• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Je hond castreren: wanneer en waarom?

Je hond laten castreren is een manier om hem of haar onvruchtbaar te maken. Er zijn verschillende voordelen aan het castreren van je hond, maar het wordt vanaf een bepaalde leeftijd pas aangeraden. Wij leggen je meer uit over de castratie van de hond.

Wat is castratie?

Bij een castratie wordt ervoor gezorgd dat een hond niet meer vruchtbaar is door het weghalen van de zaadballen (de reu) of de eierstokken en eventueel de baarmoeder (teef). De ingreep wordt onder algehele narcose uitgevoerd door een dierenarts. In principe worden bij teefjes alleen de eierstokken verwijderd, maar mocht er een afwijking zijn aan de baarmoeder, dan kan deze ook weggehaald worden.

Wat is sterilisatie?

Een castratie is een vorm van sterilisatie. Sterilisatie bij een hond wil zeggen: het onvruchtbaar maken van het dier. Dit kan ook op andere manieren dan alleen castreren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het onderbreken van de zaad- of eileiders.
  • Tijdelijke castratie door middel van een prikpil, implantaat of een hormoon onderdrukkende injectie.

Van alle mogelijke vormen van sterilisatie is castratie het meest ingrijpend en ook definitief. Het is ingrijpend omdat het van invloed is op de productie van geslachtshormonen, waardoor het gedrag van het dier kan veranderen.

Vanaf welke leeftijd hond castreren?

Voor teefjes wordt geadviseerd hen twee tot drie maanden na de eerste loopsheid te castreren. Een te vroege castratie kan leiden tot incontinentie, maar wanneer de castratie op jonge leeftijd wordt uitgevoerd is het beschermende effect tegen borstkanker wel groter. Voor reutjes is er geen voorkeursleeftijd; gangbaar is om de hond op de leeftijd van een jaar te laten castreren.

Waarom hond castreren?

Meestal laten mensen hun hond castreren zodat hij of zij zich niet meer kan voortplanten. Maar er zijn nog meer redenen voor een castratie. Zo kan het tegengaan van ongewenst gedrag of het voorkomen van loopsheid ook een reden zijn om je hond te laten castreren. Twee keer per jaar is een teefje loops, tijdens deze periode is zij een aantal dagen vruchtbaar en verliest zij bloed. Reutjes reageren bijzonder heftig op de geur van een loops teefje en gaan soms aan de wandel. Ten slotte kunnen er ook nog medische redenen voor een castratie zijn. Denk bijvoorbeeld aan een tumor. Door het castreren van een teefje voorkom je baarmoederontsteking en schijnzwangerschap en verklein je de kans op melkkliertumoren.

Nadelen van castreren

We hebben al wat voordelen genoemd, maar er kunnen ook nadelen kleven aan een castratie. Castreren is een routineprocedure voor veel dierenartsen, maar het blijft een operatie en dus zijn er risico’s aan verbonden. Er kunnen bijvoorbeeld problemen met de narcose of wondgenezing ontstaan. Dit risico is echter klein. Honden kunnen daarnaast incontinent voor de urine worden. De kans hierop verschilt per ras, waarbij grote rassen hier over het algemeen gevoeliger voor zijn dan kleine rassen.

Ook kan het gedrag van je hond veranderen. Dit kan in positieve zin, maar ook in negatieve zin. Wanneer een hond erg onzeker is en uit deze onzekerheid bijvoorbeeld uitvalt, kan dit versterkt worden als de hormoonspiegel daalt door castratie, terwijl in andere gevallen ongewenst gedrag, zoals bijvoorbeeld ongewenst ergens tegenaan rijden, juist kan afnemen. Het is belangrijk om per geval te bekijken of een castratie de juiste oplossing is voor jouw hond. Heb je hier twijfels of vragen over, overleg dan zeker ook met je dierenarts. Tenslotte kan het zijn dat je hond na de castratie minder actief is. In dit geval heeft hij ook minder (calorierijke) voeding nodig.

Lees meer over hoeveel je je hond mag voeren.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Wereld Aarde Dag: 3 vragen aan Yarrah

Op 22 april, vieren we Wereld Aarde Dag. Een dag die in het teken staat van duurzaamheid en milieubescherming.

Kat plast in huis: tips om dit probleem te voorkomen

Een van de grootste uitdagingen bij het hebben van een kat is het probleem van het plassen in huis.

Biologische landbouw kan miljarden besparen

Nieuwe studie toont aan dat biologische landbouw miljarden aan milieukosten kan besparen