• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Een kitten opvoeden? Lees hier alles wat je nodig hebt en moet weten

Een kitten opvoeden is een van de leukste, maar ook meest onderschatte taken die bij de aanschaf van een nieuw familielid komen kijken. Kittens die op een goede manier zijn opgevoed zullen uitgroeien tot sociale en gezonde volwassen katten en van een kitten met een slechte opvoeding kan je in het volwassen leven veel last hebben. Hier lees je alles wat je moet doen bij de opvoeding van je kitten!

Je kitten opvoeden begint met een goede voorbereiding

Zodra je weet dat je een kitten gaat kopen, is het goed om een paar kleine aanpassingen in je woning. Om te beginnen zijn er een aantal basisbenodigdheden die iedere kitten nodig heeft:

  • Voer- en drinkbak: Hier hoef je niet veel bijzonders mee te doen, maar je zou een waterfontein kunnen aanschaffen. De meeste katten vinden het fijn om uit een bron met bewegend water te drinken en zo voorkom je dat je volwassen kat altijd op het aanrecht bij de kraan gaat zitten. Zet op meerdere plekken water neer, zodat je kitten nooit ver hoeft te lopen om te hydrateren. Ook vinden katten het niet prettig als hun water naast de voer- of kattenbak staat, zorg dat er ten minste twee meter tussen zit.
  • Kattenbak: Zorg er altijd voor dat je kattenbak op een rustige plek staat, katten hechten namelijk ook aan hun privacy wanneer ze hun behoeften moeten doen. Bij een dichte kattenbak kun je er in het begin voor kiezen om de deksel er even af te houden, zodat je kitten gemakkelijk de weg kan vinden. Houd de kattenbak ook weg van de etens- en slaapplek van de kitten, want katten vinden het niet leuk om hun behoefte te doen op de plek waar ze eten of slapen. Ben je bang voor nare geurtjes? Gebruik dan de kattenbakvulling van Yarrah, waarbij de toegevoegde biologische oliën de geur tot een minimum reduceren.
  • Mand of kussen: Een kitten die net nieuw in huis is zal de tijd nodig hebben om te wennen aan de nieuwe omgeving. Door een comfortabele rustplek te creëren geef je de kitten altijd de ruimte om zich even terug te trekken. Zodra de kitten wat meer aan jullie gewend is, kun je ervoor kiezen om het mandje te verplaatsen naar een plek waar de rest van het huishouden ook vaak is, bijvoorbeeld de woonkamer.
  • Krabpalen: De grootste angst die je als nieuwe katteneigenaar hebt is eigenlijk altijd dat je stoffen bank het niet zal overleven. Katten die aan banken en ander meubilair krabben hebben niet voldoende andere plekken om te krabben. Door voldoende krabpalen neer te zetten kun je voorkomen dat je kitten zelf een geschikte krabpaal uit zal zoeken.
  • Reismand: Je haalt je nieuwe kitten op bij de fokker in een reismandje dat je zelf meebrengt. Leg hier alvast een dekentje in dat ruikt naar de nieuwe omgeving, zodat de kitten alvast kan wennen. Haal de kitten nooit op in een open doos of een ander vervoersmiddel waar je nieuwste aanwinst tijdens de autorit uit kan springen. Het is misschien even zielig als je de kitten de hele tijd hoor miauwen, maar een loslopende kat tijdens het rijden is heel gevaarlijk!
  • Medicatie: Je kitten ontwormen en je kitten ontvlooien doe je gewoon zelf vanaf het moment dat het gewicht van de kitten meer dan 1 kilogram is. Het is afhankelijk van het middel dat je gebruikt hoe vaak je de behandeling moet herhalen, je kitten ontvlooien doe je vaak maandelijks, je kitten ontwormen slechts een paar keer per jaar.

Naast deze basisbenodigdheden is het ook verstandig om bijvoorbeeld een hekje te plaatsen voor de trap, zodat de kitten niet per ongeluk een paar treden naar beneden valt. Katten kunnen pas traplopen als ze iets ouder zijn en het is ook beter om een kitten eerst te laten wennen aan een enkele ruimte.

Let ook op of er in je huis geen planten staan die giftig zijn voor katten en of er geen mogelijkheden zijn voor je kitten om naar buiten te ontsnappen. Sluit alle ramen en maak bijvoorbeeld ook de openingen in je balkon dicht.

