• Gratis verzending boven de €50
 • Vandaag besteld, morgen geleverd

Kat binnen houden? Zorg voor voldoende uitdaging en beweging

Vanwege het steeds drukker wordende en gevaarlijke verkeer kiezen meer mensen ervoor hun katten binnen te houden. In principe is dit goed mogelijk, als je kat maar voldoende ruimte en uitdaging heeft. Overweeg jij je kat binnen te houden? Lees dan onderstaande tips hoe je je kat gezond en stressvrij houdt.

Kun je een kat binnen houden?

Van nature zijn katten echte jagers. Ze genieten ervan om te jagen op bijna alles wat springt, rent of kruipt. Een buitenkat kan zich hier dan ook uren mee vermaken. Het klinkt daarom een beetje tegenstrijdig om een kat altijd binnen te houden. Toch vinden ze het binnen ook heel fijn (met al die warme slaapplekjes). Vooral als je hem van kleins af aan direct binnenhoudt, vindt je kat het waarschijnlijk prima om in huis te leven. Ook leven binnenkatten over het algemeen langer, omdat ze aan minder gevaren worden blootgesteld. Wel moet je in huis voor voldoende uitdaging en prikkels zorgen om ervoor te zorgen dat je indoor kat zijn instincten kan bevredigen.

Tips voor voldoende uitdaging en beweging

 • Kattenspeeltjes

  Speeltjes zijn (vooral in het begin) heel belangrijk. Vaak zijn katten al met het kleinste speeltje tevreden: een balletje, een nepmuis of wat dacht je van een leeg wc-rolletje, kartonnen doos of papieren zak?

 • De onmisbare krabpaal

  Een krabpaal is onmisbaar; een kat moet zijn nagels ergens aan scherpen. Als je hem geen krabpaal geeft, is je bank, tapijt of die mooie stoel waarschijnlijk het slachtoffer.

 • Rustig hoekje

  Een kat vindt het fijn als hij op afstand naar iets kan kijken en zich zo nu en dan terug kan trekken in een rustig hoekje. Een huis met minimaal twee kamers of een grote kamer met een rustige hoek is daarom een must.

 • Vensterbank

  Waar katten ook heel blij van worden: naar buiten kijken! Zorg ervoor dat je kat op de vensterbank kan zitten of een plek heeft om uit het raam te kijken en alles kan volgen wat er buiten gebeurt.

 • Eten op hoogte

  Zet het eten van een binnenkat op hoogte. Zo stimuleer je hem te bewegen en maak je het jachtinstinct in hem los.

kat binnen houden

Spelen met de kat: goed voor de kat en het baasje

Katten vinden het heerlijk om samen met hun baasje te spelen. Daag hem uit met een touwtje, balletje, nepmuis, propje papier of kartonnen doos met krantensnippers. Door indoor katten te laten jagen op een touwtje dat beweegt of achter een bal of muisje aan te rennen, wordt je kat geprikkeld om te bewegen en zijn jachtinstinct aangewakkerd. Dit draagt bij aan een goede gezondheid. Vooral kittens hebben veel behoefte aan spelen. Door iedere dag ongeveer twintig minuten met ze te spelen, bouw je samen een goede band op én weet je zeker dat ze voldoende bewegen. Door de speeltjes af te wisselen, houd je het spannend en uitdagend.

Wist je dat... spelen met de kat ook voor mensen heel gezond is? Het laat je even aan iets anders denken en zeg nu zelf, van zo’n blije kat word je toch automatisch gelukkig!

Vergeet de kattenbak niet!

Een kat die altijd binnen is, heeft uiteraard een kattenbak nodig. Lees in onze blog meer over waar je op moet letten bij de aanschaf en het plaatsen van een kattenbak.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.