• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Help mijn hond stinkt! Tips om hondengeur te verminderen

Dat een hond niet naar je favoriete parfum ruikt, hoeven we niet uit te leggen. Maar als je hond stinkt, kun je hier zeker iets aan doen. Wij geven tips om een vieze hondengeur te verminderen.

Hoe komt het dat mijn hond stinkt?

In principe stinkt een gezonde hond niet. En dan hebben we het niet over de typische hondengeur, maar echt over bovengemiddelde stank. Over het algemeen geven grotere honden meer geur af en ook de vacht is van invloed. Hoewel deze regel niet altijd opgaat, kan bij langharige honden sneller sprake zijn van geuroverlast. Dit kan mogelijk komen door zweet. Wanneer de vacht van je hond te lang nat is geweest, kan dit ook voor stank zorgen.

Lees ook: Tips voor het verzorgen van de vacht van je hond

Waar komt de stank vandaan?

Voor je kunt kijken naar de oorzaak van de stank, is het goed om even te kijken waar de stank precies vandaan komt. We zetten de meest voorkomende soorten en oorzaken van stank bij honden voor je op een rijtje.

  • Vacht – Wanneer er sprake is van stankoverlast bij de hond, komt dit vaak door de vacht. Hier kunnen verschillende oorzaken aan ten gronde liggen. De meest voorkomende is een huidinfectie door gisten en bacteriën. Wanneer een hond een verminderde huidweerstand heeft, kan dit opspelen. Ook kan het dat de vacht van de hond te lang nat is geweest.
  • Gebit/bek – Komt de stank uit de bek of van het gebit van je hond, dan kan er sprake zijn van gebitsproblemen, ontstekingen of zelfs nierproblemen. Als er veel tandplak en/of tandsteen is, kan dit nare geurtjes verspreiden. Ook een ontsteking kan een reden van geuroverlast zijn.
  • Oren – Stinken de oren van je hond? Heeft hij daarnaast ook veel oorsmeer of schudt hij veel met zijn oren? Dan heeft hij mogelijk last van een oorontsteking.
  • Anaalklieren – Een ontsteking aan de anaalklieren komt bij honden redelijk vaak voor. Wanneer de stank uit dit gebied komt, kan dat de oorzaak zijn.
  • Huid- en lipplooien – Zeker bij honden die ruime huid- en lipplooien hebben, kan nog wel eens stank voorkomen. Bij honden met forse plooien of overhangende huid ontstaan plekken die moeilijk drogen en is de kans op ontsteking of eczeem groter, wat nare geurtjes veroorzaakt.

Wat kan ik tegen een vieze hondengeur doen?

Als je weet waar de stank vandaan komt, kun je op zoek gaan naar oplossingen. Sommige problemen kun je zelf oplossen, maar aarzel niet om de dierenarts in te schakelen. Zeker bij ontstekingen of andere problemen met de vacht kan een dierenarts je snel en doelgericht helpen om het probleem op te lossen. Het kan heel aantrekkelijk lijken om de hond steeds vaker te gaan wassen, om zo van de nare geurtjes af te komen. Dit is niet verstandig. Het kan zelfs voor meer irritatie zorgen. Was je hond daarom niet meer dan eens per maand.

Voedingsallergie

Soms kan een probleem met de voeding oorzaak van de nare geur zijn. Wanneer de verminderde huidweerstand wordt veroorzaakt door een voedselallergie, is het verstandig om het dieet aan te passen. Het hondenvoer van Yarrah is zuiver biologisch, vrij van kunstmatige toevoegingen en kan bijdragen aan het verminderen van allergieën.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.