De eerste dagen van je kitten opvoeden

In de eerste dagen is het heel belangrijk dat je de kitten genoeg tijd geeft om alles op een rustig tempo te ontdekken. Sommige kittens liggen de eerste week in een hoekje of ergens onder de bank, anderen lopen de hele dag rond om overal aan te ruiken. Verstoor dit proces niet en probeer bijvoorbeeld niet om de kitten de hele tijd uit de schuilplek te halen. Kittens die zich veilig voelen zullen vanzelf toenadering zoeken.

Bij een huishouden met kinderen is het belangrijk dat je ook bij hen goed aangeeft dat de kitten opvoeden tijd nodig heeft. Kittens die de hele tijd worden verstoord in de gewenningsfase zullen in hun volwassen uitgroeien tot bange en antisociale katten. Enthousiaste vrienden en familieleden die je kitten willen komen bekijken kunnen beter ook even wachten tot de kitten helemaal gewend is. Kittens zien er heel lang super schattig uit, dus een weekje wachten is helemaal niet erg.

Het enige wat je wel moet doen is de kitten laten zien waar het eten, drinken en de kattenbak staat. Hiervoor hoef je de kitten alleen voorzichtig op te pakken en op de juiste plek neer te zetten. De jonge beestjes zijn slimmer dan je denkt en zullen al heel snel doorhebben waar ze moeten zijn voor hun primaire levensbehoeften. Als het goed is heeft de kitten bij de fokker al geleerd hoe de kattenbak gebruikt moet worden, waardoor het genoeg is om je kitten er alleen even in te zetten en te laten ruiken. Je kunt deze handeling herhalen als je merkt dat je kitten soms nog op andere plekken plast of poept.

Een kitten op de juiste manier oppakken

Kittens hebben een heel hoog aaibaarheidsgehalte en de verleiding is groot om je nieuwe huisgenoot de hele tijd op te tillen. Een belangrijk onderdeel van je kitten opvoeden is leren hoe je dit op de juiste manier doet. Tot nu toe is de kitten alleen gewend om door de moeder bij het nekvel opgepakt te worden en daarom denken veel mensen dat dat de juiste benadering is, maar er zijn betere manieren. Als mens weet je namelijk nooit helemaal precies waar de juiste plek in het nekvel zit en de kans is groot dat je de kitten op een oncomfortabele manier beet hebt.

Benader je kitten altijd van de zijkant, ga op je hurken zitten en zeg alvast zachtjes wat geruststellende woorden. De klanken van je stem zullen je kitten geruststellen. Aai de kitten eerst, zo komt het oppakken niet als een totale verrassing. Probeer altijd om je volledige hand onder de voorpootjes van de kitten te schuiven en gebruik je andere hand om de achterpoten goed te ondersteunen. Hoe meer raakvlakken je met de kitten hebt, hoe beter. Houd de kitten tegen je borst aan om een gevoel van veiligheid te creëren.

Pak een kitten nooit op na het eten, het lijfje heeft even de tijd nodig om het voedsel te verteren en dat gaat het beste in ruststand. Laat je kitten altijd los op het moment dat je het idee hebt dat het oppakken niet gewenst is, leer kinderen ook aan dat ze de kitten niet te pas en te onpas moeten oppakken. De kitten kan daar namelijk agressief op reageren, waardoor zowel de kitten als de kinderen angstig worden.

Je kitten opvoeden en socialiseren

Op het moment dat je kitten helemaal gewend is aan de nieuwe omgeving, kun je beginnen met het laten wennen aan nieuwe dingen en personen. Vanaf dit moment kun je zelf beginnen met het aanhalen van de kitten door bijvoorbeeld kattensnoepjes te gebruiken.

Vanaf nu kunnen ook vreemden kennis komen maken. Geef de kitten altijd even de tijd om de nieuwe personen te leren kennen door bijvoorbeeld eerst aan de hand te ruiken. Zodra de kitten weer doorgaat met de orde van de dag kan ook een nieuw persoon de kitten aanhalen met snacks. Forceer hierbij niks, zodra de kitten aangeeft er geen zin in te hebben kun je het beter op een andere dag nog een keer proberen.

