• Vandaag besteld, morgen geleverd
  • Gratis verzending boven de €30

Je puppy socialiseren, wat is dit en hoe doe je dat?

Een pup die goed gesocialiseerd is, is vertrouwd met en gewend aan andere honden, geluiden, situaties en mensen in zijn omgeving. Een goede socialisatie voorkomt angstig of agressief gedrag. Je puppy socialiseren is daarom erg belangrijk. Zo kun je jouw puppy socialiseren.

Waarom is socialiseren nodig?

Er zijn eigenlijk twee fases te onderscheiden. Tijdens de eerste socialisatiefase leert een puppy om te gaan met soortgenoten, maar ook met andere dieren, mensen en prikkels in zijn omgeving. Het is een belangrijke fase, die ongeveer van de derde tot de negende week loopt. Het probleem is vaak dat pups van broodfokkers en handelaren niet of zeer slecht gesocialiseerd zijn, wat voor zowel het baasje als de hond zelf nare gevolgen kan hebben. Een goede socialisatie kan gedragsproblemen, zoals angst en agressie, op latere leeftijd voorkomen.

puppy socialiseren

Hoe kun je je puppy socialiseren?

Socialisatie gebeurt in eerste instantie in het nest. De meest optimale situatie is waarbij een nestje met pups in huis opgroeit. Wanneer je een pup gaat uitkiezen, is dit ook iets waar je op kunt letten. Wanneer een nestje in huis opgroeit, raken de pups gewend aan elkaar, maar bijvoorbeeld ook aan kinderen of bezoek en huiselijke geluiden, zoals de stofzuiger en de deurbel.

Wanneer je de pup vervolgens in huis hebt, is het belangrijk dat je de socialisatie thuis doorzet. Enkele tips om dit te doen:

  • Neem je hond regelmatig mee in de bus, trein of auto, maar ook naar de stad en de markt.
  • Laat je hond kennismaken en spelen met andere honden. Dit kun je bijvoorbeeld ook doen bij een puppycursus.
  • Laat je hond tijdens de wandeling volop ontdekken en laat hem ook kijken naar andere dieren, zoals paarden, koeien en eenden.
  • Laat andere mensen je hond aaien, maar bepaal zelf hoe lang en wie dit mag.
  • Blijf kalm, reageer rustig op harde onverwachte geluiden en stel je pup gerust als hij hier behoefte aan heeft.

Tot hoe lang duurt de socialisatie?

Het socialiseren begint vrijwel direct na de geboorte en duurt tot wanneer de pup ongeveer een half jaar oud is. Na de eerste fase, die van zo´n 3 tot 12 weken loopt, volgt de tweede fase waarin het vooral belangrijk is dat je je pup zijn angsten voor de wereld afleert. Leer hem dat de dingen waar hij eerder al mee geconfronteerd is, ook nu niet gevaarlijk zijn.

Mens, dier en  natuur
Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Mijn hond is loops, wat nu?

Op deze pagina hebben we alles over loopsheid bij je hond voor je verzameld en je kunt ook tips vinden die kunnen helpen

Het verschil tussen "Biologisch" en "Natuurlijk" uitgelegd

De begrippen biologisch en natuurlijk worden vaak met elkaar verward, maar wat is het verschil?

Een pup opvoeden? Lees hier alles wat je nodig hebt en wat je moet weten

In dit artikel geven we je alle tips en tricks. Het opvoeden is een hele klus waar heel wat bij komt kijken.