteerd naar de Verenigde Staten. Vanaf hier ging de verspreiding over de rest van de wereld verder. In 1992 werd het ras erkend door de International Cat Association.

In Rusland werden de katten voornamelijk ingezet door nomaden in de Siberische bossen, waar de katten ervoor moesten zorgen dat er geen ongedierte bij het eten kwam. Uit de vroege verhalen over het ras wordt al duidelijk dat de katten met mensen leefden, maar het is niet helemaal duidelijk hoe de katten gedomesticeerd zijn.

Het uiterlijk van een Siberische kat

Door de periode in de Siberische bossen heeft het ras een hele dikke en waterdichte vacht ontwikkeld. De kat is helemaal aangepast aan koude en barre weersomstandigheden, wat in Nederland eigenlijk overbodig is. Zonder haar is de kat van normaal formaat, maar door de vacht kan de kat veel groter lijken.

Het lichaam van de kat is erg gespierd, maar de gezichtsuitdrukking is daarentegen juist heel erg lief. In totaal kan het tot wel 5 jaar duren voordat de kat volledig is uitgegroeid, op dat moment weegt een poes ongeveer 5 kilogram en een kater kan wel 9 kilogram wegen.

Je kunt de Siberische boskat met een vacht in allerlei kleuren en patronen tegenkomen. De ogen zijn koper, groen of goud en katten met een witte vacht kunnen soms ook blauwe ogen hebben.

Het karakter van de Siberische kat

Als je op het uiterlijk van de Siberische boskat afgaat zal je misschien de verkeerde conclusies over het karakter van het ras trekken. Op basis van het uiterlijk zal je namelijk gemakkelijk denken dat de katten eigenwijs en misschien zelfs agressief zijn, maar het tegenovergestelde is waar.

Siberische katten zijn heel vriendelijk en sociaal en hebben eigenlijk altijd een goed humeur. Het ras vindt het erg fijn om in de buurt van mensen te zijn, zonder daarbij veeleisend of te aanhankelijk te zijn. Voor de kat is het voldoende als je in de buurt bent, je hoeft niet per se te aaien of de kat op schoot te nemen.

Je Siberische kat zal met je communiceren met een zachte miauw die niet bepaald past bij het uiterlijk van het beestje. Wat wel past, is de liefde voor hoogte. De kat springt gemakkelijk op plekken waar er een goed overzicht van de rest van de kamer is, sta er niet van te kijken als de Siberische boskat ineens bovenop de koelkast zit. Ook zijn de katten slim genoeg om bijvoorbeeld naar een deurkruk te springen en zo een deur te openen.

Tijdens het hele leven blijft de Siberische kat heel speels, dus je doet er als baasje goed aan om elke dag een speelmoment in te plannen. Wanneer je er echt werk van wil maken, kun je je Siberische boskat zelfs aanleren om kleine dingen te apporteren. Zorg er in de nacht voor dat er voldoende speelgoed beschikbaar is om de kat bezig te houden, zo weet je zeker dat je niet gestoord zal worden als je slaapt.

Een Siberische kitten opvoeden

Een Siberische kitten blijft de eerste 13 á 14 weken bij de fokker en daar vindt dan ook meteen het grootste gedeelte van het socialisatieproces plaats. Bij de moeder leert de Siberische kitten alle basisvaardigheden en als het goed is zorgt de fokker ervoor dat het katje ook kan wennen aan mensen, geluiden en aanrakingen.

Vanaf het moment dat de Siberische kitten bij jou thuis komt is het grootste gedeelte van het werk dus al gedaan, maar dat betekent niet dat je de kat zomaar vrij kunt laten rondlopen. Je moet duidelijk maken wat de regels bij jou thuis zijn en de kat het juiste gedrag aanleren.

