• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Hoe maak ik mijn kitten zindelijk?

Een kitten zindelijk maken is over het algemeen niet moeilijk. Dit komt doordat katten van zichzelf heel schone dieren zijn en omdat kittens van de moederpoes leren hoe je gebruik maakt van een kattenbak. Om je kitten nog sneller en gemakkelijker zindelijk te maken, geven we je een aantal tips!

Zorg voor een toegankelijke kattenbak

Om een kitten zindelijk te maken, is een kattenbak natuurlijk essentieel. Zoek met zorg een geschikte plek uit voor de kattenbak. Kijk vanuit het oogpunt van een kitten; is de kattenbak niet te hoog en staat hij wel op een toegankelijke plek en niet in de buurt van voerbakjes? Haal in het begin het deksel van een overdekte kattenbak af. Dit maakt de bak toegankelijker voor je kitten. Zorg er ook voor dat een kitten altijd bij de kattenbak kan komen. Ook als jij weggaat, moet je kitten bij de bak kunnen. Als er een deur dichtvalt (tijdens het spel van je kitten bijvoorbeeld) en je kitten niet meer bij de kattenbak kan, zal hij ergens anders een plekje moeten vinden en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Help je kitten zindelijk te worden

Voor een kitten zindelijk is, moet hij soms eerst even geholpen worden, vooral als het diertje te vroeg bij de moeder is weggehaald of als het zonder moederpoes moet opgroeien. Zet je kitten in de ochtend, de avond en na het eten op de kattenbak. Dit zijn vaak momenten dat een kitten zijn behoefte doet. Het kan ook helpen als je zachtjes over zijn buikje te wrijft, zo stimuleer je de spijsvertering. Let verder op tekenen van miauwen en onrustig rondlopen. Zet hem in dat geval even op de kattenbak om te kijken of hij zich zo gedraagt omdat hij ‘moet’. Tip: Laat geen kleding of plastic tassen op de grond slingeren. Een kitten kan denken dat hij daar zijn behoefte op mag doen.

Maak de kattenbak schoon

Schep de ontlasting elke dag uit de kattenbak en maak de kattenbak regelmatig schoon met water, waarna je het kattengrit vervangt. Katten zijn schone dieren en houden van een schone bak. Gebruik bij het schoonmaken geen geurtjes, daar houden katten niet van. Schoonmaken met soda of een geurloos schoonmaakmiddel is geen probleem.

kitten zindelijk maken

Zorg voor voldoende kattenbakken

Er wordt aangeraden per kat één kattenbak plus één kattenbak extra te rekenen, dus bij één kat zijn dit twee kattenbakken. Bij twee katten ga je uit van drie, en bij drie katten van vier. Maar als je kat van begin af aan gewend is aan één kattenbak, is dit in de meeste gevallen ook geen probleem. Als iedere kat maar een eigen kattenbak heeft.

Kitten al zindelijk

Soms is een kitten zindelijk gemaakt door zijn moeder. Dat is voor jou als nieuw baasje natuurlijk heel fijn. Vraag in dat geval welk kattengrit de fokker in de kattenbak doet. Door hetzelfde kattengrit te gebruiken, weet je kitten dat hij hier zijn behoefte moet doen.

Kat niet meer zindelijk

Plast of sproeit je kat opeens buiten de kattenbak, terwijl hij eerst altijd heel netjes naar de kattenbak ging? Onzindelijkheid kan meerdere oorzaken hebben. Raadpleeg in het geval van plotselinge onzindelijkheid altijd eerst een dierenarts. Je kat kan immers ook medische problemen hebben, zoals een blaasontsteking of blaasgruis.

Lees ook: Kattenbak kopen: waar moet je op letten

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.