• Gratis verzending boven de €50
 • Vandaag besteld, morgen geleverd

Hoe weet je dat een kat gezond is?

Natuurlijk wil je dat je kat zo lang mogelijk gezond blijft. Je hebt zelf niet alles in de hand, maar je bijdrage aan een gezonde levensstijl van je dier is onmisbaar. Denk aan inenten, goede voeding, verzorging enzovoort. Om te beoordelen of je kat gezond is, is het handig om eerst de kenmerken van een gezonde kat te herkennen. Daarom hier een aantal weetjes over de gezondheid van je kat.

Controleer de huid en vacht

Aan de huid en vacht van je kat kun je goed afleiden of je kat gezond is: een gezonde vacht is schoon en vrij van klitten. Ook de huid moet schoon en gaaf zijn. Een schilferige huid, kale plekken of wondjes wijzen op klachten. Dit laatste kan bijvoorbeeld komen door veel krabben als je kat vlooien heeft; maar ook voedselintolerantie kan meespelen. Draagt je kat een halsbandje? Controleer dan altijd of deze niet te strak zit, of het kan breken als hij ermee vast komt te zitten en of het geen kale plekken veroorzaakt.

Hoe weet ik of mijn kat vlooien heeft?

Als je bij het controleren of kammen van de vacht zwarte puntjes ziet, dan is de kans groot dat dit vlooienpoepjes zijn. Je kunt het controleren door de zwarte puntjes nat te maken. Kleuren ze rood? Dan zijn het vlooienpoepjes en zijn er dus ook vlooien aanwezig. Lees hier meer over wat te doen bij vlooien.

vlooien bij katten

Lichaamstemperatuur

Als je kat gezond is, is de lichaamstemperatuur tussen 38 en 39 graden Celsius, gedurende de dag kan het echter wat schommelen. Je kunt de temperatuur zelf opmeten met een thermometer, maar het is veiliger en beter om naar een dierenarts te gaan als je denk dat je kat koorts heeft.

Schone ogen, neus, oren , nagels en gebit

Om te checken of je kat gezond is, is het goed om naast de vacht ook zijn ogen, neus, oren, nagels en gebit te controleren.

 • Ogen

 • Wat slaap in de ooghoeken kan gebeuren en is ook helemaal niet erg, maar traanogen of pus is geen goed teken.

 • Neus

 • Katten horen een schone neus te hebben; een vieze neus kan onder andere een symptoom van niesziekte zijn.

 • Oren

 • De binnenkant van de oren moet schoon zijn. Overmatig oorsmeer kan leiden tot oorontsteking of het wijst op oormijt. Krabt je kat veel aan zijn oren? Houd de situatie dan scherp in de gaten en bezoek zo nodig een dierenarts.

 • Nagels

 • Katten hebben nagels nodig om te klimmen. Ze moeten scherp, maar niet te lang zijn. Bij een kat die de gelegenheid krijgt om zijn nagels te scherpen (bijvoorbeeld een krapbaal of bij een buitenkat een boom) is het niet nodig om nagels te knippen. Worden de nagels toch te scherp en onhandig lang, dan zijn er speciale schaartjes verkrijgbaar of kun je hulp van de dierenarts vragen.

 • Gebit

 • Het controleren van het gebit is vaak een vervelend klusje. Toch is het goed om even te checken of de tanden schoon zijn. Verkleuring kan wijzen op tandplak of tandsteen en dat kan resulteren in vervelende ontstekingen en serieuze bijkomende aandoeningen.

gezond gebit bij katten

Tandjes wisselen

Een kitten tussen de 12 weken en 6 maanden kan last hebben van het wisselen van zijn tanden. Gedurende de wisseltijd kunnen kittens wat van slag zijn en hebben ze vaker last van diarree. Help ze een beetje met onze biologische Mini Snack of biologische kauwstaafjes: de snacks zijn hard genoeg om de losse tandjes te verwijderen en bieden je kitten verlichting tijdens het doorkomen van de nieuwe tanden en kiezen.

Actief

Een gezonde kat heeft energie en is actief en flexibel: geen boom of tafel is te hoog voor een kat. Zie je dat jouw kat moeite heeft met lopen, rennen, klimmen of springen? Neem dan contact op met een dierenarts.

Ontlasting

De ontlasting van een gezonde kat is stevig. Diarree kan ontstaan door verkeerd eten, het wisselen van de tanden, maar ook door darmklachten, voedselintolerantie of wormen. Houd dit goed in de gaten.

Urine

Katten hebben relatief snel last van urinewegproblemen zoals blaasontsteking of blaasgruis. Dit komt omdat katten gevoelig zijn voor stress, maar kan ook komen doordat ze vaak te weinig drinken. Je herkent problemen aan bloed bij de urine, kleine plasjes, onzindelijkheid of moeilijk lopen. Natvoer voeren naast het droogvoer helpt om het vochtgehalte van je kat op peil te houden.

actieve en gezonde kat

Een gezonde kat heeft eetlust

Katten eten het liefst de hele dag door kleine porties. Heeft jouw kat geen eetlust of is hij erg kieskeurig? Controleer dan of bovenstaande punten allemaal wel in orde zijn. Neem bij twijfel contact op met een dierenarts.

Vaccineren

Kittens krijgen al in de baarmoeder en via de moedermelk verschillende afweerstoffen binnen. Binnen enkele weken na de geboorte nemen deze af en dan moeten de kleintjes zichzelf gaan beschermen. Dit kan alleen als een kitten gevaccineerd is door de dierenarts. Zo is je kat altijd beschermd tegen besmettelijke ziektes. Je kitten tegen wormen behandelen kan vanaf een leeftijd van vier weken met een wormkuur.

Titeren

Met titeren wordt er bloed afgenomen om te kijken hoeveel antilichamen in het bloed van je kat aanwezig zijn. Met vaccineren hoort het immuunsysteem te reageren door antilichamen aan te maken. Niet bij alle vaccinaties gebeurt dat. Vaccinaties kunnen bijwerkingen hebben en dat wil je uiteraard voorkomen. Door eerst te titeren en het lichaam van je kat te controleren op antilichamen, kunnen onnodige vaccinaties voorkomen worden.

Biologisch kattenvoer paté met zalm

€ 22,95
Biologisch kattenvoer chunks met vis

€ 24,80
Biologische filets met rund in saus

€ 19,46

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.