• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Een kattenluik: katvriendelijk of niet?

Een kattenluik zorgt ervoor dat je kat zelf naar buiten en naar binnen kan zoals het hem uitkomt. Eigenlijk is het een soort reservesleutel voor je kat: handig als jij de hele dag of voor een langere tijd weg bent. Maar is een kattenluik altijd katvriendelijk? Wij vertellen waar je op moet letten.

Verschillende soorten kattenluiken

Er zijn verschillende soorten kattenluiken verkrijgbaar. Vooral de afgelopen jaren is het assortiment kattenluikjes enorm gegroeid, van heel eenvoudig tot superslim. Zo zijn er kattenluiken die enkel bestaan uit een luik in de deur, kattenluiken met een magneet, luiken die reageren op een infraroodsleutel en kattenluiken die werken op een unieke chipcode. Zowel kattenluiken die reageren op een magneet, infraroodsleutel als chip zijn ingesteld op enkel het binnenlaten van jouw kat(ten). Ook verschillen de luiken in grootte; afhankelijk van de grootte van jouw kat en jouw eigen voorkeur kies je de beste optie.

Voordelen van een kattenluik

Het naar buiten en naar binnen lopen zonder dat je zelf steeds de deur open en dicht hoeft te doen, is het grootste voordeel aan een kattenluik én is heel katvriendelijk. Ook als jij op vakantie bent – terwijl je kat thuis is – kan je kat zelf in en uit lopen. Hij is hiervoor dan niet afhankelijk van de oppas. (Uiteraard moet hij in deze periode wel voorzien worden van eten, vers water en een schone kattenbak). Je kat kan op ieder moment zelf bepalen wanneer hij naar buiten of juist naar binnen wil. Het voordeel van een kattenluikje met magneet-, infrarood- of chipfunctie is dat er geen andere katten jouw huis en dus het territorium van je kat kunnen binnendringen. Het nadeel van een luik met een magneet of infraroodsleutel is dat je kat een speciaal halsbandje moet dragen. Een kattenluik werkend op een chip is het meest katvriendelijk.

Nadelen van een kattenluik

Een kattenluik betekent een gat in je deur of muur. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar let hier wel op als je in een huurwoning woont. Je mag niet overal zomaar een gat in maken en een luik plaatsen. Overleg dit dus eerst met de verhuurder. Nog een nadeel van een kattenluik kan het binnendringen van andere katten zijn. Je kat kan hierdoor veel stress ervaren en zich niet meer veilig voelen; op die manier zijn kattenluiken dus niet zo katvriendelijk. Zoals we al eerder aangaven is dit echter met een ‘slim’ kattenluik gemakkelijk verholpen. Naast katten vinden ook inbrekers een kattenluik een mooie manier om een huis binnen te komen, let daarom altijd op dat je inbraakbestendig luik koopt en dat je het op een plek monteert waar je onmogelijk (bijvoorbeeld met je arm of een stok) bij een deur/slot of opening in huis kunt komen.

Je kat laten wennen aan een kattenluik

De ene kat benadert het nieuwtje waarschijnlijk heel onderzoekend, terwijl de ander het alleen maar eng en spannend vindt. Toch moet iedere kat wennen aan het feit dat hij zelf in en uit het huis kan via een luik, terwijl hij dit voorheen niet kon. Heb je al vanaf het begin een kattenluik? Dan is het slim om je kat er zo jong mogelijk gebruik van te leren maken. Wanneer je een goed en bruikbaar kattenluik hebt en je kat eraan gewend is, is een kattenluik zeker katvriendelijk te noemen.

Stap voor stap je kat laten wennen aan een kattenluik

  • Beweeg het luikje open en dicht terwijl je kat toekijkt.
  • Leg een brokje of speeltje aan de andere kan van het luik en kijk wat je kat doet
  • Durft hij er niet doorheen? Ga dan zelf aan de andere kant van het luik zitten en lok de kat middels eten of een speeltje naar je toe.
  • Plak het geopende luikje in het begin eventueel vast met plakband, zodat je kat snapt dat hij er doorheen kan lopen.
  • Zorg aan de zijkanten van het kattenluik aan de buitenzijde voor beschutting; dan ziet je kat niet direct ‘bedreigingen’ als hij zijn hoofd door het luik steekt.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.