Wat betreft je kitten opvoeden is het belangrijk dat je weet dat belonen altijd beter werkt dan straffen. Zodra de kitten iets doet dat niet mag, moet je ervoor zorgen dat er een passend alternatief voorhanden is. Veel mensen willen bijvoorbeeld niet dat de kat op het aanrecht springt. Je kitten doet dit vaak niet voor de etenswaren die daar te vinden zijn, maar uit nieuwsgierigheid over wat je aan het doen bent. Zorg dat de kitten een ander punt heeft van waar er nog steeds te zien is wat er allemaal op het aanrecht gebeurt. Verplaats je kitten iedere keer van het aanrecht naar die plek en leg daar ter beloning een lekkere snack neer. Dit kun je voor meerdere dingen doen, als je kitten bijvoorbeeld aan de bank krabt, hoef je het beestje alleen rustig naar de krabpaal te verplaatsen.

Leer je kitten ook van jonge leeftijd aan dat het niet oké is om met je handen of voeten te spelen. Veel mensen vinden het namelijk heel schattig als een jonge kat hun handen probeert aan te vallen, maar dit spelletje is veel minder leuk als je kat volwassen is. Gebruik dus altijd een speeltje als je aandacht van je kat wil trekken.

Je kitten voor het eerst naar buiten laten

Er is geen vastgesteld moment waarop iedere kitten voor het eerst naar buiten mag, maar de meeste eigenaren houden zes maanden aan. Vanaf dit moment is de kitten namelijk volledig gevaccineerd en vaak ook gecastreerd.

Bij de eerste keer dat je kitten naar buiten gaat kun je dit het beste op een lege maag doen, zo weet je zeker dat het katje terug naar huis komt om te eten. De eerste paar keren is 30 tot 60 minuten buiten meer dan voldoende. De kitten krijgt dan zoveel nieuwe indrukken te verwerken dat het zal voelen als een paar uur. Je kunt deze tijd langzaam een beetje oprekken.

Je hoeft je er geen zorgen om te maken dat je kitten de weg terug naar huis niet meer zal weten. Katten zijn heel goed in staat om de weg terug te vinden, iedere keer gaan ze weer een stukje verder van huis, zodat ze nooit de weg kwijtraken. In het begin zal je kitten voornamelijk in je eigen tuin rondhuppelen, pas later wordt ook de rest van de buurt verkend.

In het begin kun je het beste een deur of raam open laten staan, zodat de kat meteen naar binnen kan op het moment dat het allemaal een beetje te spannend wordt. Kittens kunnen er heel erg onzeker van worden als ze voor een dichte deur komen te staan.

Voordat je de kitten naar buiten stuurt, is het verstandig om het beestje eerst te laten chippen. Zo’n chip bevat een nummer dat je kunt laten registreren bij verschillende databases. Als je kitten kwijt is en door een vreemde wordt gevonden, kan de dierenambulance of dierenarts de chip scannen en achterhalen dat jij de ongeruste eigenaar bent.

Let ook op dat je kitten ontwormen vaker nodig zal zijn. Een buitenkat moet je tot wel vier keer per jaar ontwormen, terwijl een binnenkat eens per jaar ontwormen meer dan voldoende is. Ook het ontvlooien is belangrijker als je een kat hebt die naar buiten gaat, andere katten kunnen de vlooien en wormen namelijk aan je kat doorgeven.

De juiste voeding voor je kitten

Kittens worden pas bij de moeder weggehaald als ze ten minste zeven weken oud zijn, op dat moment eten ze al vaste voeding. Voor een kitten kun je zowel droog- als natvoer aanschaffen, waarbij een combinatie vaak het beste werkt. Natvoer heeft namelijk voldoende vocht en droogvoer is goedkoper in de aanschaf.

Voor kittens is het belangrijk dat ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen om uit te groeien tot volwassen katten en daarom kun je het beste kiezen voor voeding met een hoog eiwit- en vetgehalte, zoals het biologische en graanvrije kattenvoer van Yarrah.

Weet je niet precies welke voeding geschikt is voor je kitten? Wij wel! Bovenaan onze selectie kattenvoer staat een filter waarbij je ‘kitten’ kunt aanklikken. Alle producten die vervolgens worden weergegeven kunnen zonder problemen aan kittens worden gegeven. Ook onze biologische kauwstaafjes voor katten kunnen aan kittens worden gegeven, omdat je ze gemakkelijk in kleinere stukjes kunt breken.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.