Op vakantie, wat doe ik met mijn kat of hond?

Vakantie is ieder jaar weer een feestje! Heerlijk op avontuur door de bergen of relaxen aan zee. Maar wat doe je met je kat of hond terwijl jij op vakantie bent? Laat je je viervoeter thuis, neem je hem mee of breng je hem naar een pension of oppas? Wij zetten alle mogelijkheden voor je op rij. Uiteraard houden we de behoeften van de dieren daarbij in het oog, want als jij op vakantie bent, mag je dier toch ook wel een beetje verwend worden?!
Kat of hond mee op vakantie
Je viervoeter(s) gezellig mee op vakantie? Het kan! Bij een hond is dit gebruikelijker dan bij een kat, maar ook met een kat is het een optie. Blijf je binnen Nederland, dan is de reis vaak niet het grootste probleem. Let er wel op dat je je dier nooit alleen achterlaat in de auto als het erg warm is. Zowel een hond als een kat kan snel oververhit raken. Zorg dat je dier ook tijdens de reis voldoende beweging krijgt, dus las regelmatig een pauze in zodat je dier even de benen kan strekken. Doe je hond of kat daarbij wel een halsband of tuigje met riem aan. Het is namelijk niet te voorspellen hoe hij in een vreemde omgeving zal reageren.
Op vakantie naar het buitenland met kat of hond
Ga je op vakantie naar het buitenland? Houd dan rekening met de regels van verschillende landen, en als je gaat vliegen, met de regels van de verschillende vliegtuigmaatschappijen. Zorg ervoor dat je dier een paspoort heeft en de benodigde en verplichte vaccinaties krijgt. Lees hier meer over het inenten van je kat en hond.
Oppas in huis
Met een oppas in huis kun je je dier(en) met een gerust hart achter te laten. Je kat of hond hoeft zo niet te wennen aan een nieuwe omgeving: zijn lievelingsslaapplekje is er gewoon en het voer wordt op tijd bijgevuld. Is er iemand in de familie die graag op jouw dier zou willen passen, dan is dit natuurlijk helemaal fijn. Anders kun je kiezen voor een professionele dierenoppas.
Maak goede afspraken
Spreek voor je vertrekt goed af wat je dier nodig heeft. Eet je kat iedere ochtend natvoer of juist in de avond? Verschoon je dagelijks zijn bak? Vraag dit dan je oppas ook te doen. Katten zijn gewoontedieren en hechten veel waarde aan routine. Honden moeten uiteraard op tijd uitgelaten worden. Vertel aan je oppas hoe vaak je je hond dagelijks uitlaat en hoeveel beweging hij dagelijks nodig heeft. Komt je oppas liever niet naar jouw huis, maar wil hij wel oppassen in zijn eigen huis? Overweeg dan om je dier naar de oppas te brengen.
Naar het pension
Een derde optie is om je dier naar een pension te brengen gedurende de tijd dat jij van je vakantie geniet. Vaak is er wel een pension bij je in de buurt. Je kunt kiezen voor een speciaal kattenpension of hondenpension, of een dierenpension waar beide dieren welkom zijn. Het is raadzaam om vooraf een keer te gaan kijken met je hond of kat. Zo ontdek je hoe er voor de dieren gezorgd wordt en kan je viervoeter al een beetje rondsnuffelen. Hierdoor raakt hij alvast vertrouwd met zijn vakantieadres. Ga na of ze bij de opvang de honden en katten, naast hun dagelijkse verzorging, ook liefdevolle aandacht geven.
Burenoppas voor je kat
Een veel gekozen optie voor de verzorging van katten tijdens vakantieperioden is een burenoppas. Vaak vinden buren het helemaal geen probleem om dagelijks je kat van voer te voorzien en regelmatig zijn bak leeg te scheppen. Maar dat je buren ook dagelijks met je dier knuffelen, kun je niet van zomaar van ze verwachten. Bespreek dit vooraf met hen. Leg je buren goed uit wat je kat dagelijks nodig heeft en waar ze alles kunnen vinden. Zorg ook voor voldoende voer en kattengrit in huis, zodat ze niet met lege handen staan. En zorg natuurlijk altijd voor voldoende uitdaging in huis en een veilige leefomgeving.
Burenoppas voor de hond
Een burenoppas voor een hond is wat minder gebruikelijk. Een hond moet immers dagelijks uitgelaten worden en heeft gezelschap in huis nodig. Honden hechten over het algemeen meer aan de baas dan katten. Daarom is het voor een hond beter om deze bij een oppas te brengen of iemand in huis te vragen.
Paspoort en inentingen
Breng je je dier naar een pension of gaat hij mee op vakantie? Dan moet het beschikken over een (internationaal) paspoort, een gezondheidsverklaring van de dierenarts hebben en volledig ingeënt zijn.