• Vandaag besteld, morgen geleverd
  • Gratis verzending boven de €30

De zin en onzin van vegetarisch hondenvoer

Kan een hond vegetarisch eten? Stel deze vraag in een groep met hondenliefhebbers en allerlei meningen, aannames en verwijten vliegen over tafel. Tegenstanders zijn van mening dat een hond een echte carnivoor is; voorstanders geven aan dat een hond vega-voer prima kan verwerken.

Waar komt het vandaan?

Het is het jaar 1995 en de oprichter van Yarrah merkt dat veel honden jeuk, doffe vacht, algehele lusteloosheid en andere vage klachten hadden. Zelfs enkele honden die het biologische voer van Yarrah aten, kregen klachten. Na overleg met diverse dierenartsen werd de oorzaak gevonden: de honden reageerden slecht op bepaalde dierlijke eiwitten. Yarrah ontwikkelde daarop een vegetarische brok waardoor bij veel honden de klachten verdwenen.

Is een hond een echte carnivoor?

Ja en nee. Ja, in de zin dat het gebit en maag-darmstelsel goed is ingericht op het eten en verteren van vlees. Nee in de zin dat de hond na tienduizend jaar samenwonen met de mens geleerd heeft ‘met de pot’ mee te eten. Hierdoor is de maag ook in staat geworden plantaardig voedsel te verteren.

Kunnen alle honden vegetarisch eten?

Nee, er zijn honden die het niet goed doen op vega-voer. Zij nemen te weinig voedingsstoffen op en hebben gewoon vlees nodig. Ook is het af te raden om puppy’s (tot één jaar) vegetarisch te voeren. Puppy’s zijn nog volop in de groei en hebben eiwitten nodig om te groeien. Na een jaar kan langzaam overgeschakeld worden op vega-voer.

Is het een compleet voer?

In de loop der jaren is er veel onderzoek naar vegetarisch voer gedaan, onder andere door de Peta. Na toevoeging van L-Carnitine, Taurine en B12 en vervanging van D3 in D2 is het voer nu een compleet vegetarisch voer dat voldoet aan alle eisen.

Heeft je hond vage klachten en denk je dat een allergie voor dierlijke eiwitten hier de oorzaak van zou kunnen zijn? Probeer dan eens ons Vega droogvoer of Vega graanvrij droogvoer voor de hond.

Mens, dier en  natuur
Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Hoe herken je een gelukkige hond?

Wij geven tips hoe je leert herkennen hoe jouw hond zich voelt.

Hond- of kattenvoer: verpakt in een papieren zak? Of toch liever een laagje plastic erom heen?

Is papier wel altijd de juiste vervanger voor plastic verpakkingen? Zoals bijvoorbeeld voor honden- of kattenvoer? Het antwoord op deze vraag vind je in dit blog!

Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij honden en katten

We bespreken een aantal veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij honden en katten en geven tips om hier mee om te gaan.