• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Hond- of kattenvoer: verpakt in een papieren zak? Of toch liever een laagje plastic erom heen?

Papier wordt steeds populairder als verpakkingsmateriaal. We willen af van plastic verpakkingsmateriaal vanwege het effect op het milieu. Plastic bakjes en bekertjes worden daarom steeds vaker vervangen door een papieren variant. Maar is papier wel altijd de juiste vervanger voor plastic verpakkingen? Zoals bijvoorbeeld voor honden- of kattenvoer? Het antwoord op deze vraag vind je in dit blog!

Plastic borden, rietjes en verpakkingen: ze worden steeds vaker verbannen. Vanaf 3 juli worden wegwerpplastics bedoeld voor éénmalig gebruik zelfs verboden. In veel gevallen worden ze vervangen door een alternatief gemaakt van papier. Want dat is beter voor het milieu en dan met name wanneer het in de natuur terecht komt.

Als het gaat over voedselverpakkingen, dan lijkt ook hier de papieren variant in eerste instantie een goede oplossing. Maar papier wordt vaak voorzien van een coating om te voorkomen dat de verpakking gaat lekken, scheuren of vettig wordt. Deze coatings zijn gemaakt van plastic en dus vervuilen zij de recyclingstroom. En er zijn meer nadelen verbonden aan het gebruik van papier als verpakkingsmateriaal.

Niet eindeloos hergebruiken

In onze eigen zoektocht naar het beste verpakkingsmateriaal, was papier een van de kanshebbers. Maar al snel stuitten we op een aantal nadelen. Om te beginnen is er een grotere hoeveelheid papier nodig om dezelfde sterkte en houdbaarheid te garanderen als bij een plastic verpakking.

Een ander nadeel is dat papier maar een paar keer gerecycled kan worden. En om de kwaliteit van gerecycled papier te garanderen, zijn er steeds verse papiervezels nodig, waardoor de recycling niet volledig circulair is.

Daarbij komt ook nog de coating-kwestie: voedselverpakkingen moeten vaak aan de binnenkant gecoat worden met een laagje plastic om bijvoorbeeld houdbaarheid te garanderen. Deze plastic coating zorgt ervoor dat recycling moeilijker wordt en ook minder vaak kan. Wanneer een verpakking niet meer gerecycled kan worden zijn er nieuwe bomen nodig om papier te produceren. En wist je dat zowel bij de productie van papier als bij de recycling ervan flink meer CO2 wordt uitgestoten dan bij plastic?

Kunnen we plastic volledig vervangen door papier?

Papier heeft een goed imago en wordt door velen gezien als dé vervanger van plastic. Maar als we alle plastics zouden vervangen door papier, is het aardoppervlak waar we nu over beschikken té klein om al dat papier te kunnen produceren. Meer papier betekent meer bomen. En die kunnen we simpelweg niet kwijt. Ook de recyclecapaciteit om papier te hergebruiken is te klein om een dergelijk drastische ommezwaai te maken. Een te klein aardoppervlak en onvoldoende recyclecapaciteit: twee issues die het dus onmogelijk maken alle plastics te vervangen door papier.

De beschikbare grondstoffen op onze aarde zijn beperkt. Daarom is recycling een heel belangrijk thema binnen ons verpakkingsverhaal. Hoewel we het graag zouden willen, bestaat er helaas nog geen verpakkingsmateriaal met alleen maar voordelen. Alle medailles hebben namelijk een keerzijde: of dat nu gaat over papier versus plastic, of over productie of recycling. Bij Yarrah zijn we ervan overtuigd dat circulariteit de sleutel is. Daarom kiezen wij voor mono-PE als verpakkingsmateriaal voor ons dierenvoer. Wat het is en waarom het voorlopig de beste oplossing is, lees je in dit blog.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Biologische landbouw kan miljarden besparen

Nieuwe studie toont aan dat biologische landbouw miljarden aan milieukosten kan besparen

Help, mijn hond eet poep!

Het is een veelvoorkomend probleem onder hondeneigenaren: je trouwe viervoeter die poep of ontlasting eet.

Is mijn kat zwanger?

In deze blog lichten we een aantal van deze kenmerken uit en geven we antwoord op de vraag: hoe lang is een kat zwanger?