• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Hoeveel beweging heeft mijn hond nodig?

Beweging is belangrijk voor de gezondheid van je hond. Dat je dagelijks met hem naar buiten moet, is bekend. Maar hoeveel beweging heeft je hond precies nodig? Wij vertellen er meer over en we geven tips om je hond voldoende beweging te geven.

Waarom is beweging belangrijk?

Honden hebben beweging nodig. Door te bewegen blijven ze fit en kunnen ze hun energie kwijt. Daarnaast is het ook goed voor hun mentale welzijn. Beweging stimuleert de spieren, maar ook de geest. Beweging is namelijk ook een vorm van ontspanning voor honden. Hoeveel beweging je hond precies nodig heeft, hangt af van verschillende factoren. Zo beweegt een pup minder dan een volwassen hond, maar heeft een Mopshond ook veel minder behoefte aan beweging dan een herdershond. Lees je in op het ras van je hond om te weten te komen hoeveel beweging en uitdaging hij precies nodig heeft.

Hoeveel beweging heeft een pup nodig?

Pups mogen veel wandelen, maar nog geen lange wandelingen maken. Tijdens lange wandelingen kunnen ze overbelast raken, wat op latere leeftijd problemen in het bewegingsapparaat tot gevolg kan hebben. Het advies voor puppy’s is dat je ze 4-5 keer per dag mee naar buiten kunt nemen. Maak dan een wandeling van 10 minuten x het aantal maanden dat je pup oud is. Houd hierbij wel goed in de gaten of je puppy de wandeling aankan. Als hij vermoeid is, verkort de wandeling dan met 5 minuten per levensmaand.

Hoeveel beweging heeft een volwassen hond nodig?

Hoeveel beweging je volwassen hond nodig heeft, hangt af van het ras. Het advies is om in ieder geval dagelijks meerdere wandelingen te maken, waarvan één minimaal langer dan een halfuur. Kijk zoals eerder gezegd goed naar het ras van je hond. Voor sommige rassen geldt dat ze voor een goede gezondheid, zowel fysiek als mentaal, veel beweging nodig hebben. Voorbeelden van deze rassen zijn herdershonden, lopende honden (jachthonden) en Pitbull-achtigen.

bewegen met een hond

Verschillende soorten beweging

Je kunt je hond wandelend uitlaten, maar je kunt ook aan andere vormen van beweging doen met je hond. Zo kun je ook met je hond gaan fietsen. Dit mag vanaf een leeftijd van 9 maanden. Bouw dit wel voorzichtig op. Je kunt ook denken aan een speciale hondensport, zoals canicross, behendigheidstraining of jachttraining. Deze sporten kun je beoefenen wanneer je hond één jaar of ouder is.

Algemene tips

  • Kijk altijd naar wat jou hond aankan. Is je hond vermoeid? Duw hem dan niet over zijn grenzen.
  • Pas op met warm weer! Laat je hond bij hoge temperaturen liever uit in het bos dan op het asfalt. Het asfalt is zo warm dat je hond zijn voetzooltjes kan verbranden.
  • Pas op met koud weer! Wanneer het vriest of gesneeuwd heeft, kan je hond zijn pootjes bezeren aan ijs. Smeer de voetzooltjes voor de wandeling in met een beschermend laagje vaseline om dit te voorkomen.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Biologische landbouw kan miljarden besparen

Nieuwe studie toont aan dat biologische landbouw miljarden aan milieukosten kan besparen

Help, mijn hond eet poep!

Het is een veelvoorkomend probleem onder hondeneigenaren: je trouwe viervoeter die poep of ontlasting eet.

Is mijn kat zwanger?

In deze blog lichten we een aantal van deze kenmerken uit en geven we antwoord op de vraag: hoe lang is een kat zwanger?