Hoe herken je een gezonde hond?

Je zorgt zo goed mogelijk voor je hond, omdat je wilt dat hij een lang en gezond leven heeft. Goede voeding, voldoende beweging en een goede verzorging kunnen hierbij helpen, hoewel je natuurlijk niet alles zelf in de hand hebt. Met deze tips houd je in de gaten of je hond gezond is.
Je hond vaccineren
Voor een aantal hondenziekten kun je je hond laten vaccineren. Door je hond te laten vaccineren, kun je hem beschermen tegen onder andere parvo, hondenziekte en de ziekte van Weil. Zeker bij pups is dit heel belangrijk, omdat ze in de eerste weken nog de antistoffen van hun moeder hebben, maar deze daarna afnemen en ze dus zelf weerbaarder moeten worden.
Titeren
Met titeren wordt er bloed afgenomen om te kijken hoeveel antilichamen in het bloed van je hond aanwezig zijn. Met vaccineren hoort het immuunsysteem te reageren door antilichamen aan te maken. Niet bij alle vaccinaties gebeurt dat. Vaccinaties kunnen bijwerkingen hebben en dat wil je uiteraard voorkomen. Door eerst te titeren en het lichaam van je hond te controleren op antilichamen, kunnen onnodige vaccinaties voorkomen worden.
Vlooien en teken bestrijden
Je hond kan last krijgen van nare parasieten, zoals vlooien of teken. Vlooien komen het hele jaar door voor en kunnen zorgen voor vervelende jeuk. Ook kunnen ze lintwormen overbrengen. Je doet er goed aan je hond regelmatig op vlooien en teken te controleren. Dit doe je door zijn oren en huidplooien na te kijken en je hond regelmatig te borstelen. Tijdens het borstelen kun je vlooienpoepjes tegenkomen. Dit zijn zwarte puntjes die rood kleuren als ze nat worden. Er zijn verschillende soorten anti-vlooienmiddelen verkrijgbaar. Let daarom goed op welke je kiest en hoe je deze moet gebruiken. Heb je een teek gevonden? Verwijder hem dan met een tekentang om te voorkomen dat er restjes van de teek in de huid van je hond achterblijven.
Je hond ontwormen
Puppy’s worden vrijwel altijd geboren met spoelwormen. Het is dan ook verstandig je hond regelmatig te ontwormen. Pups hebben vaker last van de maagdarmwormen, maar volwassen honden kunnen ook getroffen worden door spoel-, zweep-, haak,- lint,- of hartwormen. Die laatste kan zelfs levensbedreigend zijn! Pups ontworm je de eerste acht weken om de week, daarna om de maand en vanaf zes maanden oud doe je dit vier keer per jaar.
Castratie
Als je je hond laat castreren, worden de zaadballen of eierstokken verwijderd om de hond hiermee onvruchtbaar te maken. Dit kan vanaf vrij jonge leeftijd, maar voor teefjes vergroot het dan wel de kans op incontinentie. Het is daarom raadzaam om tot na drie maanden na de eerste loopsheid van je teefje te wachten voordat je haar laat castreren. Bij reutjes wordt de castratie over het algemeen na een jaar gedaan, al kan het ook eerder.
Een castratie brengt veranderingen in het gedrag met zich mee. Zo kan een hond wat minder actief worden. Hij heeft dan ook minder voeding nodig. Op de verpakking van bijvoorbeeld Yarrah Adult droogvoer vind je precies hoeveel je je hond in dit geval moet geven.
Meer weten over hoeveel je hond moet eten en drinken? Lees dan het artikel over hoeveel voer je hond mag hebben en hoeveel water hij moet drinken.
Lichaamsverzorging
Aan het lichaam en de vacht van je hond kun je veel aflezen over zijn gezondheid. Je moet dus weten waar je op moet letten en hoe je je hond het beste kunt verzorgen.
Vacht
Oren
Ogen
Gebit
Een vacht met kale plekken, vervilte haren of schilfers wijst op gezondheidsproblemen. Borstel je hond regelmatig en geef hem goed voer zonder kunstmatige toevoegingen. Dit draagt bij aan een gezonde huid en vacht.
Controleer regelmatig de oren van je hond. Teken kruipen hier vaak in, maar ook een oorontsteking of oormijt kan op de loer liggen. Signalen dat er iets mis is met de oren van je hond zijn: schudden met de kop, het scheefhouden van zijn kop of regelmatig met zijn poot over zijn oor gaan.
Gezonde ogen glanzen en hebben helder wit oogwit. Houdt de ogen goed in de gaten. Let bijvoorbeeld op overtollig traanvocht; dit kan een ontsteking worden.
Als pups geboren worden, hebben ze nog geen tanden of kiezen – die verschijnen na een week of drie. Tussen de 13 en 21 weken wisselen honden dit melkgebit in voor hun permanente gebit met snijtanden, hoektanden en kiezen. Het is belangrijk om het gebit van je pup regelmatig te laten controleren door de dierenarts. Hiermee kun je problemen op latere leeftijd voorkomen. Poets de tanden van je hond met speciale tandpasta voor honden om tandplak en tandsteen te voorkomen.
Tip: Wil je je pup op iets lekkers laten kauwen? Kies dan voor de biologische kippennekken van Yarrah. Het kraakbeen is hard genoeg om de losse tandjes te verwijderen en geeft de pup verlichting tijdens het doorkomen van nieuwe tanden en kiezen. Daarnaast draagt het bij aan het schoonhouden van het gebit.
Laat je hond genoeg bewegen
Beweging is belangrijk voor een hond, maar hoeveel je hond beweegt hangt onder andere af van zijn leeftijd en zijn ras. Pups hebben ook behoefte aan beweging, maar het is voor de groei niet goed om meteen al lange wandelingen met ze te maken. Dit kun je beter opbouwen. Het advies is om 4 tot 5 keer per dag een korte wandeling te maken. Die wandeling mag dan per keer tien minuten maal het aantal maanden leeftijd van je pup duren. Een pup van drie maanden mag dus dertig minuten per wandeling lopen.
Let goed op of je pup tekenen van vermoeidheid vertoont en verkort de wandeling zo nodig. Fietsen met je hond kan vanaf minimaal negen maanden, maar ook dit dien je langzaam op te bouwen en hierbij goed in de gaten te houden of je pup vermoeid raakt. Wil je met je hond een sport beoefenen, zoals behendigheidstraining? Dan kun je dit vanaf de leeftijd van een jaar gaan doen.