• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Je hond inenten: waarom en wanneer?

Om te voorkomen dat je hond besmettelijke ziektes oploopt, moet je hem laten vaccineren. Waarom en wanneer je dit precies doet, leggen we je graag uit.

Waarom je hond inenten?

Er zijn verschillende besmettelijke hondenziektes in ons land. Door je hond te vaccineren, kun je hem tegen deze ziektes beschermen. Door het toedienen van vaccinaties maakt een hond antilichamen tegen de ziektes aan, waarmee hij beschermd wordt. Hiermee draag je bij aan een goede gezondheid van je hond.

Weten wat je nog meer kunt doen voor een goede gezondheid van je hond? Lees dan dit uitgebreide artikel over gezondheid.

Titeren

Met vaccineren hoort het immuunsysteem van je hond antilichamen aan te maken, maar dat gebeurt niet bij alle vaccinaties. Vaccinaties kunnen vervelende bijwerkingen hebben. Om er zeker van te zijn dat dit niet gebeurt, kun je je hond of pup laten titeren. Met titeren wordt er bloed afgenomen om te kijken hoeveel antilichamen in het bloed van je hond aanwezig zijn. Door te titeren en het lichaam van je hond te controleren op antilichamen kunnen onnodige vaccinaties voorkomen worden.

Wanneer inenten?

Wanneer je je hond moet laten vaccineren is afhankelijk van zijn leeftijd. In onderstaand schema kun je in één oogopslag zien hoe vaak je hond gevaccineerd moet worden en wanneer.

Leeftijd Inenting tegen:
1 6 weken Parvo en Hondenziekte
2 8-9 weken Parvo en Ziekte van Weil
3 12 weken Parvo, Hondenziekte, Ziekte van Weil, Besmettelijke leverziekte
4 1 jaar Parvo, Hondenziekte, Ziekte van Weil, Besmettelijke leverziekte

Pups moeten vaker gevaccineerd worden dan oudere honden. Voor de laatsten geldt dat je na drie jaar het bloed van de hond kunt laten onderzoeken op de aanwezigheid van antilichamen (de zogenaamde titerbepaling). Als er te weinig antistoffen aanwezig zijn, weet je dat het tijd is voor een herhalingsvaccinatie.

Tegen welke ziektes?

Honden worden standaard ingeënt tegen de volgende ziekten, deze worden ook wel kernziekten genoemd:

  • Parvo
  • Hondenziekte
  • Ziekte van Weil (deze vaccinatie werkt slechts een jaar en moet jaarlijks herhaald worden)
  • Besmettelijke leverziekte

Kennelhoest

Honden worden niet standaard ingeënt tegen kennelhoest. Dit gebeurt alleen als er een verhoogd risico op deze ziekte is. De ziekte komt regelmatig voor in kennels, in pensions of bij shows. De dierenarts kan helpen besluiten of het nodig is om de hond hiertegen in te enten.

Ontwormen

Ontworm je hond het liefst een week of twee voor je hem laat vaccineren. Gebleken is namelijk dat vaccinaties effectiever zijn als de hond kort daarvoor ontwormd is. Door het ontwormen en de vaccinaties te spreiden, hoeft je hond niet tegelijkertijd wormen te bestrijden en antilichamen tegen ziektes aan te maken.

Biologisch Puppy hondenvoer

€ 22,35
Biologisch hondenvoer paté in 3 smaken

€ 11,50
Biologisch hondenvoer paté met kip

€ 22,80

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.