• Vandaag besteld, morgen geleverd
  • Gratis verzending boven de €30

Hond verzorgen, waar moet je op letten?

Een goede verzorging van je hond draagt bij aan een goede gezondheid. Zo verzorg je zijn vacht, maar ook zijn oren, nagels en gebit. Je hond verzorgen is dus heel belangrijk, maar waar moet je allemaal op letten?

Vachtverzorging

Er zijn veel verschillende hondenrassen, met elk hun eigen kenmerken. Zo hebben ruwharige teckels een ruwe, niet glimmende vacht, maar heeft een Dobermann juist wel een gladde en glimmende vacht. Hoe herken je dan een ongezonde vacht? Er zijn verschillende kenmerken van een ongezonde vacht, die voor alle honden gelden:

  • Kale plekken
  • Vervilting
  • Roos of schilfers
  • Jeuk of rode plekken
  • Wondjes door het krabben

Deze tekenen wijzen op gezondheidsproblemen. Jeuk of rode plekken kunnen ook betekenen dat je hond last heeft van parasieten, zoals vlooien. Je kunt vlooien of andere parasieten, zoals wormen en teken, bestrijden en je hond hier preventief tegen behandelen.

Tips voor vachtverzorging

Om de vacht van je hond zo goed mogelijk te verzorgen, is het belangrijk hem regelmatig te borstelen met een speciale hondenborstel. Je kunt de vacht van je hond wassen, maar doe dit dan met biologische of natuurlijke hondenshampoo. Ook goed en zuiver voer draagt bij aan een gezonde huid en vacht.

hond bij trimsalon

Trimsalon

Je kunt de vacht van je hond laten trimmen bij een trimsalon. Het is goed om je hond als puppy al mee te nemen naar de salon, tijdens de socialisatieperiode. Zo kan je hond aan de situatie wennen en krijg je als baasje nuttige informatie over de behandeling van de vacht van je hond.

Hond verzorgen: oren, ogen en gebit

Niet alleen de vacht van je hond heeft verzorging nodig. Ook de verzorging van zijn oren, ogen en gebit dragen bij aan een goede gezondheid.

  • Oren – Regelmatig controleren op teken of ontstekingen. Wanneer je hond regelmatig met zijn kop schudt of met zijn poot over zijn oor gaat, kan dit een teken zijn dat er iets mis is met zijn oor.
  • Ogen – De ogen van je hond horen te glanzen en een helder wit oogwit te hebben. Teveel traanvocht kan leiden tot een ontsteking, houd dit dus in de gaten.
  • Gebit – Laat het gebit van je hond regelmatig controleren door een dierenarts om problemen op latere leeftijd te voorkomen.

Naast dat een gezonde hond verzorging nodig heeft, is voeding en beweging ook van groot belang. Lees meer over de kenmerken van een gezonde hond.

Mens, dier en  natuur
Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Mijn hond is loops, wat nu?

Op deze pagina hebben we alles over loopsheid bij je hond voor je verzameld en je kunt ook tips vinden die kunnen helpen

Het verschil tussen "Biologisch" en "Natuurlijk" uitgelegd

De begrippen biologisch en natuurlijk worden vaak met elkaar verward, maar wat is het verschil?

Een pup opvoeden? Lees hier alles wat je nodig hebt en wat je moet weten

In dit artikel geven we je alle tips en tricks. Het opvoeden is een hele klus waar heel wat bij komt kijken.