• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Wat te doen als mijn kat vlooien heeft?

Wanneer je erover praat, beginnen de meeste mensen zichzelf te krabben: vlooien. Het zijn kleine parasieten die het hele jaar voorkomen, vervelende jeuk veroorzaken en dol zijn op kattenbloed. Gelukkig kun je ze voorkomen door anti-vlooienmiddel te gebruiken. Lees hier meer over vlooien bij je kat.

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn parasieten die het hele jaar voorkomen, maar vooral aanwezig zijn in warme perioden. De vlo kent vier levensfases: ei, larf, pop en volwassen parasiet. De eitjes, larven, poppen of vlooien bevinden zich in de directe leefomgeving van je kat; dit kan buiten zijn, maar ook binnen in huis. Via andere dieren worden vlooien vaak overgedragen, denk aan honden, konijnen, maar ook egels.

Hoe zie ik dat mijn kat vlooien heeft?

Wanneer je kat zichzelf vaak krabt en bijt, is dat een goede indicatie dat hij vlooien heeft. Voor een kat zijn vlooien erg vervelend. Ze kunnen hem onder andere infecteren met lintworm. Bovendien kunnen katten allergisch zijn voor vlooien en vlo-bestrijdingsmiddelen.

Vlooien bij kittens

Voor een kitten zijn vlooien niet alleen vervelend, maar ook nog eens gevaarlijk. Vlooien voeden zich met het bloed van je kitten. Als veel vlooien dit tegelijk doen, kan je kitten er zelfs aan overlijden. Het is dus belangrijk om vlooien altijd te bestrijden.

Tip: controleer op vlooienpoepjes

Door de haren van de kattenvacht zijn de vlooien zelf vaak slecht te zien. Vlooienpoepjes daarentegen zijn beter te zien. Dit zijn kleine zwarte stipjes die lijken op vuil. Door de zwarte puntjes op een nat doekje te leggen, kun je zien of het vuil of iets ander is. Verkleuren de zwarte stipjes rood? Dan gaat het om vlooienpoepjes en weet je dus zeker dat je kat vlooien heeft.

Vlooien bestrijden

Nu je weet dat je kat vlooien heeft, is het noodzakelijk deze te bestrijden. Er zijn biologische spray’s of poeders beschikbaar in de betere dierenwinkels. De meeste anti-vlooienmiddelen voor katten zijn drie maanden werkzaam, maar controleer dit altijd op de verpakking. Let verder goed op de juiste dosering en soort. Gebruik geen vlooienbestrijdingsmiddel op je kat dat voor kleine honden of puppy’s geschikt is. Ook al kan het om dezelfde vlooiensoort gaan, de stofwisseling van een kat is anders dan die van een hond. Vooral middelen met de werkzame stof permethrin zijn niet geschikt voor katten. Let er bovendien op dat je voor je kitten een lagere dosering of ander middel gebruikt dan voor volwassen katten.

Vlooienkam

Gebruik een vlooienkam om je kat goed te controleren op vlooien en ze te verwijderen uit de vacht van je dier. Kies bij voorkeur een ijzeren kam: een plastic kam is niet zo effectief.

Vlooien in huis

Vlooien houden van een warme, vochtige omgeving, dus ook in jouw huis vinden ze het heel fijn. Een hoogpolig tapijt of vloerkleed is bijvoorbeeld een ideale leefomgeving, maar ook op kussens, dekens en in kleine hoekjes en plinten nestelen de vlooien zich graag. Als je kat vlooien heeft, is het dus belangrijk om je huis goed schoon te maken om een plaag te voorkomen. Was alles wat je kunt wassen op tenminste 60 graden, stofzuig regelmatig en spray in je huis met een anti-vlooienmiddel.

Vlooien bij katten voorkomen

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Begin met een vlooienprogramma voor al je huisdieren voordat het vlooienseizoen (warme perioden) begint. Een dier dat buiten komt, kan alle dieren in huis besmetten. De dierenarts kan advies geven voor de beste anti-vlooienmiddelen.

Ontwormen en inenten

Voor een goede gezondheid van je kat, is het – naast ontvlooien – belangrijk om je kat te ontwormen en te vaccineren tegen vervelende ziekten.

Biologisch kattenvoer paté met zalm

€ 24,80
Biologische kauwstaafjes voor katten

€ 1,75
Biologisch kattenvoer paté in 3 smaken

€ 12,55
Biologische filets met kalkoen in saus

€ 21,70

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Wereld Aarde Dag: 3 vragen aan Yarrah

Op 22 april, vieren we Wereld Aarde Dag. Een dag die in het teken staat van duurzaamheid en milieubescherming.

Kat plast in huis: tips om dit probleem te voorkomen

Een van de grootste uitdagingen bij het hebben van een kat is het probleem van het plassen in huis.

Biologische landbouw kan miljarden besparen

Nieuwe studie toont aan dat biologische landbouw miljarden aan milieukosten kan besparen