• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Veilige leefomgeving voor je kat

Een kat is een gezellige huisgenoot. Het wordt nog gezelliger als jullie op een ontspannen en veilige manier samenleven. Daarom een blog over hoe je een veilige leefomgeving voor je kat creëert. Zeker weten dat je kat je er dankbaar voor is!

Veilige leefomgeving met verstopplekjes

Katten vinden het fijn om zich ergens in terug te trekken; denk aan een kartonnen doos of tas waar katten vaak direct in kruipen. Deze verstopplekjes geven het gevoel van veiligheid en geborgenheid en dat hoort zeker thuis in een veilige leefomgeving voor je kat. Een mandje met een opstaande rand vinden katten ook heel fijn. Dit is écht hun plekje. Zorg voor meerdere verstopplekjes of mandjes, ook als je maar één kat hebt.

Veilige leefomgeving voor je kat: let op ramen!

Het komt helaas regelmatig voor: katten die uit het raam of van het balkon vallen. Vooral als je op een flat of in een appartement woont, moet je hier voorzichtig mee zijn. Laat je kat nooit alleen op het balkon of zorg voor goede afbakening. Vaak vallen katten doordat ze achter een vogeltje of vlindertje aanzitten en, ondanks dat katten vaak op hun pootjes terecht komen, gaat het toch nog vaak mis. Ook kantelramen of openstaande ramen kunnen gevaarlijk zijn. Bij kantelramen bestaat het gevaar dat katten vast kunnen komen te zitten. En bij openstaande ramen geldt hetzelfde als bij openstaande balkondeuren: katten vallen naar beneden en komen niet altijd op hun pootjes terecht. Voorkom beide gevallen door kantelramen niet open te laten staan in een ruimte waar je kat kan komen – of beveilig ze – en zorg dat er geen openstaande ramen zijn waar waar je kat doorheen kan. Let op: katten zijn bijzonder flexibel en wurmen zich door de kleinste gaatjes. Een stevige hor voor het raam plaatsen is ook een optie.

Zitplaats op niveau

Katten hebben graag overzicht. Daarom is een zitplaats op hoogte aan te raden. Denk daarbij aan een plank aan de muur, een hoge tafel, een vensterbank of een kast. Er bestaan ook veel krabpalen met een ligplaats op hoogte. Vanaf die hoogte hebben katten overzicht en kunnen ze de wereld ongestoord bekijken. Let er wel op dat de zitplekken altijd stevig bevestigd zijn en dat de katten niet naar beneden kunnen vallen. Ook buiten hebben katten graag een zitplaats op niveau. Het dak van een tuinhuisje kan dan al voldoende zijn.

Zorg met de juiste voorzieningen voor een veilige leefomgeving voor je kat

Voor je een kat aanschaft, is het natuurlijk van groot belang dat je de juiste voorbereidingen treft. Denk aan een kattenbak en een mandje, maar ook speeltjes zijn heel belangrijk.

Kamerplanten en een kitten

Kamerplanten kunnen heel mooi zijn, maar sommigen zijn voor katten giftig. Vooral als katten jong zijn en veel alleen thuis zijn, willen ze nog wel eens knabbelen aan het mooie groene blad van planten. Vervang deze planten of zet ze op een plek waar de kat er niet bij kan.

Veilige leefomgeving voor je kat

Veilige tuin voor katten

Bij een veilige leefomgeving voor je kat moet je ook denken aan de tuin. Als je kat altijd binnen is, hoef je hier uiteraard geen rekening mee te houden, maar bij een buitenkat is het goed om te zorgen voor een katvriendelijke tuin. Vermijd giftige planten en zorg ook hier voor verstopplekjes en voldoende klimgelegenheid. Denk aan een aantal potten of struiken waar je kat zich achter kan verschuilen of een boom waarin hij kan klimmen. Buitenkatten spelen en jagen het liefst ’s nachts, maar dit kun je sturen door bijvoorbeeld je kat ’s avonds na het eten binnen te houden. Als je aan een drukke weg woont, is het beter om je kat vanaf het begin binnen te houden of je tuin zodanig te beveiligen dat de kat er niet uit kan, omdat het risico op een aanrijding groot is.

Binnenkat versus buitenkat

Als je kat altijd binnen is, is het noodzakelijk om binnen meer aan te passen; vooral uitdaging en beweging zijn belangrijk. Daar waar een buitenkat volop kan spelen en jagen, moet een binnenkat al zijn energie binnenshuis kwijt kunnen.

buitenkat

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.