• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Als duurzaam merk kiezen voor plastic verpakkingen: hoe zit dat?

Plastic heeft een slecht imago: het vervuilt het milieu en de oceaan en wordt gemaakt van fossiele brandstoffen. Dus we moeten af van plastic, toch?! Biologisch diervoedingsproducent Yarrah is er juist voor om haar brokken te verpakken in plastic. Sterker nog, er zijn nieuwe verpakkingen op de markt gebracht die – je raadt het al – gemaakt zijn uit plastic. Maar Yarrah is biologisch, zij staan toch voor duurzaamheid? Waarom kiezen ze dan voor plastic verpakkingen?

Bij Yarrah kiezen we voor mono-PE als verpakkingsmateriaal voor ons droogvoer. Dit is een plastic die wordt gemaakt uit polyethyleen, een van de best recyclebare kunststoffen. Polyethyleen kan namelijk gemakkelijk omgesmolten worden tot nieuwe producten. Dat is nou net wat we bij Yarrah zo belangrijk vinden. Circulariteit is namelijk een hele goede manier om bij te dragen aan een schonere planeet.

Hoe werkt het?

Onze nieuwe verpakking is gemaakt uit één soort plastic, mono-PE. En dat is belangrijk want recyclen kan alleen bij materialen die gemaakt zijn van een soort plastic.

Door voorwerpen en verpakkingen te recyclen, benut je de gebruikte grondstoffen veel langer en dat vinden we bij Yarrah een goede zaak. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid grondstoffen beschikbaar. Door onze eigen verpakkingen volledig hernieuwbaar te maken, dragen we bij aan circulariteit én beperken we het gebruik van natuurlijke bronnen, zoals olie en hout.

In Europa worden er jaarlijks drie miljard plastic zakken gebruikt voor diervoeding. Het grootste deel daarvan komt in de verbrandingsoven terecht, omdat ze gemaakt zijn van verschillende soorten plastic. Zo gaan veel grondstoffen verloren.

En papier dan?

Papier wordt vaak aangeprezen als een schoon alternatief voor plastic. En dat klopt wanneer papier bijvoorbeeld in de natuur terecht komt. Maar er is ook een keerzijde van die medaille. Om papier te maken is er meer energie en water nodig dan bij het vervaardigen van plastic. En je hebt meer papier nodig om dezelfde houdbaarheid van een product te kunnen garanderen als bij een plastic verpakking. Hierdoor is de CO2-uitstoot van papier een stuk hoger dan van plastic. Ook kun je papier maar een beperkt aantal keer recyclen. Bij plastic kan dit veel vaker.

Toekomstvisie

De voedselwetgeving verbiedt ons nu nog om gerecycled plastic te gebruiken, maar andere (non-food) industrieën kunnen wel gebruik maken van onze gerecyclede kunststoffen. Onze grote droom? We willen dat onze klanten onze verpakkingen zélf kunnen hergebruiken. Dat ze in de winkel steeds dezelfde zak komen vullen. Een soort van Pieter Pot, maar dan voor diervoeding.

Om de milieuproblemen aan te pakken, moeten we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen. De consument moet netjes wegwerpplastic in de prullenbak gooien en zijn afval scheiden. Als bedrijven alleen nog maar kiezen voor gerecycled plastic, zetten we een grote stap in de juiste richting. Alleen samen kunnen we dit probleem oplossen.

Jammer genoeg heeft iedere oplossing zo zijn nadelen. Maar met circulariteit in het achterhoofd, is mono-PE (voor nu) de beste oplossing voor diervoeding. We kijken positief naar de toekomst: er wordt volop geïnnoveerd en we zien steeds schonere alternatieven verschijnen.

De wereld is continu in beweging. Wij wegen elke mogelijkheid. En komt er een schoner alternatief voor mono-PE? Dan stappen we daarop over.

Wil je meer weten over plastics? Je leest het hier.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.