Je kunt kittens leren waar de kattenbak is door ze er een paar keer in te zetten. Siberische katten zijn erg slim, maar het zal zeker een paar keer voorkomen dat ze nog een ongelukje hebben. Het heeft dan geen zin om de kat te straffen, want dat zal er alleen voor zorgen dat de kat angstig wordt. In plaats daarvan kun je de kat zo snel mogelijk in de kattenbak zetten, zodat het duidelijk wordt dat dit de plek voor behoeftes is.

Dit proces werkt hetzelfde voor alle andere dingen die je de Siberische kitten wil aan- of afleren. Zodra de kitten bijvoorbeeld aan de bank krabt, op het aanrecht springt of ineens in de gordijnen hangt, moet je ervoor zorgen dat er een alternatief beschikbaar is, bijvoorbeeld een krabpaal. Beloon goed gedrag bijvoorbeeld met een kattensnack of wat lieve woorden.

De juiste omgeving voor een Siberische kat

Je kunt een Siberische boskat gemakkelijk in een huis met kinderen en andere huisdieren houden. De katten worden namelijk niet snel van hun stuk gebracht en lijken het juist alleen maar leuk te vinden als het gezin groter wordt. Natuurlijk moet je de kat wel altijd even laten wennen. Vreemden zijn ook welkom, maar ze zullen niet meteen worden begroet. De eerste paar uur zal de kat even nodig hebben om te wennen en daarna neemt de nieuwsgierigheid het over.

Wanneer je vaak van huis bent is de Siberische boskat niet de juiste keuze, want de katten vinden het verschrikkelijk om alleen te zijn. Je kunt een kat wel langzaam laten wennen aan het alleen zijn, maar zelfs dan kun je ze nooit langer dan een dag alleen laten.

Van het alleen zijn krijgt de kat veel stress en dat zal zich vooral uiten in het kapotmaken van spullen en nog aanhankelijker zijn op het moment dat je wel terug bent. Af en toe een vreemde langs laten komen is ook geen goed idee, omdat de Siberische boskat heel gehecht is aan een bekend gezicht. Je kunt iemand dus pas laten oppassen als de kat aan deze persoon gewend is.

Ook is het erg fijn als je een tuin hebt die je kunt afsluiten. Het ras houdt er namelijk erg van om naar buiten te gaan, maar ze zijn ook erg kwetsbaar. Een Siberische kat vindt het moeilijk om gevaar in te schatten, waardoor het risico op bijvoorbeeld een ongeluk groot is. Daarbij komt het vaak voor dat Siberische katten ergens op springen en vervolgens niet meer weten hoe ze er ook weer af moeten komen.

Je kunt de kat dus beschermen door je tuin goed af te sluiten. Houd er hierbij wel rekening mee dat het ras hoog kan springen, waardoor een schutting niet altijd een obstakel is. Als je niet kunt garanderen dat de tuin helemaal afgesloten is, is het altijd beter om de kat helemaal niet naar buiten te laten. Katten die gewend zijn om binnen te blijven hebben hier helemaal geen last van, zorg er wel voor dat er voldoende uitdaging is.

Een Siberische kat verzorgen

Ondanks dat de kat lange haren heeft, is het verzorgen van de vacht relatief gemakkelijk, er komen bijna geen klitten in de vacht, waardoor eens per week borstelen meer dan voldoende is. De vacht van een Siberische boskat past zich aan aan de weersomstandigheden en dat betekent dat de kat in de zomer heel veel haar zal verliezen.

In deze periode is het verstandig om de kat regelmatig te borstelen. Zo voorkom je niet alleen dat de kat erg veel last krijgt van haarballen, maar ook dat de haren overal in je huis terechtkomen.

Door de waterdichte vacht houden de katten er ook van om in het water te spelen, waardoor het ook wat gemakkelijker is om de kat te wassen. Vooral bij katten die niet naar buiten gaan zal het niet nodig zijn om de vacht te wassen, het ras is namelijk erg schoon op zichzelf.

