• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Een hond leren apporteren in 4 stappen

Apporteren is een goede bezigheid voor je hond. Het zorgt ervoor dat je hond beweging krijgt en dat hij leert luisteren. Maar apporteren is ook nuttig! Wanneer je hond heel waakzaam is over zijn speeltjes, kun je met het commando ‘los’ je hond leren zijn speeltje los te laten. Hieronder lees je hoe je je hond kunt leren apporteren.

Wat is apporteren?

Apporteren is een bezigheid waarbij je je hond de opdracht geeft een object te halen en dit ook weer bij je terug te brengen. Het is een manier om gehoorzaamheid te trainen en tegelijkertijd een leuk spel voor de hond.

Kunnen alle honden apporteren?

Ja, in principe zijn alle honden in staat om te apporteren, maar bij sommige honden gaat dit beter of sneller dan bij andere honden. Niet alle honden snappen meteen wat er moet gebeuren of vinden het meteen een leuk spel. Wil je je hond laten apporteren, geef hem dan voldoende tijd om het spel te leren begrijpen.

Apporteren en leeftijd

Iedere hond, ongeacht zijn leeftijd, kan starten met apporteren. Een pup of jonge hond heeft het waarschijnlijk sneller onder de knie. Je kan al beginnen met apporteren met een pup van enkele maanden oud, maar ook oudere honden zijn prima in staat het gehoorzaamheidsspel onder de knie te krijgen.

Benodigdheden voor apporteren

Om te starten met apporteren heb je niet veel nodig. Naast je hond heb je een object nodig die geapporteerd kan worden en een middel om je hond mee te belonen. Dit kunnen snacks zijn, zoals de Yarrah Mini Snack of, als je liever niet beloont met voer, een clicker. Als apporteerobject kun je een officiële dummy gebruiken, maar je kunt ook een favoriet speeltje van je hond nemen.

Tip: gebruik het object waarmee je apporteert alleen hiervoor en laat het niet in huis liggen waar je hond bij kan. Zo zal je hond het object met apporteren gaan associëren.

Apporteren met een hond

Apporteren aanleren

Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je te werk kunt gaan als je je hond wilt leren apporteren. Wil je dit niet alleen doen, dan kun je bij je hondenschool of bij de puppycursus hulp vragen. Voor elke stap geldt: ga niet verder totdat jouw hond de betreffende stap goed beheerst.

Stap 1: Interesse wekken

De eerste stap is om de interesse van je hond te wekken en hem nieuwsgierig te maken naar het te apporteren object. Beweeg de dummy of het speeltje enthousiast heen en weer en speel ermee voor de ogen van je hond. Laat hem het object volgen, maar houdt hem ook op enige afstand. Op een gegeven moment zal hij enthousiast worden, beginnen te kwispelen en met het voorwerp willen spelen.

Stap 2: Pakken

Als je hond nieuwsgierig is geworden naar het object, wil je dat hij het pakt. Zodra je hond in het object wilt bijten, geef je het commando ‘pak’, zodat hij leert dat het pakken van het voorwerp hoort bij dit commando. Beloon je hond met je stem als hij het object pakt. Gebruik je een clicker, dan kun je klikken op het moment dat hij het object in zijn bek neemt. Tip: Je kunt ook oefenen door het object op de grond te leggen, zodat je hond het commando ‘pak’ leert met objecten die op de grond liggen.

Stap 3: Loslaten

Een belangrijk onderdeel van apporteren is dat je hond leert dat hij het object ook weer los moet laten als jij dat wilt. Dit zal hij alleen niet direct doen. Je kunt, als je hond het object vast heeft, een klein snackje voorhouden en het commando ‘af’ of ‘los’ geven. Laat hij het object los, dan beloon je je hond met je stem en geef je de snack of klik je een keer met je clicker. Je hond leert zo dat hij het object kan loslaten en er iets anders leuks voor in de plaats krijgt. Op den duur kan je het geven van snacks verminderen totdat je helemaal geen snack meer geeft. Het verder spelen met of opnieuw apporteren van het object wordt dan de beloning.

Stap 4: Terugbrengen

Als je hond het pakken en loslaten van de dummy of het speeltje goed beheerst, kun je het object weggooien. Je kunt ‘apport’ roepen als je het object weggooit. Als je hond achter het object aangaat en deze daarna in zijn bek neemt, roep je je hond terug. Honden vinden het vaak lastig om het weggegooide object daarna weer af te geven. Misschien dat je hond ermee wegrent in de hoop dat je hem achterna gaat of dat hij, zodra je roept, het object laat vallen en naar je toe komt. Ga in elk geval niet achter je hond aan. Je hond kan het achtervolgen gaan zien als een spelletje. Herhaal de oefening net zo lang tot je hond het begrijpt. Beloon hem met je stem en een snack of met de clicker als hij het goed doet.

Tip: Het apporteren moet een leuke bezigheid zijn én blijven voor je hond. Straf je hond daarom niet als hij niet direct doet wat jij wilt, maar heb geduld. Het kan soms wel dagen of weken duren voordat je hond begrijpt hoe het apporteren werkt. Straffen kan juist ontmoedigend werken. En doet je hond iets goed, beloon hem dan uitvoerig!

Hoe vaak moet je oefenen?

Las iedere dag twee momenten in van maximaal 10 minuten om het apporteren te oefenen. Door regelmatig kort te oefenen, zorg je dat het interessant blijft en wordt het een routine. Begin bij stap 1 en ga pas naar de volgende stap als hij de voorgaande stap goed beheerst.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Wereld Aarde Dag: 3 vragen aan Yarrah

Op 22 april, vieren we Wereld Aarde Dag. Een dag die in het teken staat van duurzaamheid en milieubescherming.

Kat plast in huis: tips om dit probleem te voorkomen

Een van de grootste uitdagingen bij het hebben van een kat is het probleem van het plassen in huis.

Biologische landbouw kan miljarden besparen

Nieuwe studie toont aan dat biologische landbouw miljarden aan milieukosten kan besparen