• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Kat verzorgen, waar moet je op letten?

Een goede verzorging draagt bij aan de gezondheid van je kat. Over het algemeen zijn katten zelf een ster in hun lichamelijke verzorging, maar soms moet je een beetje helpen. Hoe je kat verzorgen? Wij geven antwoord.

Vacht en huid

Het grootste deel van de kat verzorgen bestaat in onze ogen uit de kat voeren en de kattenbak schoonhouden. Voor de kat zelf bestaat dit voor een groot deel uit het verzorgen van de vacht. Katten kunnen er uren zoet mee zijn. Een kattentong heeft harde papillen waarmee ze hun vacht schoonhouden en losse haren eruit halen. Omdat er veel verschillende kattenrassen en kruisingen bestaan, is het niet eenvoudig om precies aan te geven hoe een gezonde vacht eruit ziet. Voor een Ragdoll is een pluizige vacht bijvoorbeeld gezond, terwijl een Bengaal juist een gladde en zijdeachtige vacht hoort te hebben.

Kenmerken van een ongezonde vacht

Een ongezonde vacht van een kat is te herkennen aan de volgende punten:

  • Kale plekken
  • Vervilten haren
  • Klitten
  • Schilfers
  • Rode plekken
  • Wondjes door veel krabben

Heeft je kat bovenstaande kenmerken? Neem dan contact op met je dierenarts. Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor je kat geen gezonde vacht en huid heeft. Je dierenarts kan je helpen bepalen wat de oorzaak is.

kat verzorgen

Kat verzorgen: moet ik mijn kat borstelen?

Bij het verzorgen van een kat met lange haren is borstelen een vast onderdeel. Kam de vacht met een speciale kattenborstel om klitten te voorkomen. Katten met een kortharige vacht hebben hier geen last van, maar wanneer een kat in een verharingsperiode zit, is borstelen wel aan te raden. De kat krijgt zo veel minder haren binnen tijdens het schoonlikken en het geeft minder haaroverlast in huis.

Moet ik mijn kat wassen?

De meeste katten hoeven niet gewassen te worden, maar als je dat toch doet, gebruik dan een biologische of natuurlijke kattenshampoo. Goed en zuiver voer waar geen onnodige en kunstmatige toevoegingen inzitten, draagt ook bij aan een gezonde huid en vacht.

Ook de ogen, neus, oren, nagels en het gebit moeten schoon zijn. Lees op onze blog meer over een kat verzorgen en de kenmerken van een gezonde kat.

Biologisch kattenvoer paté met zalm

€ 24,80
Biologische kauwstaafjes voor katten

€ 1,75
Biologische kattenbakvulling

€ 14,65
Biologische filets met rund in saus

€ 21,70
Biologisch kattenvoer chunks met kip

€ 3,65

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Wereld Aarde Dag: 3 vragen aan Yarrah

Op 22 april, vieren we Wereld Aarde Dag. Een dag die in het teken staat van duurzaamheid en milieubescherming.

Kat plast in huis: tips om dit probleem te voorkomen

Een van de grootste uitdagingen bij het hebben van een kat is het probleem van het plassen in huis.

Biologische landbouw kan miljarden besparen

Nieuwe studie toont aan dat biologische landbouw miljarden aan milieukosten kan besparen