Mensen die een lichte kattenallergie hebben, kunnen vaak goed met een Siberische kat leven. Doordat er minder haren door het huis worden verspreid, kom je als mens namelijk minder snel in aanraking met de stoffen die voor een allergische reactie zorgen. Als je zeker wil weten of dit voor jou ook geldt, kun je het beste eerst bij een fokker langsgaan om met het ras in aanraking te komen.

De gezondheid van een Siberische boskat

Een van de grootste voordelen van een natuurlijk ras is dat er weinig sprake is van erfelijke ziektes. Vergeleken met andere raskatten is de Siberische boskat erg gezond. Dit betekent niet dat je de kat niet hoeft te laten controleren bij de dierenarts, de gezondheid van iedere kat moet ten minste eens per jaar worden gecheckt.

Gemiddeld worden Siberische katten tussen de 12 en 17 jaar oud. Natuurlijk zijn er altijd katten die minder oud of juist veel ouder worden, want er zijn altijd dingen waar je als baasje geen invloed op hebt. Zorg ervoor dat je kat voldoende beweging, mentale uitdaging, goede verzorging en natuurlijk de juiste voeding krijgt.

De juiste voeding voor een Siberische kat

Van nature eet de Siberische boskat voornamelijk muizen en andere knaagdieren en daardoor houden de katten ook vandaag de dag nog veel van voeding op basis van vlees. We raden daarbij aan om een combinatie van zowel nat- als droogvoer aan te houden. Katten drinken van nature namelijk niet zo veel en natvoer kan helpen om de kat toch voldoende te hydrateren. Droogvoer heeft als extra voordeel dat het goed is voor de tanden van de kat.

De graanvrije paté met biologische rund en kip, aangevuld met biologisch gecertificeerde cichorei zal zeker in de smaak vallen bij een Siberische boskat. Bij Yarrah kun je er altijd op rekenen dat de voeding vrij is van toegevoegde chemische geur-, kleur- en smaakstoffen, pesticiden en GMO, waarbij alleen de best opneembare eiwitten zijn geselecteerd. Je Siberische boskat krijg zo de juiste voedingsstoffen binnen die nodig zijn om de groei van de kat te ondersteunen.

Ook de biologische mini snacks voor katten van Yarrah bestaan voor 97% uit vlees, een Siberische boskat zal hier dus echt van smullen. Dat maakt deze snack meteen geschikt om goed gedrag van je kat te belonen, maar ook als je je kat gewoon wil verwennen.

Een Siberische kitten kopen

Je koopt een Siberische boskat altijd bij een erkende fokker en omdat het ras er lang over doet om volwassen te worden, zal je de kitten pas na 13 weken mee naar huis mogen nemen. Bij andere katten kan het vaak al vanaf 7 weken, maar voor een Siberische kitten is het verstandig om wat langer bij de moeder te blijven. Kittens die te vroeg bij de moeder worden weggehaald lopen het risico dat ze niet goed socialiseren.

Bij een goede fokker krijg je bij je Siberische kitten altijd een gezondheidsverklaring mee, waarop staat dat de kitten negatief is getest op Hypertrofische cardiomyopathie. Vraag ook altijd na of de kitten is gevaccineerd, ontwormd en gechipt. Gemiddeld betaal je voor een kitten een bedrag tussen de €1000 en €1500. Houd er rekening mee dat hier nog kosten voor de benodigdheden voor een kitten, de dierenarts en de juiste voeding bij komen.

Biologisch Adult hondenvoer met kip
(2)

€ 22,35
Gewicht
Biologisch Grain-Free hondenvoer

€ 30,25
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met kip
(4)

€ 3,65
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met kip
(3)

€ 22,80
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met kip en groenten
(2)

€ 22,80
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met kip en rund
(1)

€ 22,80
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met rund
(5)

€ 3,65
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks vega
(4)

€ 22,80
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks vega
(2)

€ 3,65
Gewicht
Biologisch hondenvoer paté in 3 smaken
(13)

€ 11,50
Gewicht