• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Wat mag een kitten eten en drinken?

Goede voeding is heel belangrijk voor de gezondheid en groei van je kitten, maar wat mag een kitten eten en drinken en wat niet? Wij geven tips!

Van moedermelk tot vast voer

De eerste weken van hun leven drinken kittens alleen maar moedermelk. Tot 3 à 4 weken volstaat deze moedermelk, daarna kunnen de katjes bijgevoerd worden met blikvoeding. Vanaf 6 à 7 weken kunnen de meeste kittens over op vast voer en hoeven ze niet meer bij hun moeder te drinken. Vanaf 8 à 9 weken kunnen de kittens het nest verlaten en naar de nieuwe eigenaar (maar later is beter). Waarschijnlijk was jouw kitten bij aanschaf ook al enkele maanden oud.

Wat mag een kitten eten?

Je wilt je kitten natuurlijk een zo goed mogelijk thuis geven en daar hoort goede voeding bij. Een kitten van 6 weken mag zowel droogvoer (brokjes) als natvoer (blikvoeding). Brokjes kunnen nog wel wat te hard zijn voor de kleine tandjes, week ze daarom in het begin even in lauwwarm water. Yarrah Grain-Free kattenvoer is heel geschikt voor kittens. De brokjes hebben een hoger eiwit- en vetgehalte, en dat is belangrijk voor de groei en gezondheid van kittens.

Eiwit en vetten: belangrijke voedingsstoffen in het eten van een kitten

Kittens groeien in hun eerste levensfase het snelst. Eiwitten en vetten zijn onmisbare voedingsstoffen om deze groei te stimuleren. Zorg wel voor de juiste verhouding eiwit en vetten, wij geven het advies van 32% eiwit op 13% vet. Eiwit zorgt voor een verantwoorde groei en vetten geven de kitten energie om voldoende te kunnen bewegen. Naast eiwitten en vetten is het belangrijk om voor voeding te kiezen zonder chemische conserveringsmiddelen en kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Hiermee verklein je de kans op allergieën en andere gezondheidsproblemen. Al het voer van Yarrah is volledig biologisch en bevat dus geen chemische conserveringsmiddelen of kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen.

wat mag een kitten eten en drinken

Water en natvoer

Katten zijn van nature slechte drinkers, maar net als ieder ander dier en mens hebben ook katten water nodig om te leven. Gemiddeld hebben katten per kg lichaamsgewicht 50 ml water nodig, dat is bij een kitten van 500 gram dus 25 ml. Omdat het lichaam van een kitten voor een groter deel uit water bestaat dan dat van een volwassen kat, is voldoende vocht voor kittens extra belangrijk. Je kunt een kitten helpen om genoeg vocht binnen te krijgen door hem natvoer te geven. Bijna alle katten vinden dat een echte traktatie en doordat het veel vocht bevat, krijgt hij direct wat van het nodige water binnen. Het natvoer van Yarrah is geschikt voor alle leeftijden, van kitten tot senior katten. Zorg naast het natvoer dat er altijd een of meerdere drinkbakjes vers water staan. Zo kan je kat een slokje nemen wanneer hij zin heeft. Water op kamertemperatuur is het beste. Merk je dat je kitten opeens veel meer of juist minder water drinkt? Neem dan contact op met een dierenarts.

Hoeveel maaltijden per dag

Katten staan bekend om hun vele, maar kleine maaltijden per dag. Gemiddeld eet een kitten zo’n 5 à 6 keer per dag. Ze eten steeds maar kleine hoeveelheden, omdat hun maag nu eenmaal niet groot is. Brokjes kun je goed de hele dag laten staan; deze blijven knapperig en vers. Natvoer geef je maximaal een keer per dag of verspreid in twee maaltijden per dag, zodat het niet vies wordt of bederft. Bekijk ons voedingsschema bij de producten voor de aanbevolen hoeveelheid voeding per dag. Onze voercalculator kan je daarnaast helpen uitrekenen hoeveel jouw kat aan droogvoer en natvoer per dag mag hebben.

Overstappen naar andere voeding

Vraag bij het ophalen van je kitten altijd wat voor voer de kitten krijgt, zo weet je waar de kitten aan gewend is. Als je zelf ander voer wilt geven, kun je langzaam maar zeker overstappen door het nieuwe voer gedurende zeven dagen te mengen met het huidige voer. Verminder langzaam de hoeveelheid van het huidige voer en verhoog de hoeveelheid nieuwe voeding. Om de overgang naar biologisch voer van Yarrah makkelijker te maken, kun je voor € 9,99 een Over op Organic pakket voor je kat aanschaffen. Dit pakket bevat droogvoer en natvoer voor 7 dagen en is perfect om je kat te laten wennen aan biologisch voer.

Kattenverzekering

Een kitten in huis is enorm leuk, maar ook een grote verantwoordelijkheid. Kittens zijn namelijk extra kwetsbaar en moeten in hun eerste levensjaar regelmatig naar de dierenarts. Maar helaas is zo’n bezoekje aan de dierenarts vaak duurder dan je denkt en ben je soms wel duizenden euro’s kwijt. Met de kattenverzekering van Petplan ben je verzekerd tegen onverwachte hoge medische kosten en krijgt je kat de zorg die hij verdient. Wel zo’n fijn gevoel.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.