• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Je hond bedelen afleren | Tips en advies

Met hun grote ogen kijken ze je aan. “Ah… toe nou,” lijken ze te zeggen. Bedelen kan misschien schattig lijken, maar het kan een probleem worden. Het is daarom belangrijk dit te voorkomen. Zo kun je je hond bedelen afleren.

Waarom bedelt mijn hond en waarom moet ik mijn hond bedelen afleren?

Bedelen, ook wel schooien genoemd, wil zeggen dat je hond je als het ware smeekt om voedsel of aandacht. Dit gedrag ontstaat vaak door een gebrek aan regels of onduidelijke grenzen. Zo kan het dat jij in het verleden je hond misschien wel eens een stukje van je vlees hebt gegeven tijdens het eten, waardoor hij het bedelen blijft herhalen. Hij had immers succes met zijn gedrag. Ook kan het dat je hond niet begrijpt wat jij van hem verwacht wanneer jullie gaan eten.

Je hond kan gaan kwijlen, rennen of opspringen om aan eten te komen, wat jou behoorlijk tot last kan zijn. Het gevaar van een bedelende hond is bovendien overgewicht. Wanneer je hond genoeg voer krijgt, is extra voedsel helemaal niet nodig.

Hoe kan ik het bedelen afleren?

In de eerste plaats moet je ervoor zorgen dat je hond genoeg gezonde voeding binnenkrijgt. Het kan dat je hond gaat bedelen omdat hij niet genoeg voedsel krijg of dat er te weinig benodigde voedingsstoffen in zitten. Wanneer je zeker weet dat honger niet de oorzaak van het schooien is, kun je het bedelen afleren. Dit doe je door duidelijke regels en grenzen te stellen. In de eerste plaats negeer je het bedelgedrag. Hoe verleidelijk het ook is om iets te geven, doe dit vooral niet! Maak je hond duidelijk dat hij tijdens het koken en als je aan tafel zit naar zijn eigen plek moet; op die manier creëer je afstand. Beloon je hond wanneer hij braaf op zijn eigen plek blijft liggen.

Het zal in sommige gevallen veel tijd vergen om dit voor elkaar te krijgen. Je zult daarom, net als bij het afleren van ander ongewenst gedrag, heel geduldig en consequent moeten zijn.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Alles over katten

Op deze pagina hebben we alles over katten voor je op een rijtje gezet!

Puberteit bij een hond, lees hier alle tips

Natuurlijk wil jij als baasje weten waar je tijdens de pubertijd van je hond op kunt rekenen.

Lintwormen bij kat herkennen

Voor katteneigenaren is het belangrijk om regelmatig te controleren of een kat nog helemaal gezond is.